Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fabio Biondi tarjosi myöhäisbarokin aistikasta ja populaaria huumaa

Radion sinfoniaorkesterin muusikot sisäistivät tyylin ihailtavasti

Kulttuuri
 
Veijo Murtomäki
Hiroyuki Ito
Fabio Biondi on arvostettu viulisti ja kapellimestari.
Fabio Biondi on arvostettu viulisti ja kapellimestari. Kuva: Hiroyuki Ito

Klassinen. Radion sinfoniaorkesterin konsertti Musiikkitalossa, johtajana ja viulistina Fabio Biondi. – Geminiani, Rameau.

Oli mainiota saada konsertti myöhäisbarokin vähemmän soitettua, mutta suurenmoista musiikkia. Etenkin kun ohjelman oli tullut työstämään arvostettu italialainen maestro ja viulisti Fabio Biondi.

Francesco Geminiani (1687–1762) on Arcangelo Corellin työn keskeinen jatkaja, joka jäi osin esikuvansa vangiksi. Onneksi näin ei käy nyt kuullussa harvinaisuudessa, Torquato Tasson ristiretkieepokseen Vapautettu Jerusalem tehdyn Lumottu metsä -balettipantomiimin orkesterisarjoissa.

Musiikkia avitti Davide Livermoren dramatisoima animaatioelokuva, joka viittasi vienosti metsän magiaan, Armidan ja Rinaldon lempeen sekä militaarisuuteen. Jäi makuasiaksi, kokiko videon kuvaston toimintaa tukevaksi, assosiaatioita herättäväksi vaiko harmittomaksi oheistuotteeksi.

Joka tapauksessa musiikin alkupuolen aistikkuus ja loppua kohden voimistuva, duuriin sitoutunut ponnekkuus ja voitokkuus olivat mieluista kuunneltavaa. Biondin soolot ja kadenssit lomittuivat pätevästi kokonaisuuteen.

RSO:n muusikot olivat sisäistäneet barokkityylin ihailtavasti. J.-P. Rameaun Les Boréades -oopperasta koostetussa sarjassa saatiin jo värikästä ja huumaavaa orkesterisointia, jossa monet puhaltajat kunnostautuivat rehevissä osuuksissaan.

Rameau oli sävelseppona oivaltava ja ennakkoluuloton yhdistäessään korkeaa taitamistaan sekä markkinatorien populaarisävelmiä ja -rytmejä. Kontratanssit ja muut nopeat hovitanssit viuhuivat hurmaavasti. Sitäkin ihastuttavampaa oli seurata viulujen ja fagottien vuoropuhelua sanomattoman kauniissa Entrée-osassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat