Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

RSO ja Lintu tekivät mestarillista työtä Mahlerin seitsemännessä

Kiinalaissäveltäjä Qigang Chenin teos on risteyttää idän ja lännen kulttuureja

Kulttuuri
 
Emilia Kangasluoma
Hannu Lintu
Hannu Lintu Kuva: Emilia Kangasluoma

Klassinen Radion sinfoniaorkesteri Musiikkitalossa. Li-Wei Qin, sello. Joht. Hannu Lintu. – Chen, Mahler.

Gustav Mahlerin seitsemäs sinfonia on oikeastaan aika pelottava. Tuntuu, että seuraavassa hetkessä mitä tahansa voi tapahtua. Ja tapahtuukin puolentoista tunnin verran. Näin kävi, kun länsimaisen sinfonian muodolliset perusasettamukset olivat särkymässä Mahlerin käsiin.

Tässä kohtaa mieleen aina palaavat Thomas Mannin mittavimpien romaanien strategia. Kirjailija antaa aatehistorian, politiikan, filosofian, uskonnon, karnevaalikulkueen ja ihmiskohtaloiden soljua limittäin. Mahlerilla puolestaan on käytössään tempojen, karaktäärien, intensiteettien ja atmosfäärien alati muuttuva kaleidoskooppi.

Nyt kysytäänkin kapellimestarin analyyttistä tunneälyä, kun partituurin horisontaalis-vertikaalisesta runsaudesta tulisi löytää itse olemus. Hannu Lintu kyllä vastaa haasteeseen.

Orkesterillekin sinfonia on sommittelun taidetta jos mikä. Mahler ei välttämättä ohenna itse tekstuuria saadakseen tärkeimmät linjat kuuluviin. Sen sijaan säveltäjä rakentaa monikerroksisen nyanssien pyramidin. Yksityiskohtien kunnioituksessa RSO ja Lintu tekivät mestarillista työtä.

Qigang Chenin Reflet d’un temps disparu on ajallemme tyypillinen kulttuurien risteytys. Ikiaikainen kiinalainen traditio ja Olivier Messiaenilta peritty ranskalainen värivaisto vuorottelevat. Huipennus vie luvalla sanoen ajatukset amerikkalaisen westernin sentimentaalisimpiin tunnelmiin. Li-Wei Qin Guadagnini-selloineen oli kiinnostava uusi tuttavuus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat