Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koko Musiikkitalo lauloi sammumattomalle Sarasteelle

Kapellimestari Jukka-Pekka Saraste aloitti 60-vuotisjuhlinnan nuoren säveltäjän kantaesityksellä.

Kulttuuri
 
Jukka-Pekka Saraste juhli näin sammumattomasti
Jukka-Pekka Saraste juhli näin sammumattomasti
Tähtikapellimestari Jukka-Pekka Saraste pitää 60-vuotispäiviensä kunniaksi juhlakonsertit Helsingissä, Tukholmassa ja Kölnissä. HSTV otti talteen maestron tyylinäytteen Suomalaisen kamariorkesterin kenraaliharjoituksista Musiikkitalossa, kun työn alla oli Carl Nielsenin neljäs sinfonia (Sammumaton) sekä muita teoksia. Toimittaja: Vesa Sirén, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen

Klassinen. Suomalainen kamariorkesteri Musiikkitalossa. Joht. Jukka-Pekka Saraste, solisteina Pekka Kuusisto, viulu ja Lilli Paasikivi, mezzosopraano. – Piirto, Lindberg, Wagner, Nielsen.

”Paljon onnea vaan!”

Musiikkitalon kuoro marssi yllättäen lavalle kapellimestari Jukka-Pekka Sarasteen ensimmäisen 60-vuotisjuhlakonsertin päätteeksi, ja kuoron johtaja Tapani Länsiö usutti yleisönkin laulamaan onnittelulaulun.

Yhdyin lauluun mielelläni, niin monta kertaa Saraste on tuonut johtamillaan konserteilla ”parasta ikinä” -fiiliksiä milloin missäkin kaupungissa ja maassa. Sarastehan on Radion sinfoniaorkesterin, Toronton sinfoniaorkesterin sekä Oslon filharmonikkojen entinen ja WDR Kölnin nykyinen ylikapellimestari. Lisäksi hän johtaa Tammisaaren kesäkonsertteja ja tekee muitakin projekteja Suomalaisen kamariorkesterin kanssa.

Nyt ei ehkä kuultu ”parasta ikinä” -kokemusta, vaan ihan vain erittäin hyvä konsertti.

Aluksi Saraste antoi mahdollisuuden nuorelle säveltäjälle Johannes Piirrolle (s. 1993). Piirron Kehä on hillitty ja melodinen orkesteriteos, joka saa ajoittain ärhäkkyyttä Witold Lutoslawskin ja kumppaneiden harrastamaa aleatoriikkaa soveltamalla.

Piirto piirtää partituuriin huippukohdissa laatikoita, joiden musiikki esitetään tietyin rajoituksin vapaassa järjestyksessä. Näissä kohdin myös aika-arvoissa ja rytminkäsittelyssä voi ottaa soittajakohtaisia vapauksia. Lopulta klarinetin kadenssi vie teoksen hallittuun päätökseen.

Jukka Gröndahl / HS
Jukka-Pekka Saraste ja nuori säveltäjä Johannes Piirto keskustelivat partituurista ennen Kehä-teoksen kantaesitystä.
Jukka-Pekka Saraste ja nuori säveltäjä Johannes Piirto keskustelivat partituurista ennen Kehä-teoksen kantaesitystä.

Kehä ei pyri räjäyttämään pankkia, mutta jättää korvat mukavasti hörölle: on kiintoisaa kuulla miten pianistinakin kilpailumenestystä saanut Piirto tästä kehittyy.

Magnus Lindbergin (s. 1958) sukupolvi teki Piirron iässä informaatiotiheydeltään suurempaa ja joskus ehkä itsetarkoituksellisenkin vaikeatajuista modernismia. Lindberg on vasta 2000-luvulla taipunut melodisuuteenkin, josta ensimmäinen viulukonsertto on oikein nautittava esimerkki.

Lisa Batiashvilin ensilevytys on edelleen mitä arvostettavin. Pekka Kuusisto soittaa tarkoituksella vähän kapeammin, tuikkivammin ja tietysti pelimannihenkisemmin.

Richard Wagnerin Fünf Gedichte von Mathilde Wesendonk für Frauenstimme und Klavier eli tutunomaisemmin Wesendonck-Lieder (väärä Wesendonk-muoto Wesendonck-nimestä tarttui alusta asti kustantajan nuottijulkaisuihin ja jäi eräänlaiseksi ”viralliseksi virheeksi”) istuu nykyisin hyvin Kansallisoopperan taiteelliselle johtajalle, mezzosopraano Lilli Paasikivelle. Saraste ja Paasikivi ovat pitkän linjan taiteilijaystäviä, mikä tarkoittanee, että Sarastetta kuullaan entistä useammin Kansallisoopperassa.

Yhteistyö oli erinomaista näissäkin viidessä laulussa, jotka kestävät yhteensä reilusti alle puoli tuntia ja toimivat kätevänä johdatuksena myös Mathilde Wesendonckin inspiroimaan Tristan ja Isolde -oopperaan.

Carl Nielsenin 150-vuotisjuhla jäi meillä liiaksi ikätoverin Jean Sibeliuksen juhlavuoden varjoon. Saraste korjasi hieman tilannetta huipentamalla konsertin vuoden 1916 mestariteokseen sinfonia nro 4 (Sammumaton). Tässä teoksessa Sibelius-Akatemian opiskelijat täydensivät koko illan hyvin soittanutta Suomalaista kamariorkesteria.

Nielsen seurasi ensimmäisen maailmansodan täystuhoa vetäen johtopäätökset, jotka resonoivat meidänkin aikaamme. ”Kansallistunne, jota pidettiin tähän saakka kauniina ja ylevänä, on muuttunut aivojamme saastuttavaksi henkiseksi syfilikseksi ja tuijottaa tyhjistä silmäkuopista hulluna vihasta.”

Kun vanhat miehet usuttivat uskonnon ja nationalismin nimissä nuoret miehet tappamaan toisensa, Nielsen halusi olla elämän puolella. ”Musiikki on elämää, ja kuten elämä, sammumatonta.” Niinpä Sammumaton sinfonia kulkee monen koitoksen ja patarumpujen kaksintaistelun läpi kohti voittoa, jossa ei juhlita toisten tappamista vaan itse alkuvoimaista elämäntahtoa.

Saraste teki jo 1990-luvulla tästä sinfoniasta piukean ja hienon levytyksen Radion sinfoniaorkesterin kanssa. Nyt korkeajännitettä oli kenties vähemmän, mutta itsevarman nautinnollista juhlamieltä sitäkin enemmän.

Saraste-juhlat jatkuvat ansaitusti konsertein Tukholmassa ja Kölnissä. Itse merkkipäivä on 22. huhtikuuta, jolloin HS julkaisee myös maestron syntymäpäivähaastattelun.

Jukka Gröndahl / HS
Jukka-Pekka Saraste on Kölnin radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari ja Tammisaaren kesäkonserttien taiteellinen johtaja. Hän johti syntymäpäiväkonsertissaan Suomalaista kamariorkesteria, jota oli täydennetty Sibelius-Akatemian opiskelijoilla.
Jukka-Pekka Saraste on Kölnin radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari ja Tammisaaren kesäkonserttien taiteellinen johtaja. Hän johti syntymäpäiväkonsertissaan Suomalaista kamariorkesteria, jota oli täydennetty Sibelius-Akatemian opiskelijoilla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat