Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kraftin alkuräjähdyksestä syntyi uutta sointimagiaa

Kulttuuri
 
Jani Roppola
Magnus Lindbergin Kraftissa soitetaan orkesterisoitinten lisäksi romumetallia.
Magnus Lindbergin Kraftissa soitetaan orkesterisoitinten lisäksi romumetallia. Kuva: Jani Roppola

Klassinen Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin 100-vuotisjuhlakonsertti Musiikkitalossa. Sakari Oramo, kapellimestari, Jonathan Roozeman, sello. – Rautavaara, Prokofjev, Lindberg.

Magnus Lindbergin käänteentekevästä Kraft-teoksesta on jäänyt parhaiten mieleen sen valtaisa alkuräjähdys. Siinä koettiin teoksen synnyinvuonna 1985 provokaatiota ja kapinaa.

Nimi: Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin 100-vuotisjuhlakonsertti

Laji: Klassinen

Säveltäjä: Einojuhani Rautavaara, Sergei Prokofjev, Magnus Lindberg

Esittäjä: Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri, Jonathan Roozeman, Sakari Oramo

Paikka: Musiikkitalo

Ikään kuin jättiorkesterin korviahuumava meteli olisi pyrkinyt romuttamaan musiikkikulttuurin vanhat perinteet.

Kraft huipensi Sakari Oramon johtaman Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin 100-vuotisjuhlakonsertin. Heti huomasi, miten yksipuolinen muistikuva Kraftista on jäänyt. Kraft ei ole anarkistinen romuttamo.

Oramo hallitsi suvereenisti Kraftin monivaiheisen ja moniulotteisen, tilatehoja hyödyntävän tapahtumaketjun ja osoitti samalla kirkkaasti, miten johdonmukaisesti, moderneja ja klassisiakin sääntöjä noudattaen Lindberg on rakentanut äärikompleksisen teoksensa.

Kraftin alkuräjähdys oli luova energiapommi, joka synnytti tuntemattomia ja ennenkuulumattomia sointeja ja avasi kuulohavainnolle uusia kanavia. 1980-luku oli aikaa, jolloin uusia sointeja oli vielä helppoa löytää.

Nyt jäi mieleen ennen kaikkea se raikas, maaginen sointimaailma, jonka orkesterin tukema urheiluasuinen kuusijäseninen, leikkisän touhukas erikoisryhmä loihti erilaisista sointilähteistä, oikeista soittimista, elektroniikasta ja romuliikkeestä löytyneistä aarteista: konepajan kilkatusta ja muuta urbaania ja arkipäiväistä hälyä, luontoon assosioituvaa lintumaista siritystä ja sadunomaisen eteeristä äänimaisemaa.

Lindberg on Kraftissa modernien sointitaikatemppujen tekijä, suurvelho.

Avausnumerona oli Einojuhani Rautavaaran Cantus Arcticus, joka yhdistää sinfoniaorkesterin ja pohjoisesta suomaailmasta tallennetun lintuääninauhan. Sehän on aikaansa edellä oleva ekologinen, luontoa syvästi kunnioittava, uskonnollisen harras teos.

Niin värikäs kuin Sergei Prokofjevin Sinfonia concertante periaatteessa onkin, se vaikutti Rautavaaran ja Lindbergin musiikin välissä hieman harmaalta. Nuori sellistilahjakkuus Jonathan Roozeman taituroi itselleen soolo-osuudessa työvoiton.

Jani Roppola
Kapellimestari Sakari Oramo Kraftin harjoituksissa Musiikkitalossa.
Kapellimestari Sakari Oramo Kraftin harjoituksissa Musiikkitalossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat