Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Islantilaisbaritoni korvasi Jorma Hynnisen lyhyellä varoitusajalla ja pärjäsi hienosti

Kulttuuri
 
Annmari Salmela

Klassinen Ágúst Ólafsson, baritoni, ja Ralf Gothóni, piano Uudessa paviljongissa. – Schubert.

Kauniaisten musiikkijuhlien piti antaa heräte syksyn juhliin laulaja Jorma Hynnisen ja pianisti Ralf Gothónin yhteisellä Franz Schubertin Winterreise-laulusarjalla. Konkarien kohtaamisen ennakkolataus muuttui antoisan lied-illan odotukseksi Hynnisen vaihduttua lyhyellä varoitusajalla islantilaiseksi Ágúst Ólafssoniksi.

Hynnisenkin opissa ollut Ólafsson ja musiikin monitaituri Gothóni loivat kiinnostavan matkan nuoren ja vanhan miehen rakkaussuruihin, elämän kiihkoon, kuoleman äärelle pysähtymiseen.

Winterreisen ikuinen viehätys on siinä, että kuulija ja esiintyjät tuovat esitykseen aina oman elämäntilanteensa ja -kokemuksensa.

Ólafsson loi äärettömän monisävyisellä ja -taitoisella baritonillaan valtavan tunneskaalan, kaiken sisältään antamana. Ilman muutamia tietyn rekisterinvaihdon äänisäröjä matka olisi ollut pelkkää nautittavaa virtaa.

Gothóni puolestaan elää Winterreisea niin sisäistyneesti, että soitto tuntui monesti suorastaan pidätetyltä, jotta tunteet eivät ryöpsähtäisi hallitsemattomiin. Toisaalta, kukaan muu ei pystyisi tarjoamaan sellaista kohmeista jokea kuin nyt kuultu.

Ammattilaisten näkemys liedien ytimistä on ihailtavaa. Joskus oleellisin on viimeisissä pianon tahdeissa, mikä jäi papereitaan ennen laulun loppua kahisuttelevalta yleisönosalta usein kokematta.

Silti joku poistui hautausmaan koraali rinnassaan, toinen uhmakkaana tuntemattomalle tielle. Ja yhden jäätyneet kyyneleet sulavat jonain päivänä. Siinä Winterreisen ja sen kertojien antama salattu lahja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat