Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Susanna Mälkki ja HKO nostivat huippuunsa Sibeliuksen viidennen sankarillisen voiman

Susanna Mälkki rakensi mahtavat jännitteet analyyttisen tarkkaan ja kirkkaaseen tyyliin.

Kulttuuri
 
Mika Ranta / HS
Susanna Mälkki
Susanna Mälkki Kuva: Mika Ranta / HS

Klassinen Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa. Susanna Mälkki, kapellimestari, Simon Trpceski, piano. Sibelius, Prokofjev.

Sibelius tuskin päätyi sattumalta viidennen sinfonian sävellajiin, Es-duuriin. Beethovenin Eroica-sinfoniasta lähtien Es-duuri on ollut niin sinfonioissa kuin muussa instrumentaalimusiikissa herooinen sävellaji. Sibeliukselle se oli katalysaattori, joka inspiroi omaperäiseen sankarieetokseen.

Susanna Mälkki ja HKO nostivat Sibeliuksen viidennen herooisen voiman huippuunsa. Perustana olivat mahtavat jännitteet, jotka Mälkki rakensi analyyttisen tarkkaan ja kirkkaaseen tyyliinsä.

Voitto oli sinetöity ja päämäärä näkyvissä heti siinä vaiheessa, kun käyrätorvet kajauttivat häilähtelevässä alussa sankarisignaalinsa. Tosin matka finaalin apoteoosiin oli hyvin monipolvinen seikkailu kontrastista toiseen.

Jännitteen pitäminen ei ole helppoa, sillä sinfonia muuttaa usein tunnelmaansa ja laskeutuu säteilevistä yläilmoista ja voitonhuumasta ”maata, matoja ja misääriä” -tasolle.

Joskus kuuluikin kuin hyttysten ininää tai maan vaimeaa valitusta, minkä jälkeen Mälkki alkoi päättäväisen vahvoin ottein kasvattaa sinfonisia linjoja ja latauksia kohti huumaavasti keinuvia melodiamaininkeja ja riemukkaita räjähdyksiä.

Kaikki oli kirkasta ja selkeää myös illan solistinumerossa, Prokofjevin kolmannessa pianokonsertossa, jonka solistina valloitti makedonialainen virtuoosi Simon Trpceski. Solistille Mälkki oli solistille varmaan ideaali partneri, sillä niin täsmällistä, vauhdikasta ja innostunutta oli yhteistyö.

Trpceski soitti vaikeuksilla kasatun soolo-osuutensa raikkaasti ja ponnekkaasti, näennäisesti kuin leikkivän helposti. Hurja taiturimeno oli vitsikkään hauskaa, mutta joskus huumori vaihtui motoriseksi taistelutanteeksi tai piruiluksi. Hauskaahan sekin oli.

Avausnumero, Sibeliuksen Romanssi, C-duuri op. 42 oli täynnä onnenhuumaa, mutta myös kiintoisia mollieleitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat