Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Barokkimusiikki sykähteli verevin tanssipoljennoin

Helsingin Barokkiorkesteri esitteli neljä ranskalaissäveltäjää.

Kulttuuri
 

Klassinen Helsingin Barokkiorkesteri Musiikkitalossa. Reinhard Goebel, kapellimestari, Alina Pogostkina, viulu. –Charpentier, Mascitti, Leclair, Auber, Muffat.

Barokkimusiikissa oli kaksi toisistaan selvästi erottuvaa kansallista tyyliä: ranskalainen ja italialainen. Niiden välille puhkesi Pariisissa 1600-luvun loppupuolella kiivas kulttuurisota, jossa vastapuolta herjattiin usein hyvin halventavasti.

Älyllisen ranskalaisen tyylin tunnusmerkkejä olivat kurinalaisuus, eleganssi, kirkkaat muodot ja tanssirytmit. Spontaanit italialaiset rakastivat pursuilevaa virtuoosifantasiaa sekä viettelevää laulavuutta.

Pariisista tuli taistelukenttä, sillä siellä kuultiin usein italialaisia viuluvirtuooseja ja yhtyeitä.

Kulttuurisota ei koskenut lainkaan saksalaisia ja itävaltalaisia säveltäjiä, joilla ei ollut omaa selvää kansallista tyyliä. He imivät musiikkiinsa sekä ranskalaisia että italialaisia aineksia.

Helsingin Barokkiorkesteri esitteli neljä ranskalaissäveltäjää, jotka pysyivät sodan ulkopuolella ja yhdistivät musiikissaan ranskalaisen ja italialaisen maun.

Jos ranskalaista barokkimusiikkia soittaa sirostellen ja sipsutellen, se alkaa vaikuttaa teennäiseltä sievistelyltä. Saksalainen kapellimestari Reinhard Goebel antoi maanläheisen poljennon konsertin avausnumeron, Charpentier’n d-molli-konserton tanssiosille. Verevä elämänhalu, eleganssi ja uskonnollissävyinen hartaus tanssivat käsi kädessä.

Rytmikkäästä menostaan tunnettu Goebel viritti korkean energiatason myös ranskalaisten Mascittin, Leclairin ja Auberin sekä konsertin säveltäjistä kosmopoliittisimman, itävaltalaisen Muffatin teoksiin. Syke ei sammunut, ja jousiorkesterista nousi tummasti hehkuva, emotionaalisesti latautunut sointi.

Alina Pogostkina loihti Leclairin konserton soolo-osuuksissa Stradivarillaan ketterästi oikuttelevaa fantasiaa, vaikkei aivan häikäisevään taituruustaikaan yltänytkään. Laulavissa jaksoissa hän oli lumoavan runollinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat