Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Romanttiset kantateokset saivat kapellimestari David Zinmanilta klassista kohotusta

Zinman johti Radin sinfoniaorkesteria määrätietoisin ottein

Kulttuuri
 
Jukka Isopuro
Markus Jokela / HS
David Zinman harjoitti Radion sinfoniaorkesteria Musiikkitalossa vuonna 2012.
David Zinman harjoitti Radion sinfoniaorkesteria Musiikkitalossa vuonna 2012. Kuva: Markus Jokela / HS

Klassinen Radion sinfoniaorkesteri Musiikkitalossa, johtaja David Zinman. – Brahms, Schumann.

Täytyy olla hyvä syy koostaa ohjelma pelkästään kahdesta kantateoksesta. Yksi syy on se, että ajan hampaan kestäneitä mestariteoksia on yleisöllä oikeus kuulla säännöllisin väliajoin. Mutta mikään velvoitesoitto ei riitä. Esityksessä pitää olla jotain ekstraa, oivallusta ja kohotusta.

Yhdysvaltalaisen, kohta kahdeksankymppisen David Zinmanin johtaessa RSO:ta ehdot täyttyivät, pienin varauksin. Varsinkin Johannes Brahmsin kolmas sinfonia soi paitsi lujasti ja artikuloidusti myös lyyrisen houkuttelevasti.

Yli tahtiviivojen kallistelevassa sinfoniassa on levottomuutta ja orkestroinnin vastahakoisuutta, jotka vaativat määrätietoista otetta. Sitä Zinmanilla oli, kirkkaana osoituksena heti alun puhuvasti muotoiltu ja tasapainotettu teema, jonka kaaret ja säveltoistot useimmissa esityksissä hukkuvat paksuun sointiin.

Zinmanin Brahms nousee klassismin perinnöstä. Emootio syntyy selkeydestä, huipennusten tarkasta sijoittelusta, bassolinjan varmuudesta ja siirtymien sujuvuudesta. Kolmannen osan kuulas surumielisyys vetosi. Naapuriorkesteri HKO:sta lainattu Ville Hiilivirta soitti ilmeikkäästi käyrätorvisoolon.

Robert Schumannin kolmannessa sinfoniassa Reiniläisessä Zinmanin erotteleva artikulaatio kuulosti hiukan liian kaksijakoiselta: nuotit joko katkottiin tai sidottiin. Paljon etua siitä koitui, varsinkin avausosan kuumeisessa riennossa. Toisaalta romanttinen unelmaisuus hälveni läpivalaisussa.

Vaikuttava oli vanhahtavan juhlallinen neljäs osa, jossa ajan ikuisuus ilmeni kaanonteeman kaikkien vaiheiden samanaikaisena virtana.

Teos on eräänlainen käyrätorvien sinfonia, ja ne saivatkin soittaa sydämensä kyllyydestä, mutta scherzon trio-jaksossa laatu hetkeksi hieman petti. RSO:n soittoon oli jäänyt myös pientä epäsynkronia, joka luultavasti korjaantui torstai-illan esityksessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat