Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lee Ritenour tarjosi Savoyn-konsertissaan torstaina häkellyttävän musiikillisen sateenkaaren

Ritenour on virheettömän ammattitaitoinen ja tarkka muusikko, mikä todistettiin jälleen kerran

Kulttuuri
 
Earl Gibson III / Wireimage
Lee Ritenour tarjosi konsertissaan häkellyttävän musiikin kirjon.
Lee Ritenour tarjosi konsertissaan häkellyttävän musiikin kirjon. Kuva: Earl Gibson III / Wireimage

Lee Ritenour yhtyeineen Savoy-teatterissa 2.6.2016.

Mitä saadaan kun heitetään musiikilliseen pataan suurin piirtein kaikki kantria lukuunottamatta? Ainakin yhdysvaltalaisen kitaristin Lee Ritenourin Savoyn-konsertti. Eikä mitenkään pahassa mielessä, sillä muhennos oli varsin värikäs ja maukas.

Laji: jazz, blues ym

Säveltäjä: Eri säveltäjiä

Esittäjä: Lee Ritenour

Paikka: Savoy-teatteri

Ritenour (s. 1952) levytti ensimmäisen kerran 16-vuotiaana 1960-luvulla The Mamas and the Papas -yhtyeen taustamuusikkona. Sittemmin hän on soittanut studiomuusikkona tiettävästi noin 3 000 levyllä.

Hänen oma levytysuransa aukeni 1970-luvun alussa ja jatkuu yhä. Ritenour on keskittynyt pääasiassa fuusio- ja latinojazziin, mutta tietynlainen monipuolisuus ja alttius moninaisille vaikutteille on säilynyt hänen soitossaan.

Se kuultiin myös Savoyssa. Ritenour tarjosi häkellyttävän vaihtelevan musiikillisen sateenkaaren valtavirran jazzista funkin kautta bluesiin ja rankkaan rockrevittelyyn. Väliin heitettiin hieman Joe Pass -henkistä tunnelmointia ja ripaus latinalaissävyjä. Jälkimmäisiä oli kuitenkin yllättävän vähän ottaen huomioon, että Ritenour on tehnyt useita latinojazzlevyjä.

Ritenour on aina ollut virheettömän ammattitaitoinen ja tarkka. Niin nytkin. Hänen soolonsa eivät ole tyhjää tiluttelua, vaan niissä on aina jokin idea, joko improvisatorinen tai bändin yhteissoittoon kytkeytyvä.

Soitossa itsessään yhdistyy kevyt lyyrisyys pinnan alla kytevään ja aika ajoin esille purskahtavaan kiihkoon. Yhdistelmä pitää kuuntelijan tiukasti penkissä ja kiinnostuneena. Älykännykän kelloa ei juuri tee mieli vilkuilla.

Ritenour on vaihdellut taustabändinsä miehistöä viime aikoina. Alkuvuoden Saksan-konserteista oli jäljellä vain Ritenourin rumpalipoika Wesley Ritenour, mutta uusi venezuelalainen kosketinsoittaja ja ranskalainen basisti olivat enemmän kuin tilanteen tasalla. He loivat esitykselle tukevan mutta joustavan selkärangan.

Wesley Ritenour on väkevä rumpali, mutta ehkä tässä yhteydessä hieman hillitympi kosketus olisi ollut paikallaan.

Kohokohdiksi nousivat muun muassa kitaristilegenda Wes Montgomerylle omistetun tribuuttialbumin nimiraita Wes Bound sekä Ritenourin vaimolleen säveltämä kaunis balladi Waltz for Carmen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat