Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin kaupunginorkesterin ranskalainen tulevaisuus näyttää hyvältä

HKO:n ylikapellimestarina syksyllä aloittava Susanna Mälkki tuo syksyn ohjelmaan paljon ranskalaista ja modernia.

Kulttuuri
 
Jukka Isopuro
Mika Ranta / HS
Susanna Mälkki
Susanna Mälkki Kuva: Mika Ranta / HS

Klassinen Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa, johtaja Susanna Mälkki, Matija Meić, baritoni. – Mozart, Ravel, Dutilleux.

Syksyllä HKO:n ylikapellimestarina aloittava Susanna Mälkki on tehnyt ensi kauden ohjelmaan aikamoisen keikauksen turvallisesta filharmonisesta linjasta: paljon ranskalaista ja modernia, myös kiinnostavia naiskapellimestareita, vaikka sukupuolella ei olekaan väliä.

Nyt saatiin esimakua tulevasta, johon toivottavasti eivät kuulu takakatsomon tyhjät tuolit. Mozart sävelsi sinfonian nro 31 huvittelunhaluiselle pariisilaisyleisölle ja onnistuikin kirvoittamaan aplodit kesken esityksen. HKO:n esitys oli ytimekäs, puhdassointinen ja finaalissa vauhdikas.

Liika kirjaimellisuuden ja hymyttömyyden maku silti jäi. Pyrkimys kontrolliin otti voiton joustavasta yhteishengityksestä.

Tunnelma muuttui, kun lavalle astui parin vuoden takaisen Mirjam Helin -kilpailun miesten sarjan kakkonen. Kroatialainen baritoni Matija Meić on sympaattinen ja komeaääninen hurmuri. Mozartin aariat Rivolgete a lui lo sguardo ja Hai già vinta la causa sekä Ravelin laulusarja Don Quichotte à Dulcinée esittelevät keinoja, joilla miehet yrittävät valloittaa naisia. Koomista ja mahtailevaa puuhaa se on.

Lavakarismaa säteilevä Meić taiteili herkullisesti lemmenkipeyden, kuolettavan rakastumisen ja komentelun välillä sekä kehonkielellään että taipuisalla ja ilmeikkäällä äänellään.

Henri Dutilleux’n toinen sinfonia Le double on mestariteos, joka löytää tiensä turhan harvoin konserttiohjelmiin. Susanna Mälkki oli elementissään. Avain oli monitasoisen tarkasti säädetty balanssi ison orkesterin ja etualalle asetetun 12 soittajan kesken.

Cembalon heläys, patarummun salaperäinen kumahtelu ja klarinetin ritualistinen kutsu vaihtelivat tiukan rytmisen imun, lukemattomien väriyhdistelmien ja yltäkylläisesti tiukkuvan harmonian välillä.

Tällaista tarkkapiirtoisuutta, väriaistia, kirkasta tasapainoa ja läpikuultavuutta olen HKO:lta kaivannut. Hyvältä näyttää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat