Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Barokkivälikkeet kesyttivät Saariahon Myrskyn

Barokkimusiikin yhdistäminen Shakespeare-lauluihin viihdytti, Saariahon magiikka jäi nyt vähemmälle

Kulttuuri
 

Klassinen Riihimäen kesäkonsertit. Suomalainen barokkiorkesteri viulisti Antti Tikkasen johdolla, solisteina Pia Freund, sopraano, ja Gabriel Suovanen, baritoni. Purcell / Weldon, Saariaho.

Kaija Saariahon ja barokkisäveltäjä Henry Purcellin (tai ehkä todennäköisemmin tämän oppilaan John Weldonin ) laulut Shakespearen Myrskyn teksteihin yhdistyvät konserttiohjelmissa nykyisin New Yorkia myöten hyvällä menestyksellä.

Laji: klassinen

Säveltäjä: Purcell / Wendon, Saariaho

Esittäjä: Suomalainen barokkiorkesteri, Antti Tikkanen, Pia Freund, Gabriel Suovanen

Paikka: Suomen lasimuseo

Ne istuivat yhteen myös Suomalaisen barokkiorkesterin konsertissa Riihimäen kesäkonserttien avauksessa Suomen lasimuseossa tiistaina. Lisäksi kuultiin instrumentaalimusiikkia, joka on tutkijoiden mukaan taatusti Purcellia, ei Weldonia.

Saariaho aloitti Myrskyn tekstien muokkaamisen lauluiksi viimeistään 1993, kun Caliban’s Dream valmistui entisen opettajan Brian Ferneyhough’n 50-vuotispäiville. Miranda’s Lament puolestaan oli toisen entisen opettajan Paavo Heinisen saama 60-vuotislahja vuonna 1998. Nämä laulut julkaistiin From the Grammar of Dreams -kokoelmassa ja ne jatkoivat matkaansa Tempest Songbook -julkaisuun, josta Saariaho teki sovituksen myös periodisoittimille.

Tempest Songbookiin ovat tarttuneet myös Ariel’s Hail, Prospero’s Vision ja hieno duetto Ferdinand’s Comfort. Vuonna 2014 Saariaho täydensi Myrsky-musiikkiaan puhelaulua sisältävällä rempseällä Bosun’s Cheerillä.

Sopraano Pia Freund lauloi oikein kauniilla ja sydämellisellä soinnilla, joskin muutamia detaljeja hitusen oikoen. Gabriel Suovanen muistetaan erinomaisena nuorena baritonina, joka sittemmin koki myös kriisin. Nyt laulu oli lähes koko illan erinomaisen puhdasta, sointi hiveli korvia ja sanoistakin sai selvää niin barokkisävelmissä kuin Saariahon vaikeissa melodioissa.

Kun Saariahon ja Purcellin (tai Weldonin) Myrsky-laulut vuorottelivat, ne tuntuivat aluksi rikastavan toisiaan. Vasta jälkeenpäin havahduin, että ehkä vuorottelu myös latisti Saariahon introverttia intensiteettiä.

Saariahon musiikin ajoittaiseen pelottavuuteen pitää yleensä upota kaikessa rauhassa ja ajantajuaan venyttäen. Se on vaativaa, mutta unohtumatonta.

Juuri tällaisena saimme kuitenkin hykerryttävän hyvän mielen konsertin, kiitos myös Antti Tikkasen viulun ääressä johtaman Suomalaisen barokkiorkesterin.

Koko yleisö taisi hymyillä onnesta, kun koko orkesteri puhkesi lopulta Purcell / Weldonin No Stars Again Shall Hurt You -yhteislauluun.

Riihimäen kesäkonserteissa Suomen lasimuseossa torstaina klo 19 Anu Ontrosen ja Ilmo Rannan lied-ilta. Koko festivaalin ohjelma: www.riihimaenkesakonsertit.fi/ohjelma/

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat