Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mariah Carey lauloi puolityhjällä areenalla

Takavuosien supertähti osaa yhä korukuvionsa, vaikka onkin jäänyt väliinputoajaksi

Kulttuuri
 
Laura Oja / HS
Mariah Carey otti hyvin kontaktia puolityhjän areenan yleisöön.
Mariah Carey otti hyvin kontaktia puolityhjän areenan yleisöön. Kuva: Laura Oja / HS

Tuskin koskaan on Helsingin areenassa koettu yhtä silmin havaittavaa todistetta huippusuosion jälkeisestä lamasta kuin amerikkalaisen supertähden Mariah Careyn ensimmäisessä Suomen-konsertissa maanantai-iltana.

Kimmeltävään bodyyn Helsingissä pukeutunutta muodokasta Careyta on kutsuttu äänialan perusteella maailman parhaaksi poplaulajaksi. Levymyynnillä mitattuna häntä on sanottu myös maailman menestyneimmäksi naisartistiksi.

Nimi: Mariah Carey Helsingin areenassa

Laji: Pop

Esittäjä: Mariah Carey

Paikka: Helsingin areena

Careyn olisi kuvitellut houkuttelevan Las Vegas -kelpoisella glamourshow’llaan hallin täyteen leikiten – etenkin, kun kevään areenakonserteista ei löydy Careylle haastajaa.

Hallissa odottivat kuitenkin mustalla kankaalla peitetyt yläkatsomot.

Viisituhatta kuulijaa eli vajaa puoli areenallista on hämmästyttävän vähän tämän luokan popkonsertille.

Aiemmasta huippumenestyksestään huolimatta Careyta voikin pitää väliinputoajana, jonka on ollut vaikea löytää paikkaansa nykypopkulttuurissa. Laulajan ura on ollut laskua vuoden 2005 viimeiseksi jääneen huippumenestyslevyn jälkeen.

Carey on vieras nuorisolle, mutta henkinen etäisyys saattaa olla kasvanut liian suureksi myös nuoruuttaan 1990-luvulla Careyn listaykkösten tahdissa viettäneisiin.

Pahasti flopannut neljästoista albumi ilmestyi kaksi vuotta sitten. Voi pitää järkevänä, että vasten vallitsevaa tapaa uusimmalta levyltä ei kuultu hitteihin keskittyneessä konsertissa ainuttakaan poimintaa.

Careyn oma suoritus kannatteli lopulta ilahduttavasti iltaa hienojen popkappaleiden ohella. Iältään ilmeisesti 46-vuotias tähti ei varmastikaan ole elämänsä vedossa, mutta olemattomaksi käyneitä odotuksia vasten vaikutelma oli ilahduttavan tunnistettava ja kelvollinen.

Parinkymmenen kappaleen ja puolentoista tunnin esitys jakaantui lämpimän nostalgisesti keikuttaneille r&b-hiteille sekä Careyn tavaramerkkimäisille, pateettisille balladeille. Varttunut yleisö oli selvästi tullut kuulemaan etupäässä jälkimmäisiä.

Listaykkösiä kahlannut show keikutti konsertin alun osalta mainioiden r&b-hittien kuten Always Be My Babyn, The Jackson 5 -hituri I’ll Be Theren sekä herutusnumero Touch My Bodyn voimin.

Välispiikit Carey hyräili näppärästi ”niekuttaen”, akrobaattisin korukuvioin.

Areenan kattoa hapuilleille balladeille omistetun lopun käynnisti aina yhtä hymyilyttävä Against All Odds (Take a Look at Me Now). Siirappisuuden veivät huippuunsa Egyptin prinssi -animaatiosta tuttu When You Believe, jonka Carey lauloi duettona taustavideolla ”esiintyneen” Whitney Houstonin kanssa, sekä iltaruskokuvia vasten täysipainoisesti soinut Hero.

Bravuuriksi pohjalle oli odotetusti jätetty Careyn äänialasta tehot irti ottanut Without You, jonka kohoavaa etenemistä kohti loppuhuipennusta sai seurata jännittäen kuin ratkaisevaa urheilusuoritusta. Hyvinhän se meni!

Outoa kyllä, areenan videoseiniin ei tavasta poiketen heijastettu missään vaiheessa iltaa suoraa kuvaa diivan maineessa olevasta Careysta, vaikka kuvia laulajan menneisyydestä piisasi.

Yleisön osin unohtaman tähden puiseva ja rutiininomainen esitys oli kuitenkin lopulta menettelevä kunniakierros, parhaimmillaan hymyilyttävä todiste nostalgisten ysärihittien lumovoimasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat