Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Barenboim ei enää pidättele – 73-vuotias pianisti räiski ronskisti Musiikkitalossa

Erikoisvalmisteinen flyygeli oli melkoinen tykki, mutta ilman soinnin hienointa patinaa ja kultapölyä.

Kulttuuri
 
Ullstein Bild / Getty Images
Daniel Barenboim on legenda niin pianistina kuin kapellimestarina.
Daniel Barenboim on legenda niin pianistina kuin kapellimestarina. Kuva: Ullstein Bild / Getty Images

Maailman kultivoituneimpiin kuuluva pianisti ja kapellimestari Daniel Barenboim on jo 73-vuotias eikä viitsi enää pidätellä. Musiikkitalon sunnuntai-illan resitaalissa hän yllätti ronskilla räiskinnällä, jota en muista kuulleeni häneltä aikaisemmin levyillä enkä lavoilla.

Ludwig van Beethovenin 32 muunnelmaa c-mollissa ei ole mammanpoikien kamaa muutenkaan. Mutta Barenboim potki pedaalia kuin haluaisi rysäyttää sen Musiikkitalon lattiasta läpi. Komeaa menoa silti!

Oli älykästä ja ilmeistä jatkaa Franz Schubertin myöhäisellä c-molli-sonaatilla D. 958. Sonaatti alkaa tarkoituksellisesti kuten Beethovenin muunnelmasarja, kunnes villi juoksutus As-duurissa vie Schubertin omille teilleen.

Barenboim piti tätä verukkeena soittaa Schubertiakin kuin villeintä Beethovenia. Se kyllä sopii, vaikka hän ignoroi Albert Stadlerin aikalaismuiston, jonka mukaan Schubert soitti ”vanhan koulun” mukaisesti kauniisti ja siististi, pyrkimättä hyökkäämään koskettimiin ”kuin petolintu saaliiseensa”.

Toisaalta Schubertin viimeiset pari vuotta olivat täynnä vimmaisen rohkeita kokeiluja, ja Schubert tiesi taatusti miten Beethoven oli jo kokeillut runsaammilla pedaalitehoilla.

Juuri tähän sonaattiin Schubert ei tehnyt erityisiä pedaalimerkintöjä, mutta ehkä tässä on peruste siihen, että Barenboim hylkäsi nyt kaikki Hummelin, Czernyn ja muiden silloisten pianistigurujen opit siitä, että sävelaiheet sitova legatosoitto tulee tehdä sormilla ja pedaalia on käytettävä erikoistehosteena, ei jatkuvasti.

Hitaassa osassa Barenboim rauhoittui ja sai ajan pysähtymään – ja yleisön yskimään. Sonaatin viimeisessä osassa pedaalin rysäyttely ei enää riittänyt, vaan Barenboimin oikea jalka naputti tahtia kuuluvasti lattiaan silloin, kun pedaali ei ollut käytössä.

Ei ollut sekuntiakaan tylsää. Vaikka jos nykyteinit soittaisivat soittotunneilla samoin, pedagogeilta voisi tulla sanomista turhan sotkuisesta melskeestä.

Pieni ongelma oli myös siinä, että Barenboim-nimellä kulkeva erikoisvalmisteinen flyygeli oli ainakin istumapaikalleni melkoinen tykki, jonka soinnissa ei ollut parhaista Steinway- tai vaikka Bösendorfer-flyygeleistä irtoavaa jaloa patinaa ja kultapölyä. Barenboim kertoo flyygelistään tarkemmin HS:n haastattelussa ja soittaa sitä myös tällä videolla:

Väliajalla piti pysähtyä miettimään, miten tähän on tultu. Barenboim oli 1940-luvulla pianon ihmelapsia ja ryhtyi opiskelemaan kapellimestariksikin vain 11-vuotiaana. 17-vuotiaana hän esitti ensimmäistä kertaa Beethovenin kaikki 32 pianosonaattia konserttisarjana ja osasi luultavasti jo silloin koko tämänkin illan ohjelmiston.

Keski-ikää lähestyessään Barenboim oli aika puleerattu ja särmiä silotteleva pianisti. Siitä on muistona tylsä tv-sarja, jossa hän soitti nuo Beethovenin sonaatit. 2000-luvulla hän on esittänyt niitä taas elävämmin, mutta tällainen rumputuli on uutta.

Onko kyseessä vaihtelunhalu? Haluaako aikamme suuri Wagner -kapellimestari nyt flyygelistäkin suuren sinfoniaorkesterin tehot? On kyllä totta, että pitkän linjan kriitikko Allan Kozinn kutsui kerran Barenboimin pianoresitaalien persoonallisimpia ratkaisuja ”melkein perversseiksi”.

Nimi: Daniel Barenboim

Laji: Klassinen

Säveltäjä: Beethoven, Schubert, Chopin, Liszt

Esittäjä: Daniel Barenboim

Paikka: Musiikkitalo

Toinen puolisko alkoi Chopinin Balladilla nro 1 varsin kauniisti. Kyllä häneltä vielä runollinenkin sointikulttuuri luonnistuu. Vain keskiosassa oli hitunen turhaa kovuutta ja yksityiskohtien samentumista. Lisztin Funérailles sopi esitysmerkintöjen ja kuolinkellojen kalahtelunkin puolesta Barenboimin nykyiseen soittotyyliin. Erinomaista!

Lisztin virtuoosikikkojen täyttämästä Mefisto-valssista nro 1 olen kuullut pianokilpailuissakin puhtaammiksi puleerattuja suorituksia, mutta myös todella paljon tylsempiä.

Jokin ihmeellinen magnetismi Barenboimista säteili. Yleisö pomppasi seisomaan oikein innoissaan, toisin kuin eräissä Musiikkitalossa kuulluissa Wienin ja Berliinin filharmonikkojen konserteissa.

Sen täytyy johtua myös siitä, että Barenboim on suuri kommunikoija. Hän reagoi yleisön yskähdyksiin, heilauttaa kättään kieltävästi valokuvaajille, mutta kiittää myös jokaista salin kolkkaa suosionosoituksista käsi sydämellä ja ottaa yksi kerrallaan katsekontaktin moniin lähirivien taputtajiin.

Ylimääräisiäkin saatiin, viimeisenä Chopinin etydi cis-molli opuksesta 10.

Hätkähdyttävä ilta, joka kannatti ilman muuta kokea. Silti hän pääsee parhaina iltoinaan kapellimestarina syvemmälle musiikkin kuin enää pianistina. Se koettiin Musiikkitalossakin 2014, kun hän johti Staatskapelle Berliniä.

Jos jotain vielä kehtaa Barenboimilta toivoa, niin Suomen-vierailua nuorista juutalais- ja arabimuusikoista kokoamansa West-Eastern Divan Orchestran kanssa. Barenboim on puhunut rakkaasta orkesteristaan esimerkiksi tällä HSTV:n videolla. Hän on siinäkin kontekstissa mitä ihailtavin ilmiö.

Korjaus 18. huhtikuuta klo 10.15. Staatskapelle Berlinin sijasta mainittiin aluksi Staatskapelle Dresden.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat