Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sähkösello elämöi Tiensuun tuoreessa konsertossa

Avanti pureutui konsertissaan riitteihin

Kulttuuri
 

Klassinen Kamariorkesteri Avanti Temppeliaukion kirkossa. Juho Laitinen, sello, Tomas Djupsjöbacka, kapellimestari.

Tapauksen tuntua oli Avanti-kamariorkesterin konsertissa, joka oli suunniteltu yhdessä säveltäjä Jukka Tiensuun kanssa. Konsertti huipentui Tiensuun uuden sellokonserton kantaesitykseen, mutta muutkin konsertin teokset liittyivät yhtä lailla konserton teemaan ja vahvistivat sitä.

Peruskonsertin yläpuolelle tämän konsertin nosti tarkkaan harkittu ja johdonmukaisesti etenevä dramaturgia. Avanti käytti Temppeliaukion kirkon tilaa tehokkaasti ja sävellykset tuntuivat kommentoivan toisiaan ja luovan eri kuulokulmia illan keskeiseen teemaan.

Ohjelman kantavana aiheena oli ”riitti”: tokihan jo konserttitilanne itsessään on yhteisöllinen riitti, mutta kun vielä monet teokset itsekin liittyivät riitinomaisiin tilanteisiin, syntyi herkullista monitasoisuutta.

Näin oli esimerkiksi Henry Purcellin säveltämässä Surumarssissa kuningatar Marialle, jossa rumpu- ja vaskiryhmä marssi hitaana saattueena kirkon läpi, tai Tiensuun Kalaasi-teoksessa, jossa neljä soittajaa paneutui suomalaisten juhlimisriittien erityispiirteisiin.

Kantaesityksen sai Tiensuun sähkösellokonsertto Tarinaoopperabaletti, jossa solisti Juho Laitinen sai luovia jatkuvasti muuttuvissa tilanteissa. Teoksen pinta tuntuu olevan jatkuvassa muutoksessa, mutta selvästikin taustalla on tiensuumaisen vankka kokonaiskaari. Laitisen ja Tomas Djupsjöbackan johtaman Avantin tulkinnoissa sekä pinta että pitkät linjat hahmottuivat nautittavasti.

Laitisen sähkösellosta irtosi efektoinnin myötä vahvoja tehoja. Huippukohta saavutettiin teoksen lopulla, sellon neljännessä kadenssissa, jossa Laitinen laajensi sointivalikoimaa edelleen laulamalla selloaiheiden päälle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat