Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Radioheadin odotettu paluu koitti Barcelonassa: raivopäistä vyörytystä ja vanhoja mestariteoksia

Thom Yorken yhtye onnistui kaikessa, avausillan suurimman ilonaiheen tarjoili Tame Impala.

Kulttuuri
 
Eric Pamies
Radioheadin Thom Yorke johti yhtyeen raivopäiseen vyörytykseen Primavera Sound -festivaalilla.
Radioheadin Thom Yorke johti yhtyeen raivopäiseen vyörytykseen Primavera Sound -festivaalilla. Kuva: Eric Pamies

Festivaali Radiohead, LCD Soundsystem ja Tame Impala Primavera Sound -festivaalilla Barcelonassa.

”Phew, for a minute there, I lost myself, I lost myself”, viidenkymmenen tuhannen kansainvälisen popuskovaisen joukko hoilaa innostuneen hartaasti Katalonian yössä, mutta vaikka Karma Police -kappaleen ilmestymisestä on kulunut pian kaksikymmentä vuotta, vaikutelma ei ole ensisijaisen nostalginen tai kulahtanut.

Nimi: Primavera Sound Festival

Esittäjä: Radiohead, LCD Soundsystem, Tame Impala

Paikka: Barcelona

Parin viime vuosikymmenen arvostetuin, palvotuin ja eittämättä suurin taiderockyhtye Radiohead palasi kuukausi sitten komeasti erinomaisen yhdeksännen albuminsa A Moon Shaped Poolin myötä.

Euroopan festivaalikauden avaukseksi ja kunnianhimoisen rock- ja popmusiikin tärkeimmäksi katselmukseksi muodostunut Barcelonan Primavera Sound -festivaali esitteli taas Radioheadin paluun suurille lavoille. Yhtyeellä oli pohjalla vajaan neljän vuoden hiljaisuuden jälkeen vain kourallinen lämmittelykeikkoja.

Usean kiertueen kokemuksella voin todeta Thom Yorken johtaman ja kakkosrumpali Clive Deamerilla vahvistetun brittiviisikon olevan aivan uskomattomassa iskussa.

Yhtye tykitti parin tunnin konsertissa kattauksen uransa vaiheita sellaisella luontevuudella, voimalla, heittäytymisellä ja taituruudella, että kaikki muu Primaveran tähtisade tuntui sen jälkeen toissijaiselta.

Hienovaraisiin sovituksiin perustuva ja sisäänpäin kääntynyt uuden levyn materiaali kuultiin konsertin kärkeen.

Ihmemies Jonny Greenwood korvasi levyn jousisovitukset oivaltavasti jousella ja kitaralla sekä paikoin pianolla. Albumin viisi ensimmäistä kappaletta kuultiin järjestyksessä Burn the Witchista aina Ful Stopiin.

Sen jälkeen yhtye kaivoi raivopäisen massiivisen vyörytysvaihteen, joka vaihteli The National Anthemin sekopäisestä epilepsiarockista päihdyttävään Bodysnatchersiin ja antaumuksella tarkasti esitettyihin balladeihin kuten timanttisesti kuljetettuun Nudeen.

Konerockin, aavemaisen tutkiskelun ja akustispohjaisuuden jatkoksi huomattavaa oli juuri suurieleisen sähköisen kitararockin paluu yhtyeen ilmaisuun.

Niinpä konsertin lopuksi Yorke vaati monitoreja uudelleen päälle ja yhtye palasi toiseen encoreen esittämään kaikkia odotuksia vasten Creep-hittinsä sellaisella räjähtävällä voimalla, ettei kulunut kappale tarjonnut sijaa ironialle.

Torstaina festivaalilla esiintyi niin ikään odotetun paluun tehnyt 2000-luvun tärkein klubimusiikillinen yhtye, rakastettavan sympaattisen James Murphyn johtama newyorkilainen LCD Soundsystem.

Mustavalkoiseen pukeutunut ja jättimäisen diskopallon katveessa esiintynyt kahdeksan soittajan ryhmä taikoi analogisoittimillaan tyylinsä mukaisen kuivakkaa ja puristista diskorokkia.

Suurimpien hittien kavalkadi kulki Losing My Edgen eeppisestä komppikieputuksesta Someone Greatin kaltaisiin melodisiin neronleimauksiin.

Oikeutuksen paluulle antaa tieto, että yhtye on valmistelemassa uutta albumia. Tuoretta materiaalia ei Barcelonassa kuultu.

Kevin Parkerin johtama Tame Impala vastasi avausillan suurimmasta ilonaiheesta.

Mestarillisen Currents-albumin viime vuonna julkaissut australialaisryhmä esitti kaihoisan optimistista psykedeliarockiaan tavalla, joka loihti mustasta yöstä värikylläisen spektaakkelin.

Tulos kaikui kuin riemastuttavana yhdistelmänä The Flaming Lipsiä, Cut Copya ja The Beach Boysia.

Parhaimmillaan Primaverassa syntyykin aikamatkailullisia linkkejä kuten tapahtui Tame Impalan, aiemmin torstaina söpöilleen Airin ja lauantaina Pet Sounds -klassikkonsa esittäneen Brian Wilsonin välillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat