Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metallimusiikki vuodelta 1927 sopi Santtu-Matias Rouvalille

Augustin Hadelich soitti hyvin Adèsia, mutta Šostakovitšin sinfonia olisi vaatinut vielä pirullisempaa purevuutta

Kulttuuri
 
Reijo Hietanen
Tampere Filharmonian ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali (s. 1985) vieraili johtamassa Radion sinfoniaorkesteria Musiikkitalossa.
Tampere Filharmonian ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali (s. 1985) vieraili johtamassa Radion sinfoniaorkesteria Musiikkitalossa. Kuva: Reijo Hietanen

Klassinen. Radion sinfoniaorkesteri ja kapellimestari Santtu-Matias Rouvali, solistina viulisti Augustin Hadelich Musikkitalossa keskiviikkona. – Mosolov, Adès, Šostakovitš.

Jos metallimusiikki ja konemusiikki kiinnostavat, kannattaa ilman muuta klikata auki näiden tyylien esi-isiin kuuluva Aleksandr Mosolovin (1900–1973) muutaman minuutin kestävä Teräsvalimo vuodelta 1927. Kuulet Radion sinfoniaorkesterin keskiviikkoillan konserttiesityksen tästä linkistä.

Nimi: Radion sinfoniaorkesteri Musiikkitalossa

Laji: Klassinen musiikki

Säveltäjä: Mosolov, Adès, Šostakovitšs

Esittäjä: Radion sinfoniaorkesteri, Santtu-Matias Rouvali ja Augustin Hadelich

Paikka: Musiikkitalo

Mosolov oli rintamalla taistellut punasoturi ja vannoutunut vallankumouksellinen, jonka Teräs-baletista on säilynyt vain tämä metallityöläisten ja tehtaan pauhun lyhyt ylistys. Siinäkin on energiaa ja taitoa niin tuhottomasti, että teosta soitettiin 1920-luvun lopulla Hollywoodissa asti.

Harmi vain, että Mosolov joutui pian epäsuosioon, vankeuteen ja sisäiseen karkotukseen. Hän vapautui suhteillaan odotettua nopeammin, mutta 1920-luvun villiys oli nujerrettu.

Kansainvälistä menestystäkin jo niittävä 30-vuotias kapellimestarikomeetta Santtu-Matias Rouvali on taustaltaan lyömäsoittaja ja sopi erinomaisesti Teräsvalimon johtajaksi. Radion sinfoniaorkesteri soitti lyhyen rymistelyn vakuuttavasti.

Valitettavasti teräsvalimon krouvi ote jäi päälle ja ehti vaikuttaa myös brittisäveltäjä Thomas Adèsin (s. 1971) erinomaisen viulukonserton Concentric Paths alkuun. Kun orkesterista tuli rosoista paahdetta näinkin paljon, hieno viulisti Augustin Hadelich ei saanut konsertosta esiin mystisiä ja visionäärisiä puolia, joihin ihastuin Hadelichin ja Hannu Linnun Liverpoolissa tekemällä levytyksellä.

Parhaiten konsertosta onnistui tällä kertaa populaarimusiikin rytmeistäkin ammentava kevyempi kolmas osa. Hadelich hykerrytti myös ylimääräisenä kuullussa Paganinin viidennessä kapriisissa.

On mainiota, että Hadelich jaksaa palata Suomeen, vaikka hän oli yllätysputoaja Sibelius-viulukilvassa 11 vuotta sitten. Hän on sen jälkeen saanut revanssinsa kilpailuvoitoin ja kansainvälisin menestyksin jo monta kertaa ja kuuluu yhä selvemmin sukupolvensa kiinnostaviin viulisteihin.

Rouvali niiaili, tanssi ja touhotti Musiikkitalon täyteen energiaa, mutta kyllä häneltä onnistui varsin kunnioitettavasti myös Dmitri Šostakovitšin sinfonian nro 10 ensimmäisen osan raskaat, pitkät linjat ja syvä melankolia.

Josif Stalin kuoli säveltäjän tehdessä tätä teosta, mikä taisi vapauttaa ilmaisua. Hurjaa toista osaa säveltäjän kerrotaan kutsuneen Stalinin muotokuvaksi, ja ainakin se tuntuisi kuvaavan Stalinin luoman koneiston banaaliuden ja valtavan tuhovoiman liittoa. Esitys oli vauhdikas, mutta joidenkin kapellimestarien käsissä se on pelottavampi ja sitä kautta tehokkaampi.

Kolmannessa osassa lohduttava käyrätorviteema ja säveltäjän levoton nimikkoaihe D-ES-C-H vuorottelivat varsin kauniisti. Vaikeuksien kautta voittoon etenevässä finaalissa sama nimikkoaihe tuntui jälleen tanssivan itsensä Stalinin haudalla.

Rouvali oli harjoittanut Šostakovitš-osuuden illan parhaaseen kuntoon, mitä puhtauteen ja balanssiin tulee. Parannettavaakin toki jäi. Suurten pietarilaisorkesterien jousisto pureutuu Šostakovitšin pirullisuuteen jopa tätä esitystä syvemmin ja intensiivisemmin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat