Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pianisti Robert Glasperin yhtye soitti huvikseen kuin harjoituksissa

Tasavuosia juhlivan Espoon April Jazzin avajaiskonsertti oli nyt ajankohtainen.

Kulttuuri
 
Vilma Timonen
Robert Glasper Experimentin onnistunut esitys muistutti rentoa harjoitusta tai työpajaa.
Robert Glasper Experimentin onnistunut esitys muistutti rentoa harjoitusta tai työpajaa. Kuva: Vilma Timonen

Jazz Robert Glasper Experiment Espoon kulttuurikeskuksessa – April Jazzin ohjelmistoa.

Pianisti Robert Glasper saattaa olla juuri oikea sovittaja ja säveltäjä siirtämään Miles Davisin musiikin vihdoin hiphop-aikaan, kuten hän tekee esikuvansa ensimmäiseen elämänkertaelokuvaan (2016) liittyvällä kahdella tuoreella levytyksellä.

Akustisella jazzilla aloittanut amerikkalainen Glasper, 38, on yrittänyt yhdistelyä myös omillaan. Ensimmäinen albumi oli Double-Booked, jossa hän kuvitteli huvikseen, kuinka hoitaisi kunnialla kiusallisen kaksoisbuukkauksen – ensimmäisen keikan akustisella triolla ja toisen puolielektronisella kvartetilla.

Tyylien saumaton liittäminen onnistui vasta menestyslevyillä Black Radio (2011) ja Black Radio 2 (2013), joihin palautui April Jazzin avajaiskonsertin ohjelmisto. Tosin erotuksella, että albumeilla on kaksikymmentä vierailee laulajaa, mutta Experiment-kvartetissa vokaaliosuuksista vastasi kokonaan Casey Benjamin.

Saksofonistina tuplanneen Benjaminin rooli olikin kokonaissoundin kannalta oleellinen, sillä hän muokkasi puheääntä koko ajan synterisaattoreilla. Levyillä julkaistujen kappaleiden lauluosuudet kuuluivat siksi usein vain etäännytettyinä, kuin läpikuultavina kaikuina, jotka peittyivät ainakin salin etuosassa rumpujen kumuun.

Onneksi konsertin solistisimmaksi muusikolla kohonneella Mark Colenburgilla oli sanottavaa – kappaleen Let It Ride osaksi nivoutunut vartin duetto Glasperin kanssa oli illan kohokohtia.

Glasper pysytteli itse suurimmaksi osaksi sivussa ja ohjasi elastisen elimellistä yhtyettä tunnelmasta toiseen ilman taukoja, siirtymiä tai turhia välipuheita. Tarkaksi suunnitellun konsertin sijasta kahden tunnin esitys muistuttikin toisiaan huvittavien hyvien ystävien rentoa harjoitusta tai työpajaa, joka vain alkoi jostain. Ja loppui pitkänä sittenkin liian aikaisin.

Vilma Timonen
Robert Glasper ohjasi yhtyettä tunnelmasta toiseen.
Robert Glasper ohjasi yhtyettä tunnelmasta toiseen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat