Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jorma Hynnisen testamentti Naantalissa hyyti veren

Hynninen pystyy 75-vuotiaana aivan hämmästyttäviin hiljaisiinkin sävyihin ja jylisee yhä mitä vaikuttavimmin, kun esitysmerkinnät sitä edellyttävät, kirjoittaa Vesa Sirén

Kulttuuri
 
Tommi Taipale
Laulaja Jorma Hynninen pystyy 75-vuotiaana aivan hämmästyttäviin hiljaisiinkin sävyihin.
Laulaja Jorma Hynninen pystyy 75-vuotiaana aivan hämmästyttäviin hiljaisiinkin sävyihin. Kuva: Tommi Taipale

Klassinen Naantalin musiikkijuhlat. Jorma Hynninen, baritoni, ja Ralf Gothóni, piano. – Schubert.

Esityksen jälkeen oli vain hiljaisuus. Kukaan ei halunnut rikkoa sitä Naantalin kirkossa. Kaikki olivat halunneet paitsi kuunnella 75-vuotiaan Jorma Hynnisen laulavan Franz Schubertin Winterreisen, myös kuulostella hiljaisuutta sen jälkeen.

Hiljaisuuden jatkuessa Hynninen käänsi katseensa 70-vuotiaaseen pianistiin Ralf Gothóniin ja nyökkäsi hiljaa. Vasta siinä vaiheessa alkoivat taputukset. Ja samalla sekunnilla koko yleisö nousi seisomaan.

Aplodit kasvoivat niin tälle konsertille kuin koko elämäntyölle. Vähitellen kirkon täyttäneen yleisön taputukset löysivät myös yhteisen rytmin.

Mutta ylimääräistä ei tietenkään tullut. Mitä kukaan haluaisi laulaa yli tunnin kestävän Winterreisen jälkeen?

Hynninen ja Gothóni olivat unohtumaton lied-pari 1990-luvun puoliväliin asti. Gothóni muistaa lopettaneensa lied-pianismin vuonna 1994, mutta onnekseni muistan heidän yhteisen lied-iltansa Wienissä vielä tammikuulta 1996.

Tommi Taipale
Jorma Hynninen ja Ralf Gothón harjoittelevat Winterreisenia.
Jorma Hynninen ja Ralf Gothón harjoittelevat Winterreisenia.

Viime vuonna he palasivat esiintymään yhdessä, ja livautin pari innokasta kirosanaa tässä samassa herran huoneessa kuultuani ehkä kaikkien aikojen väkevimmän esityksen Jean Sibeliuksen Teodora-laulusta.

Nyt en kiroillut innosta, sillä konsertti oli alkupuoleltaan vain ”oikein hyvä”. Hynninen pystyy 75-vuotiaana aivan hämmästyttäviin hiljaisiinkin sävyihin ja jylisee yhä mitä vaikuttavimmin, kun esitysmerkinnät sitä edellyttävät.

Enimmäkseen laulu oli myös hyvin puhdasta. Vain muutamissa nopeissa sävelkuluissa notkeus ei ollut tietenkään 1970-luvun Hynnisen tasolla. Sanojen selkeä esiintuonti ja tunnetiloihin uppoutuminen olivat yhä ainutlaatuisia.

Myös Gothóni soitti koko ajan hyvin, mutta kyllähän sekin jossain tuntui, että kaksikon yhteisesiintymisissä oli välillä pitkä tauko. Siksi yhteinen magiikka alkoi toimia korkeimmalla tasolla vasta, kun laulusarjaa oli kuultu jo kolmisen varttia. Tunnelma tihentyi entisestään Das Wirtshaus- ja Mut-lauluissa.

Lopulta Die Nebensonnen-laulussa laulajan elämän auringot sammuvat. Jaa jäljelle vain Der Leiermannin salaperäinen kampiliiransoittaja.

Näissä lauluissa Hynninen ja Gothóni nostivat palan kurkkuun, eikä se sieltä häipynyt ainakaan puoleen tuntiin.

Jos nämä todella ovat Hynnisen jäähyväiskonsertteja, hän on lopettamassa uraansa ällistyttävän väkevässä taiteellisessa kunnossa.

Jopa jylisee! Näin laulaa 75-vuotias Jorma Hynninen
Jopa jylisee! Näin laulaa 75-vuotias Jorma Hynninen
Suomen festivaaleilla esiintyy yhä enemmän 70-85-vuotiaita tähtiä. Erityisen monia heistä kuulee Naantalin musiikkijuhlilla. 74-vuotias Arto Noras kutsui laulamaan myös 75-vuotiaan Jorma Hynnisen. HSTV taltioi Hynnisen laulukunnon Naantalin kirkon harjoituksissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat