Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksofonisti Chris Potter oli liekeissä April Jazz -konsertissaan

Suurin osa sävellyksistä oli niin uusia, ettei niillä ollut vielä edes nimiä.

Kulttuuri
 
Vilma Timonen
Chris Potterin soolot olivat lennokkaita ja loisteliaasti jäsenneltyjä.
Chris Potterin soolot olivat lennokkaita ja loisteliaasti jäsenneltyjä. Kuva: Vilma Timonen

Jazz Chris Potter Quartet Espoon kulttuurikeskuksessa. April Jazzin ohjelmistoa.

Jazzin arvovaltaisimmat amerikkalaiset harrastajat valitsivat Chris Potterin joulukuun Downbeat-lehdessä maailman parhaaksi tenorisaksofonistiksi ja kolmanneksi parhaaksi jazztaiteilijaksi, heti Chick Corean ja Wayne Shorterin jälkeen.

Euroopassa Potterin, 45, maine oman ensiluokkaisen musiikin tekijänä ei ole aivan yhtä korkealla, vaikka hän on tehnyt vahvan vaikutuksen muun muassa Dave Douglasin, Dave Hollandin ja Pat Methenyn yhtyeissä – myös Suomessa.

Espoon kulttuurikeskuksen suuressa Tapiolasalissa olikin vielä vapaita paikkoja tasavuosia juhlivan April Jazzin pääpäivän pääkonserttiin, joka oli puhtaan musiikillisesti tapahtuman parhaimpia.

Puhtaan siinä mielessä, että Potter ei ole yrittänyt muodistaa, tyrkyttää tai teemoittaa modernia post-bopiaan, vaikka hänen kahdella uusimmalla levyllään – The Sirens (2013), Imaginary Cities (2015) – on jälkimmäisestä tyyliteltyjä merkkejä. Hän tuntuu luottavan yhä vankasti valistuneen yleisön kykyyn erottaa omistautuneet ammattilaiset, kultajyvät.

Ei niitä silti erityisesti tarvinnut etsiä.

Vaitelias Potter heittäytyi jokaisessa omassa kappaleessaan vaivattomasti virtaaviin, lennokkaisiin ja loisteliaasti jäsenneltyihin sooloihin, joista uusin tuntui ylittävän aina edeltäjänsä.

Ajoittain muusikot melkein peittänyt lavasavu olikin osuvin lavaste, sillä Potter oli sekä tenorisaksofonilla että sopraanosaksofonilla kuin liekeissä. Puolentoista tunnin tauoton show ei ollut silti vain hänen: kontrabasisti Joe Martin, rumpali Marcus Gilmore ja kvartetin vakiopianistia paikannut Pablo Held saivat riittävästi aikaa lämmitellä omia soolojaan.

Jokin vihoviimeinen, koko lavan ilmiliekkeihin sytyttävä tekijä jäi silti puuttumaan. Ehkä siksi, että suurin osan sävellyksistä oli niin uusia, ettei niille ollut keksitty vielä edes nimiä.

Vilma Timonen
Chris Potter kuuluu maailman parhaisiin saksofonisteihin.
Chris Potter kuuluu maailman parhaisiin saksofonisteihin.
Vilma Timonen
Kokoonpanossa soittivat Potterin lisäksi pianisti Pablo Held, rumpali Marcus Gilmore ja kontrabasisti Joe Martin.
Kokoonpanossa soittivat Potterin lisäksi pianisti Pablo Held, rumpali Marcus Gilmore ja kontrabasisti Joe Martin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat