Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Klassikot osoittivat voimansa Helsingin kaupunginorkesterin konsertissa

Baiba Skride säilytti malttinsa Nielsenin demonisen viulukonserton pyörteissä

Kulttuuri
 
Heikki Kotilainen / HS
Baiba Skride kuvattuna Finlandiatalolla vuonna 2002.
Baiba Skride kuvattuna Finlandiatalolla vuonna 2002. Kuva: Heikki Kotilainen / HS

Klassinen Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa. Baiba Skride, viulu. Joht. Dima Slobodeniuk. Sibelius, Nielsen, Beethoven.

Jean Sibeliuksen sisäistyneimmän kauden karsituin ja riisutuin helmi on tietenkin kuusiminuuttinen sävelruno Bardi. Harpun helähdykset ja es-mollissa kulkevat terssinmittaiset aaltoilut ylös ja sitten alas. Vähän sideaineksia, ei paljon muuta.

Jos antaa teokselleen nimeksi esimerkiksi Öinen ratsastus ja auringonnousu, on kuulija jo sidottu ja ehdollistettu; Bardin sisäinen hehku syntyykin sitten tilasta ja vapaudesta. Dima Slobodeniouk ja HKO eivät laisinkaan tätä haurautta rikkoneet.

Tilaa Slobodeniouk järjesti myös Baiba Skridelle. Carl Nielsenin viulukonserttohan on varsinainen Moolok, joka on nielaissut demonisen virtuositeetin, uusklassiset aihelmat ja jatkuvassa liikkeessä olevan harmoniakudoksen isoksi formaatiksi.

Varsin vaikuttavasti Skride säilytti malttinsa. Keskeisimmät pääaiheet toimivat päärasteina ja virtuoosikuviot ornamentteina. Ja jalolle Stradivariukselle Slobodeniouk järjesti kaivatun sointitilan.

Soisi, että jokainen konsertti toisi yleisön tajuntaan myös ennalta tuntematonta musiikkitaidetta, mutta kun konsertin päättää Beethovenin Eroica, säästän vaatimukseni toiseen yhteyteen. Klassismin ja romantiikan kynnyksellä HKO ja Dima Slobodeniouk operoivat energisesti ja vailla itsetarkoituksellista tyylillistä polemiikkia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat