Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansallisoopperan Carmina Burana oli musiikin juhlaa ja menetetty tilaisuus – katso koko konsertti

Säveltäjä Carl Orff korosti ”maagisten kuvien”, liikkeen, sävelten ja sanojen liittoa, mutta Kansallisooppera tyytyi oikein hyvään konserttiversioon ja laimeaan taustakuvaan.

Kulttuuri
 
Carl Orffin Carmina Burana järisytti Kansallisoopperassa
Carl Orffin Carmina Burana järisytti Kansallisoopperassa
Kansallisoopperan kuoro ja orkesteri esittävät Carl Orffin muhkean 24 maallisen laulun sävelteoksen vuodelta 1937. Erityisesti Carmina Buranan kuoro-osuus O Fortuna on maailman tunnetuimpia sävellyksiä, joka on soinut lukemattomissa elokuvissa ja mainoksissa. Konsertti on taltioitu 19.5.

Carl Orffin Carmina Burana Kansallisoopperassa torstaina. Kansallisoopperan orkesteri ja kuoro, kapellimestari Eivind Gullberg Jensen sekä solistit Hanna Rantala, Sergei Balašov ja Ville Rusanen.

Carl Orffin Carmina Burana vuodelta 1937 saa yleensä hihityttävän hyvälle tuulelle. Näin tapahtui myös Kansallisoopperassa, joka esitti suosikkiteoksen 20 vuoden tauon jälkeen torstai-iltana. HSTV.fi välitti konsertin ja se on katsottavissa myös oheiselta videolta. Johdantokeskustelun jälkeen musiikki alkaa noin puolen tunnin kohdalta.

Nimi: Carmina Burana

Laji: Klassinen.

Säveltäjä: Carl Orff.

Esittäjä: Kansallisoopperan kuoro ja orkesteri. Kapellimestari Eivind Gullberg Jensen. Solistit Hanna Rantala, Sergei Balašov ja Ville Rusanen.

Paikka: Kansallisooppera

70 minuutin ja yli 20 laulun suoraviivainen kokonaisuus kuulosti jälleen syntisen hyvältä. Orff oli aloittanut aika edistyksellisenä Claude Debussyn ja Igor Stravinskyn Les nocesin ihailijana, mutta Carmina Buranassa hän löysi oman synteesinsä ja halusi jopa hylätä aikaisemmat teoksensa. Vanha musiikki Monteverdistä lähtien vaikutti häneen, mutta tärkeintä oli nyt iskevä yksinkertaisuus: populaarimusiikin tavoin kerralla korvamadoiksi työntyvät melodiat, hedonistiset ja myöhempiä elokuvasäveltäjiä inspiroineet sointivärit sekä vetävät rytmit.

Tähän hänet inspiroi 1200-luvun maalliset tekstit, jotka löydettiin 1800-luvulla luostarista. Orffin valitsemissa teksteissä juopotellaan ja lemmiskellään, joten musiikissakaan ei ole kärsimyksen kautta pelastukseen -ponnisteluja tai oppinutta kontrapunktista työskentelyä, kuten Bachilla, Beethovenilla ja muilla mestareilla. Orff suuntasi suoraan helpon elämän kuvaukseen.

Onnenpyörä on teoksen symboli ja teksteissä huomioidaan kyllä, että huonostikin voi käydä ja juopottelu on joskus tyhjänpäiväistä ajanhukkaa. Silti itse musiikki ei sukella kovinkaan syviin alhoihin. Väliaikaista kaikki on vain, joten hetkellinen melankolia vaihtuu pian roisiin huumoriin ja seuraavaan rietasteluun. Tämä oli Orffille noina vuosina tyypillistä: vastaavia aiheita hän hyödynsi myös Catulluksen runoihin tehdyssä Catulli Carmina -teoksessa vuonna 1943.

Norjalainen kapellimestari Eivind Gullberg Jensen tekee hyvää kansainvälistä uraa ja on epäilemättä yksi niistä vieraista, joiden soveltuvuutta on pohdittu myös seuraavaa ylikapellimestaria etsittäessä.

Hän johti Carmina Buranan alussa kuultavan tuikitutun O Fortunan riemastuttavan tymäkästi. Tämä osuus on soinut yli 70 elokuvassa, kaikenkarvaisissa tv-sarjoissa ja populaarimusiikin tähtien konserteissa Michael Jacksonista Sepulturaan, mutta sen kuuleminen asiallisessa akustiikassa ison ammattikuoron ja hyvän sinfoniaorkesterin kanssa on väistämättä elämys.

Hyvän alun jälkeen dramaturgia lerpahti Keväällä-osuudessa, mikä ei ole Carmina Buranan esityksissä aivan tavatonta. Vaikka musiikki on yksinkertaista, sitä ei ole aivan helppo esittää. Niityllä-osuudessa kuoron sopraanoilla oli ymmärrettäviä vaikeuksia Chramer, gip die varwe mir -osassa, eikä orkesterikaan näillä kohdin aina löytänyt yhteistä hengitystä. Tämä on paljaan kirjoitustavan sudenkuoppa: varsin harmittomatkin epätarkkuudet lyövät heti korville. Muuten Suomen ainoa ammattikuoro lauloi kyllä hyvin ja siihen liitetty lapsikuoro todella mainiosti.

Myös kolmella solistilla on vaikeaa laulettavaa, sillä Orff kirjoitti baritonille, sopraanolle ja tenorille hirmuisen korkealla kulkevia kohtia. Kapakassa-osuudessa tenorille ei riitä edes sen korkean c-sävelen laulaminen, vaan säveltäjä vaatii koomisessa Olim lacus colueram -laulussa toistuvasti myös d:n. Hauskasti tenori Sergei Balašov siitäkin selvisi.

Sopraano Hanna Rantalalla kesti ymmärrettävästi hetken, että ääni lämpeni Lauluja rakkaudesta -osuudessa. Sen jälkeen hän paransi tahti tahdilta ja oli pian hyvin nautittavalla tasolla. Dulcissime-laulun vaikea loppukin oli herkullista kuultavaa.

Baritoni Ville Rusanen oli kautta illan aivan erinomainen, vaikka Orff vaatii melkoista ääniakrobatiaa baritonin muristessa vuoroin matalalla ja singahtaessa heti perään tenoraalisiin korkeuksiin. Rusanen oli myös latinankielisten tekstien sisällä mitä mainioimmin: hän ei vain laulanut, vaan kertoi tarinaa eläytyen sekä laulujen koomisiin että himokkaisiin puoliin.

Kaikki oli hyvin O fortunan sulkiessa kaaren ja yleisön puhjetessa bravo-huutoihin – musiikin puolesta. Mutta tämä Carmina Burana -esitys oli myös menetetty mahdollisuus.

On totta, että Carmina Buranaa esitetään aivan yleisesti pelkkänä konserttiversiona, mutta Kansallisoopperalta olisi suurena ooppera- ja balettitalona odottanut ehkä enemmän. Orffille Carmina Burana ei nimittäin ollut vain musiikkia, vaan ”maallisia lauluja laulajille ja kuoroille laulettavaksi instrumenttien ja maagisten kuvien kanssa”.

Orff-kirjallisuudesta näkee, miten maagisia kuvia saatiin jo kantaesitykseen ja muihin varhaisiin esityksiin. Orff piti musiikin, liikkeen ja sanojen saumattomasta yhteydestä, joten tanssikin on ollut oleellinen osa monia produktioita – myös Kansallisoopperassa vielä 1980-luvulla.

Nykyisin on varsin yleistä visualisoida teoksia vastoin säveltäjien tarkoitusperiä ja muokata baletiksi teoksia, jotka eivät alun perin olleet balettimusiikkia. Kansallisoopperassa tanssittu Jean Sibeliuksen Kullervo on tästä onnistunut esimerkki. Siksi on outoa, että juuri Orffin teoksessa Kansallisooppera tyytyi pelkkään konserttiesitykseen ilman koreografisia keksintöjä. Visualisointikin oli lähinnä vain valju vihreä taustakuva, josta erottui puunhaaroja.

Mutta musiikki toimi. Ja sai oikeastaan toivomaan, että myös saman triptyykin vähemmän tunnetut teokset eli Catulli carmina ja Trionfo di Afrodite kaivettaisiin taas esiin.

Mikko Stig, Markku Ulander / Lehtikuva
Carmina Burana oli myös suomalaissolistien juhlaa: Hanna Rantala ja Ville Rusanen onnistuivat vaikeissa osuuksissaan hyvin.
Carmina Burana oli myös suomalaissolistien juhlaa: Hanna Rantala ja Ville Rusanen onnistuivat vaikeissa osuuksissaan hyvin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat