Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kamarifestivaali alkoi vaellusvuosien musiikilla

Radion sinfoniaorkesterin muusikot soittavat kamarimusiikkikonsertteja vielä sunnuntaina

Kulttuuri
 

Klassinen Radion sinfoniaorkesteri Musiikkitalossa. Jószef Hárs, kapellimestari. – Wassenaer, Stravinsky, Mendelssohn.

Radion sinfoniaorkesteri aloitti viikonlopun ajan kestävän kamarimusiikkifestivaalinsa jo perjantaisarjan orkesterikonsertilla, jossa se toki soitti sinfonietta-kokoisena eikä siis täydellä sinfoniaorkesterimiehityksellään. Konsertilla ajettiin sisään myös festivaalin teema eli Grand Tour. Nimellä viitataan menneiden vuosisatojen aatelisnuorukaisten vuosia kestäneisiin pappa betalar -henkisiin elämänopintomatkoihin ympäri Eurooppaa.

Tällaisella reissulla esimerkiksi pohjoissaksalainen Felix Mendelssohn (1809–47) sävelsi neljännen sinfoniansa. Eurooppaa kiersi myös hollantilainen aatelis-amatöörisäveltäjä Unico Wilhelm van Wassenaer (1692–1766), joka myöhemmin sävelsi Concerto armonici -konserttosarjan – ja hyvin sävelsikin, vaikka itse sävellyksiään myöhemmin vähän haukuskeli.

RSO on monipuolinen muusikkoyhteisö, jonka soittajien omat kiinnostuksen kohteet säteilevät myös yhteissoittoon. Niinpä esimerkiksi barokkimusisoinnissa on sellisti Jukka Rautasalon kaltaisten spesialistien ansiosta vanhan musiikin esityskäytäntöjen asiantuntemusta. Wassenaerin Concerto armonico nro 2 soi barokkikokoonpanolla herkkävireisesti ja elävästi fraseeraten. Finaali tosin vaikutti suhteellisen hillityltä – mutta tämä saattoi johtua myös siitä, että se tunnetaan nykyisin paremmin Igor Stravinskyn Pulcinella-musiikin rempseänä Tarantellana.

Stravinskyn (1882–1971) oma Grand Tour oli melkein koko elämän mittainen, ja vuonna 1920 valmistunut Pulcinella osui vaellusvuosien alkupäähän. Uusklassisen tyylikauden avannut Pulcinella perustuu barokkisäveltäjien musiikkiin, Stravinskyn oman modernismin läpi suodatettuna. Jószef Hársin johtaman RSO:n tulkinnassa olisi voinut olla väkevämpääkin sähinää, jotta olisi syntynyt suurempia kontrasteja musiikin 1700-lukulaisen lähdemateriaalin ja sen 1900-lukulaisen käsittelyn välille.

Taitavasti RSO joka tapauksessa soitti Pulcinellan, samoin kuin Mendelssohnin neljännen sinfonian konsertin päätteeksi. Finaalin tiukat käänteet hahmottuivat luontevasti ja vapautuneesti.

RSO:n The Grand Tour -festivaali jatkuu sunnuntaihin 15. toukokuuta saakka. Tarkka ohjelma tästä linkistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat