Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rockin rajoja venyttävä konsertti huipensi kevätkauden

Teho Teardon ja Blixa Bargeldin esiintyminen Savoyssa eteni majesteettisen vääjäämättömästi.

Kulttuuri
 
Thomas Rabsch
Blixa Bargeld ja Teho Teardo Berliinissä.
Blixa Bargeld ja Teho Teardo Berliinissä. Kuva: Thomas Rabsch

Rock Teho Teardo & Blixa Bargeld Savoyssa.

Teho Teardo ja Blixa Bargeld tarjosivat rockin kevätkaudelle upean loppuhuipennuksen. Tai liekö kyseessä edes rock? Musiikki uhmasi luokituksia.

Laji: rock

Esittäjä: Teho Teardo, Blixa Bargeld

Paikka: Savoy

Italialaisella Teardolla on rocktausta, mutta hän on säveltänyt muun muassa maan kuumimman ohjaajan Paolo Sorrentinon elokuviin. Saksalainen Bargeld tunnetaan teollisuusmetelin suuren yhtyeen Einstürzende Neubautenin johtohahmona.

Heidän yhteinen musiikkinsa muistuttaa hieman seesteisintä Neubautenia. Jo Bargeldin helposti tunnistettava ääni vie ajatukset siihen suuntaan.

Meneillään oleva kiertue juhlistaa heidän toista levyään Nerissimoa. Savoyssa Bargeldin laulun ja ääntelyn ja Teardon kitaroinnin lisäksi olennaisimmassa roolissa oli Martina Bertonin sello.

Kiertuekokoonpanoon kuuluvan Gabriele Coenin bassoklarinetti nousi harvoin muiden rinnalle. Enimmäkseen se tarjosi soinnille pohjaa. Jokaisessa konsertissa kokoonpanon täydentää paikallinen jousikvartetti, Savoyssa suomalainen.

Sekä Teardo että Bargeld käyttivät lavalla runsaasti teknologiaa. Teardo kierrätti soittoaan tehosteiden kautta niin, ettei kitaraa usein tunnistanut. Bargeld kerrosti ääntään lavalla tekemistään luupeista samaan tapaan kuin soolokonserteissaan.

Sointi ei silti kuulostanut keinotekoiselta. Musiikki oli erittäin dramaattista, mitä Bargeldin eleet ja erikoiset ääntelyt korostivat. Väkevät kappaleet etenivät majesteettisen vääjäämättömästi.

Yleisvaikutelma oli hyvin tumma. Siihen viittaa myös levyn nimi, Nerissimo, joka tarkoittaa italiaksi mustinta.

Nimikappaleessa Bargeld laulaa, että käyttää kaiken mustan, kunnes pimeyttä ei ole enää jäljellä. Siinä on kaiken keskellä lupaus valosta. Sen lupauksen konsertti toteutti tyylikkäästi. Jäi puhdistunut olo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat