Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puccinin debyyttiooppera sai vihdoin Suomen ensiesityksen

Tuhansille Puccini-faneillemme tämän balettioopperan kokeminen on aivan välttämätöntä, kirjoittaa musiikkikriitikko Veijo Murtomäki

Kulttuuri
 
Veijo Murtomäki
Matti Kyllönen
Puccinin Le Villin solistirooleissa ovat tenori Heikki Halinen, sopraano Satu Strömberg ja baritoni Markus Nieminen.
Puccinin Le Villin solistirooleissa ovat tenori Heikki Halinen, sopraano Satu Strömberg ja baritoni Markus Nieminen. Kuva: Matti Kyllönen

Puccini: Le Villi Helsingin konservatorion konserttisalissa, joht. Jonas Rannila, ohjaus Ville Saukkonen; rooleissa Markus Nieminen, Satu Strömberg, Heikki Halinen; orkesteri, kuoro ja tanssijoita.

Giacomo Puccinin ensimmäinen ooppera Le villi (Lumeneidot, 1884) sai vihdoin Suomen ensiesityksen. Mainittakoon tosin, että teos on nähty aiemmin Silja Europalla reitillä Maarianhamina–Turku keväällä 2000.

Nimi: Le villi

Laji: Klassinen musiikki

Säveltäjä: Puccini

Esittäjä: Johtaja Jonas Rannila, ohjaus Ville Saukkonen; rooleissa Markus Nieminen, Satu Strömberg, Heikki Halinen; orkesteri, kuoro ja tanssijoita.

Paikka: Helsingin konservatorion konserttisali

Tuhansille Puccini-faneillemme tämän balettioopperan kokeminen on aivan välttämätöntä.

Lumeneidoissa kukkivat jo nimittäin säveltäjän myöhemmätkin hyveet: aito puccinilainen melodiikka, emotionaalinen hehku ja värikäs orkesteriosuus.

Nähdyssä versiossa tosin suuren orkesterin korvaa pianon sisältävä 10-henkinen yhtye, joka riittää Jonas Rannilan johdolla luomaan yllättävän täysipainoisen vaikutelman. Sitä täydentää puhtaasti ja raikkaasti esiintyvä Hämäläis-Osakunnan Laulajat.

Ohjaaja Ville Saukkonen on tällä kertaa luopunut puvustaja Hanna Hakkaraisen ja koreografi Laura Humppilan kera kikkailuista. Lopputulos on hillityn tyylikäs ja klassinen. Musiikki ja draama saavat puhua puolestaan. Tanssit viekoittelevat yksinkertaisuudessaan.

Oopperan tarina löytyy osin myös Adamin Giselle-baletista ja jopa Stravinskyn Hulttion tiestä.

Roberto jättää morsionsa Annan tämän Guglielmo-isän huomaan hakeakseen suuren perinnön kaupungista, jossa hän lankeaa kurtisaanin pauloihin. Anna kuolee suruun ja isä janoaa kostoa, jonka järjestävät metsässä asustavat lumeneidot tanssittamalla petollisen Roberton kuoliaaksi.

Oopperan hekumallinen melodiikka viettelee laulajat helposti ylilaulamiseen. Vähemmän olisi kuitenkin enemmän ja parempaa.

Vaikka Markus Niemisellä Guglielmona on aiempaa komeampi baritoni, hänen ei tarvitsisi huutaa koko ajan. Satu Strömbegillä on kaunis ja ylärekisterissä helposti paisuva sopraano, mutta alarekisterin vaimeus, runsas vibrato ja italiankielen vaikea erotettavuus ovat vaaran merkkejä.

Heikki Halinen Robertona omaa poikkeuksellisen ihastuttavan italialaisen tenoriäänen, jonka toivoisi säilyvän pitkään. Halista oli miellyttävää kuunnella siihen asti, kunnes hänkin yhtyi kilpalaulantaan tavalla, josta Beniamino Gigli sanoi Giuseppe di Stefanolle: ”Jos jatkat tuolla tavoin, halkaiset kurkkusi.”

Viimeinen esitys Ruoholahdessa ma 30.5. klo 19.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat