Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vahvaääninen Violeta Urmana loisti RSO:n konsertissa

Laaja-alainen liettualainen sopraano on wagneriaanisen vivahdekielen mestari.

Kulttuuri
 

Klassinen musiikki Radion sinfoniaorkesteri Musiikkitalossa. Hannu Lintu, kapellimestari, Violeta Urmana, sopraano. – Beethoven, Berlioz, Wagner.

Nainen oli johtoaiheena Hannu Linnun johtamassa Radion sinfoniaorkesterin konsertissa. Kaikki illan neljä teosta liittyivät naisen elämään ja kuolemaan.

Nimi: RSO Musiikkitalossa

Laji: Klassinen musiikki

Säveltäjä: Beethoven, Berlioz, Wagner

Esittäjä: Radion sinfoniaorkesteri, Violeta Urmana

Paikka: Musiikkitalo

Konsertin avausnumero, Beethovenin Leonore II -alkusoitto ylistää naisen sankaruutta. Lintu käsitteli sitä sinfonisena numerona, eikä alkusoitto tuntunut enteilevän pelastusooppera Fidelion käänteitä

Sisäinen dramaattinen kuohunta jännittyi huippulukemiin Berlioz’n Kleopatran kuolema -kohtauksessa (1829) , jossa lavalle saapui liettualainen Violeta Urmana, aikamme ehkä mahtavaäänisin dramaattinen sopraano.

Urmanan Kleopatra oli tuskan ja häpeän raatelema, itsemurhaan valmistautuva ylväs tragedienne. Kun Kleopatra alkoi laulaa faaraoiden pyramidihaudoista, musiikin klassinen poseeraus muuttui kiehtovasti kalmantuoksuiseksi mustaksi romantiikaksi.

Urmana kasvatti Kleopatran kauhuntunteen valtaisaan hehkuun, ja RSO maalaili synkkävärisesti mystistä ja monumentaalista kuoleman valtakuntaa matelevine myrkkykäärmeineen.

Lyyrinen suvanto kahden suuren kuolemakohtauksen välissä oli Wagnerin Siegfried-idylli. Wagner sävelsi sen syntymäpäivälahjaksi vaimolleen Cosimalle ja pariskunnan puolitoistavuotiaalle Siegfried -pojalle.

Esitys ei säteillyt lämpimästi enempää äidin kuin isänkään onnea. Näin soitettuna Siegfried-idylli kuulostaa toisteiselta motiivien pyöritykseltä.

Konsertti päättyi Wagnerin Jumalten tuhon viimeiseen kohtaukseen, Brünnhilden uhrikuolemaan, joka polttaa poroksi patriarkaalisen valtaegoismin turmeltuneen ja petollisen maailman.

Urmana on äänitykki vailla vertaa. Ääni kesti väsymättä RSO:n hurjimmatkin myrskyt ja risteili häikäisevästi huumaavasti aaltoilevan motiivimeren yllä.

Urmanan sopraano hehkuu tulta ja terästä. Voimakkaat huippusävelet singahtivat pauhaavan orkesterin läpi kuin ammukset.

Brüunhilden loppukohtaus ei kuitenkaan ollut kurkku suorana huutamista. Laaja-asteikkoinen Urmana on wagneriaanisen vivahdekielen ja sanojen laulamisen mestari.

Hallusinatorisesta tuhovisiosta jäi soimaan mieleen äidinrakkauden elämää pelastava aihe. Sitä Urmana lauloi ekstaattisen hellästi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat