Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskalaismusiikki säteili läpikuultavan värikkäästi

Kulttuuri
 
Nikolaj Lund
Marianna Shirinyan
Marianna Shirinyan Kuva: Nikolaj Lund

Klassinen Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa. Marc Soustrot, kapellimestari, Marianna Shirinyan, piano. – Berlioz, Ravel, Chausson.

HKO tarjosi yleisölleen konsertillisen ranskalaista musiikkia. Se saattoi herättää halun etsiä yhdistäviä tunnusmerkkejä illan annista.

Laji: klassinen

Säveltäjä: Berlioz, Ravel, Chausson

Esittäjä: Helsingin kaupunginorkesteri, Marc Soustrot, Marianna Shirinyan

Paikka: Musiikkitalo

Ranskalaisten itsensä mielestä yhteisiä kansallisia nimittäjiä ei ole paljon lukuun ottamatta sellaista yleisluontoista ominaisuutta kuin kirkkaus, clarté. Pierre Boulezin mukaan parhailla ranskalaisilla säveltäjillä on ollut aina erinomainen sointitaju. Ranskalaisia hyveitä on myös kohtuullisuus, mesure, joka ei kuitenkaan koskenut Berliozia.

Konsertin johti ranskalainen Marc Soustrot, jonka erikoisaloja on ranskalainen musiikki. Jokainen teos sai aidosti ranskalaiselta kuulostavan sointiasun, kirkkaan, läpikuultavan värikkään ja rytmisesti joustavan täsmällisen.

Italian kirkas aurinko loisti räiskyvässä avausnumerossa, Berliozin Rooman karnevaali -alkusoitossa. Iloisesti kieppuva tanssi ja rakkaudenkaipuu vuorottelivat humalluttavasti.

Hullu 1920 säkenöi Ravelin urbaanin G-duuri-pianokonserton ääriosissa. Solistinen soitinsirkus aloitti ensiosan, ja nuori armenialainen pianotaituri Marianna Shirinyan hyppäsi mukaan kipinöivän kevyesti ja terhakkaasti, jazz-rytmeillä leikitellen ja joskus blues-sävyillä murehtien.

Hidas osa oli kuin ”meditaatio kaksien markkinoiden välissä”. Shirinyanin lasinkirkas kosketus piirsi pitkän, pitkän melankolisen melodiakaaren.

Ohjelmaan kuului myös Ravelin vasemman käden konsertto. Se on yllättävän dramaattinen ja pateettinen teos verrattuna rentoon ja kepeään G-duuri-konserttoon.

Vasemman käden vyöryt alkoivat syvältä alarekisteristä ja kohisivat upeasti pitkin klaviatuuria, ylös ja alas. Kuulosti melkein siltä kuin käsiä olisi ollut kaksi Shirinyanin tumman intohimoisessa esityksessä.

Soustrot oli juuri oikea maestro avaamaan Chaussonin B-duuri-sinfonian (1889–90) rikkaan tunnemaiseman ja sävymaailman suomalaisyleisölle. Myöhäisromanttinen teos on hieno ja persoonallinen sekoitus jälkiwagneriaanisuutta ja esi-impressionismia, pessimismiä ja hehkuvaa innostusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat