Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorten lahjakkuuksien pianotrio toi eloa apeuteen Riihimäen kesäkonsertissa

Ensiesiintyminen sai toivomaan jatkoa taitavasti soittaneelle kokoonpanolle

Kulttuuri
 
Jukka Isopuro
Akseli Valmunen / HS
Tami Pohjola oli trion viulisti.
Tami Pohjola oli trion viulisti. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Klassinen Riihimäen kesäkonsertit. Tami Pohjola, viulu, Senja Rummukainen, sello, Johannes Piirto, piano, Riihimäen taidemuseossa. – Brahms, Kodály, Beethoven.

Nuoret taitajat olivat valinneet ensimmäiseen yhteisesiintymiseensä apeata ja seesteistä musiikkia, joka paperilla vaikutti riskiltä. Johannes Brahmsin G-duuri -viulusonaatissa on aiheena laulu, jossa valuva sade rinnastuu kyyneliin. Lopullisesti kuuroutuvan Ludwig van Beethovenin Arkkiherttua-trio laulaa leveän hiljaisesti pyöritellen tauotta murtosointuja ja asteikkoja.

Pelko oli turha. Viulisti Tami Pohjola ja pianisti Johannes Piirto osasivat käyttää hyväkseen Brahmsin surumielisen ja mennyttä muistelevan ilmaisuasteikon, vaikka hauraimmat sävyt ehkä puuttuivat. Varmalla teknisellä otteella Pohjola sai viulunsa laulamaan puhtaasti ja tuoreesti.

Piirto tasapainotti oivallisesti Brahmsin vaativan, laajaotteisen pianotekstuurin. Vajaamittaisesta flyygelistä oli ehkä apua sikäli, että keveämpi bassorekisteri muistutti 1800-luvun flyygeleitä.

Sellisti Senja Rummukainen liittyi joukkoon Beethovenin triossa, joka pidättyvästä perusilmeestään huolimatta kantoi ihmeteltävän hyvin pitkän kestonsa.

Huonompana esityksenä teos ei ole kaukana haukotuksesta. Mutta kun etenemisen pakottavuus, kätketty huumori ja majesteettinen rauha herätetään eloon, musiikki yhtäkkiä kuulostaakin nerokkaalta. Näin nyt kävi.

Zoltán Kodályn duo viululle ja sellolle oli kuitenkin se teos, jota kaivattiin piristykseksi. Pohjolalle ja Rummukaiselle se tarjosi mahdollisuuden väri-ilotteluun, rytmin terävyyteen ja hersyvään tunteellisuuteen.

Hitaan osan alussa Pohjola soitti esitysohjeen mukaisesti ”ilmeettömästi”. Kiehtova efekti herätti toiveen, voisiko myös klassisessa ohjelmistossa vaihdella vibratoa enemmän.

Kiinteiden kokoonpanojen pianotriot taitavat olla harvinaisuus. Trion jäsenet lähtevät opiskelemaan eri maihin. Ensiesiintyminen oli niin lupaava, että jonkinasteinen pysyvyys olisi toivottavaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat