Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hullulta tuntunut ohjelma synnytti kutkuttavan kokonaisuuden

Vastakohdat törmäsivät Radion sinfoniaorkesterin konsertissa

Kulttuuri
 
Veijo Murtomäki

Klassinen Radion sinfoniaorkesteri Musiikkitalossa, joht. Hannu Lintu, Jaan Ots ja Kornilios Michailidis; solisteina Christoffer Sundqvist (basettiklarinetti) ja Emil Holmström (piano); Musiikkitalon Kuoro, valm. Tapani Länsiö. – Räihälä, Mozart, Ives.

Pähkähullulta tuntunut ohjelma synnytti kutkuttavan kokonaisuuden, kun Charles Ivesin lähes mielenvikainen IV sinfonia (n. 1910–25) törmäytettiin W. A. Mozartin ylimaallisen klarinettikonserton kanssa.

Ivesin teos on Baabelin sekamelskaa ja Retuperää parhaimmillaan, James Joycen Finnegans Waken henkinen kaksoisolento. Musiikillisesti lähes yksinäisellä tähdellä asustaneen Ivesin ydinteos on yhtä kaoottinen kuin elämä itse.

Päällekkäiset tahtilajit, tempot ja materiaalit, rauhan ja mekkalan nopea vuorottelu, mikrotonaalisuus, parin tusinan virren sekä marssi- ja populaarisävelmän pilkahtelu ja paasaus loivat vaikutelman mielettömästä musiikinhistoriasta.

Kun lavalla oli muun koneiston ja salin eri puolille sijoitettujen pienryhmien ja kuoron lisäksi yhdeksän lyömäsoittajaa, kuusi trumpettia ja viisi kosketinsoittajaa, ääntähän siitä syntyi. Ihmeteltävän suvereenisti Hannu Lintu hallitsi teoksen, jonka partituuriin tuijottaminen voi viedä jo hermot.

Christoffer Sundqvist soitti Mozartinsa ylellisesti ja herkästi, hulvattomien improvisaatio-lisukkeiden kera. Mukana oli sekä Kissalan Aapelin ketteryyttä että jumalaista kauneutta. Basettiklarinetin muheva alarekisteri loi pohjan kymppiplussuoritukselle.

Tikahduttavalle konsertille antoi oivan lähtölaukauksen Osmo Tapio Räihälän Myriadin kantaesitys. Räihälä on kehittynyt teoksessa säveltäjänä valtavasti.

Räihälän itse laatimaa, kuutta eri kieltä hyödyntävää tekstiä laulanut Musiikkitalon Kuoro ei juurikaan joutunut alakynteen, vaikka teos sisältää korvia huumaavia huipennuksia. Räihälän nautinnollinen orkestrointi antoi tilaa sooloille ja ihastuttavan lempeille sointiväreillekin.

20-minuuttisen sävellyksen kokonaismuoto on jäntevä läpikuultavassa neliosaisuudessaan. Siinä käytetään tilavaikutelmia tehokkaasti. Nykyaikaista some-elämänmenoa kommentoivat, moniaalta kaikuneet huudot osuivat kohteeseensa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat