Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Schubertin unohdetut oopperat tekivät paluun Helsingin Barokkiorkesterin konsertissa

Franz Schubertin ooppera-aarioista puuttuu kuitenkin maestron lied-melodioiden magiikka

Kulttuuri
 
Heidi Piiroinen HS
Helsingin Barokkiorkesterin kapellimestari Aapo Häkkinen.
Helsingin Barokkiorkesterin kapellimestari Aapo Häkkinen. Kuva: Heidi Piiroinen HS

Klassinen. Helsingin Barokkiorkesteri Musiikkitalossa. Aapo Häkkinen, johtaja, Werner Güra, tenori, Kristiina Helin, videoinstallaatio ja koreografia. Kraus, Schubert.

Franz Schubert ehti lyhyen elämänsä aikana säveltää myös 15 oopperaa. Hän toivoi hankkivansa niillä hyvät tulot, mutta toisin kävi. Oopperat eivät miellyttäneet aikalaisia, ja kriitikot pitivät niitä yleensä teatraalisina ja kummallisina – sikäli kuin niitä ylipäätään esitettiin.

Saksalainen tenori Werner Güra lauloi Helsingin Barokkiorkesterin konsertissa kolme Schubertin ooppera-aariaa ja yhden oratorioaarian. Güralla on ihanteellisen kaunis saksalaistyyppinen tenori, valoisa, pyöreän kiinteä ja notkean linjakas.

Adrast ja Alfonso ja Estralla -oopperoiden aariat soivat hymyilevän idyllisinä. Aapo Häkkisen johtamasta orkesterista nousi pastoraalisia lämpöaaltoja. Lazarus-oratorion aaria toi mukaan hieman dramaattista vaihtelua.

Aariat olivat yksi todiste siitä, miksi Schubertin oopperat on unohdettu. Päin vastoin kuin liedeissään Schubert ei saa oopperamusiikissaan sielun herkimpiä kieliä värähtelemään. Siitä puuttuu hänen lied-melodioittensa tunteita syvästi koskettava maaginen säteily.

Konsertin sinfoniat olivat tervetullut kontrasti hempeän herttaisille laulunumeroille. Aluksi kuultiin saksalaisen, Tukholmassa toimineen Joseph Martin Krausin (1756–92) c-molli-sinfonia. Häkkisen johdolla se kuohui eteenpäin tummana tunnemyrskynä, jatkuvasti nousten ja laskien.

C-molli on sävellajina myös Schubertin neljännessä sinfoniassa, jossa Schubert yritti seurata Beethovenin esimerkkiä.

Traaginen kohtalontunne purkautui valloittavan värikkäässä ja elävässä monta kertaa, joskaan ei titaaniseen suuruuteen yltyen. Kun Schubertin melodioiden lumoava laulu ja musikanttinen leikkimieli saivat puheenvuoron, tragiikka muuttui elämäniloksi - ainakin hetkeksi.

Kristiina Helinin kehittelemät visuaaliset symbolit lisäsivät sinfonioihin hienovaraisen mystistä vertauskuvallisuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat