Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Adam Lambert laulaa maailman komeimmassa tribuuttiyhtyeessä ja loistaa juuri siksi

Kaisaniemen konsertti oli vokalistin taidonnäyte.

Kulttuuri
 
Petri Anttila
Queen esiintyi perjantaina Helsingin Kaisaniemessä solistinaan American Idolin kautta pinnalle noussut Adam Lambert.
Queen esiintyi perjantaina Helsingin Kaisaniemessä solistinaan American Idolin kautta pinnalle noussut Adam Lambert. Kuva: Petri Anttila

Nimi: Queen + Adam Lambert

Laji: Rock

Paikka: Kaisaniemen puisto

Fakta

Queen

 Legendaarinen rockyhtye perustettiin vuonna 1971 Britanniassa.

 Queen opittiin tuntemaan stadionkonserteista, joissa raskaaseen rockiin sekoitettiin aineksia oopperasta ja kabareesta.

 Yhtye on myynyt yli 300 miljoonaa levyä maailmanlaajuisesti, kertoo Britannian BBC.

 Bändin edellisestä Suomen keikasta oli aikaa yli 40 vuotta.

Konsertti Queen + Adam Lambert, Suzanne Vega Kaisaniemessä.

Kun Queenin laulaja Freddie Mercury kuoli 45-vuotiaana marraskuussa 1991, oli yhtye nykyperspektiivistä katsoen hädin tuskin uransa puolivälissä. 21-vuotiaana sillä olisi pitänyt olla uraa jäljellä vuosikymmeniä.

Muun muassa siitä syystä ei tunnu oikealta syyttää Queenin aktiivisia jäseniä, rumpali Roger Tayloria ja kitaristi Brian Mayta rahastuksesta tai vanhan maineensa lypsämisestä, kun he ovat vuosien varrella herättäneet vanhan yhtyeensä eloon vierailevan solistin avulla. Toinen syy on se, että American Idolin kautta pinnalle noussut laulaja Adam Lambert jos joku on mies paikallaan Queenin vokalistina.

Hän ei yritä olla Freddie Mercury, eikä kukaan voi sellaista häneltä vaatiakaan, mutta hän osaa eläytyä Queenin romanttiseen, teatraaliseen musiikkiin tavalla, joka on suurin mahdollinen kunnianosoitus Freddie Mercurylle. Verrattuna Queenin edelliseen lainavokalistiin, Freen ja Bad Companyn machohuutaja Paul Rodgersiin, hän suorastaan kanavoi Mercuryn säkenöivää campin ja karisman läpitunkemaa olemusta.

Lambert on esiintynyt Queenin kanssa vuodesta 2011 ja hän on selvästi onnistunut aktivoimaan Mayn ja Taylorin, jotka molemmat näyttivät nyt virkeiltä ja tyytyväisiltä päästessään esittämään vanhoja kappaleitaan (basisti John Deaconia hän tosin ei ole onnistunut houkuttelemaan takaisin eläkkeeltä).

Lambert tiedostaa olevansa ehkä maailman komeimman tribuuttiyhtyeen laulaja eikä siksi häpeile tehdä kappaleista näköisiään. Hänen äänialansa on iso, hänen tyylinsä on sulava, ja hänen olemuksessaan on puhdasta viihteellisyyttä jota Mercuryn alkuvoimaisessa tähtikarismassa ei ollut, mutta se kaikki toimii kunnianosoituksen kontekstissa erinomaisesti.

Discohenkisissä kappaleissa kuten Another One Bites the Dust tai Radio Ga Ga hänen tyylinsä tuntuu jopa hätkähdyttävän luontevalta. Kyse on myös seksuaalisen tasa-arvon voitosta: avoimesti homoseksuaali Lambert saa olla vapautuneemmin camp kuin Mercury, joka joutui verhoamaan seksuaalisuutensa oman aikansa keinoin, olemalla ironinen, mystinen ja etäinen.

Vajaan kahden tunnin konsertti on rakennettu viehättävästi. Siinä liikutaan luontevasti 1980-luvun materiaalista (One Vision ja Hammer to Fall) 1970-luvun alkuun (Seven Seas of Rhye), liitetään kappaleita saumattomasti toisiinsa ja vaihdetaan tunnelmaa bailukappaleista (Don’t Stop Me Now, Somebody to Love) nostalgiseen, mutta kauniiseen muisteluun (Love of My Life, These Are the Days of Our Lives). Freddie Mercury herää henkiin skriinillä, kun Lambert, May ja Taylor vuorottelevat hänen kanssaan soitossa ja laulussa.

Monimutkaisin arkistonauhojen, levymateriaalin ja live-esityksen kollaasi kuultiin Bohemian Rhapsodyssa, jossa uusi ja vanha sekoittuivat äärimmilleen viritetyn tehokkaaksi nostatukseksi. Välillä Lambert lauloi screenillä flyygeliä soittavan Mercuryn kanssa vuorotellen, välillä stemmat olivat levyversiosta. Onneksi tehokeinoa ei käytetty kuin parissa kappaleessa.

Tarpeettomin osa konserttia oli Roger Taylorin ja kakkosrumpalin, Taylorin pojan Rufus Tiger Taylorin rumpu-battle, jonka paras puoli oli, että se oli armollisen lyhyt. Siihen verrattuna monta kertaa pidempi Mayn soolo-osio I Want It Allin ja Tie Your Mother Downin välissä oli upean kosmista kitaramaalailua, joka oli myös selkeästi konsertin taiteellisesti yllättävin osa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat