Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fagottitaiturin leikkimieli tarttui koko orkesteriin

Sergio Azzolini suunnitteli Tapiola Sinfoniettalle herkullisen sävelkimaran

Kulttuuri
 

Klassinen Tapiola Sinfonietta Espoon kulttuurikeskuksen Tapiolasalissa. Sergio Azzolini, fagotisti-johtaja. – Telemann, Fasch, Johnsen, Michael ja Joseph Haydn.

Fagotti oli barokkiaikana suosituimpia konserttisoittimia viulun ja oboen ohella. Vivaldi sävelsi 40 fagottikonserttoa.

Kun italialainen fagottitaituri Sergio Azzolini suunnitteli ohjelmaa Tapiola Sinfoniettalle, barokki tarjosi runsaasti valinnanvaraa. Tuloksena oli herkullinen sävelkimara.

Alkupuolella kuultiin saksalaisten Telemannin, Faschin ja Johnsenin barokkiteokset, joissa solistisia tehtäviä oli myös viuluilla ja oboeilla.

Valloittava Azzolini soitti modernilla fagotilla notkean eloisaan ja värikkään rytmikkääseen, leikkimieliseen barokkityyliin, joka tarttui muihin soolosoittajiin ja samalla koko orkesteriin.

Barokin ohjekirjat vertasivat muusikoita usein näyttelijöihin, fraseerausta puheeseen ja nuottien ilmaisemista sanojen merkitysten ilmaisemiseen. Näyttelijäroolin spontaani ja vilkas Azzolini omaksui kuin commedia dell’arte -hengessä ja näytti, miten puhuvaa ilmaisua kuuluu vaihdella, elävöittää ja rytmittää aina uusin vivahtein ja kontrastein. Azzolinin tummanpyöreän, lämpimän fagottisoinnin sävyasteikko vaikutti rajattomalta.

Iloista elinvoimaa pursuava Telemann viihdytti aina uusilla yllätyksillä ja tanssillisella kansanomaisuudella. Fagotin ja kahden oboen yhdistelmä soi runollisesti Faschin vakavamielisessä konsertossa.

Jaakko Luoman ja Azzolinin fagotit kävivät ilmeikästä vuoropuhelua Johnsenin konsertossa ja virittivät hitaassa osassa herkän dueton. Konsertin kaunein hetki oli Joseph Haydnin Michael -veljen hyvin omaperäisen B-duuri-sinfonian hidas osa: kaksi fagottia lauloi siinä fantastisen kauniisti.

Joseph Haydnin Sinfonia concertantessa Azzolini yllytti kolme muuta soolosoittajaa riemukkaaseen soittoleikkiin. Orkesteri vastaili villin remuisasti, mikä epäilemättä vastasi Haydnin tarkoitusperiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat