Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itämeri-konsertilla oli hieno tarkoitus, mutta soitto jäi sekavaksi

Kapellimestarin mimiikka tuki konsertin tarinaa, ei orkesteria.

Kulttuuri
 

Klassinen Puhdas Itämeri -konsertti Musiikkitalossa. Baltic Sea Philharmonic. Alexander Toradze, piano. Joht. Kristjan Järvi. – Sibelius, Prokofjev, Pärt, Gelgotas, Stravinski.

Kannatan ja kannustan tämän hyväntekeväisyyskonsertin tavoitteita ja ideologiaa viimeiseen asti: ”Nostamme esille Itämeren uskomattoman hienon kulttuurin, perinteet, kielet, tavat, laulut ja tanssit; ja meren haavoittuvan ympäristön.”

Nimi: Puhdas Itämer -konsertti

Laji: Klassinen musiikki

Säveltäjä: Arvo Pärt, Jean Sibelius, Gediminas Gelgotas, Sergei Prokofjev, Igor Stravinski

Esittäjä: Baltic Sea Philharmonic, Kristjan Järvi, Alexander Toradze

Paikka: Musiikkitalo

Itsekin olen vuosikymmenten mittaan aistinvaraisesti seurannut itäisellä Suomenlahdella meriympäristön murheellista kehitystä. Asiaa on laajalti ryhdytty korjaamaan, yhtenä toimijana konsertin järjestäjä John Nurmisen säätiö. Bravo.

Konserttia täytynee kuitenkin arvioida taidetapahtumana.

Ensinkään en ymmärrä Kristjan Järven ratkaisua sijoittaa sello- ja kontrabassopultit pitkäksi jonoksi ensiviulujen ja alttoviulujen väliin. Bassorekisteri kauttaaltaan soi vaimeana ja epäselkona.

Kymmenestä Itämeren maasta kootun Baltic Sea Philharmonic –orkesterin taitavat nuoret muusikot eivät tilanteelle tietenkään mitään mahtaneet.

Lähimmin konsertin teemaa kosketti Arvo Pärtin meditatiivinen Joutsenlaulu, joka yhdistettynä Petri Porkolan Itämeren rannikoilta ja ulapoilta taltioituihin kuviin toimi aitona retriittinä. Jean Sibeliukselta ohjelmaan oli valikoitunut populäärihitti Karelia-sarja.

Nuorempaa säveltäjäpolvea edusti liettualainen Gediminas Gelgotas (s. 1986). Mountains. Waters. (Freedom) on primitiivisistä sointielementeistä koostettu minimalistinen monoliitti.

Alexander Toradze esitti Sergei Prokofjevin kolmannen pianokonserton luonteelleen ominaisesti lähes transsimaisena kiitolaukkana.

Kristjan Järven kapellimestarius on jatkuvaa mimiikkaa ja vuorohyppelyä. Taukoamattomalla ilmehtimisellään ja koreografiallaan hän kaiketi pyrkii ilmentämään kulloisenkin teoksen metatarinaa.

Yhteissoiton tarkkuutta ja yksityiskohtien piirtymistä moinen ei auta. Igor Stravinskin Tulilintu on teos, joka tämän ongelman selkeimmin toi esiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat