Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

András Schiff loihti pianon sointitaikaa

Yksi mestaripianistin ylimääräisistä numeroista oli kokonainen sonaatti.

Kulttuuri
 
Outi Pyhäranta / HS
András Schiff kuvattuna vuonna 2012.
András Schiff kuvattuna vuonna 2012. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Klassinen András Schiffin pianokonsertti Musiikkitalossa. – Haydn, Beethoven, Mozart, Schubert.

Unkarilainen mestaripianisti András Schiff halusi pitää konserttinsa tunnelman rikkumattomana. Väliaika ei keskeyttänyt puolentoista tunnin mittaista ohjelmaa.

Laji: klassinen

Säveltäjä: Haydn, Beethoven, Mozart, Schubert

Esittäjä: András Schiff

Paikka: Musiikkitalo

Konsertti jatkui sen jälkeen vielä yli puoli tuntia. Schiff soitti kolme ylimääräistä, joista viimeinen oli kokonainen pianosonaatti: Beethovenin sonaatti As-duuri opus 110. Enpä ole vastaavaa ennen kokenut!

As-duuri-sonaatti oli koko vangitsevan konsertin emotionaalinen huipennus. Sonaatti kertoo musiikin keinoin riipaisevan tarinan sairauden ja tuskan voittamisesta. Liikuttavassa finaalissa surullisesti laulava, kuin kirkossa kaikuva fuugateema muuttuu duurivariantikseen uuden elämänalun merkkinä.

Konsertin ”viralliseen” ohjelmaan kuului Beethovenin piansonaatti E-duuri op. 109, joka syntyi 1820, vuotta ennen As-duuri-sonaattia.

E-duuri-sonaatissa on samantapaista hartautta ja vakavuutta kuin sen sisarteoksessa. Perustunnelma ei ole kuitenkaan kärsivä ja surullinen, vaan onnellisen innostunut.

Maagisen kevyellä, tasaisella ja kirkkaasti säteilevällä kosketuksellaan Schiff loihti ilmoille E-duuri-sonaatin improvisatorisen leikin, jossa E-duurin kaikki vivahteet ja valosäteet kimmelsivät prisman tavoin.

Muunnelmafinaalissa Schiff johti trilliketjut yhä eteerisempiin korkeuksiin. Koko musiikkitalo oli täynnä helisevää ja väreilevää valohehkua.

Kun transsendentaalinen sointilumous oli ohi, yksinkertainen muunnelmateema palasi takaisin syvää rauhaa henkien.

Ikään kuin maan päälle Schiff laskeutui Mozartin pianosonaatissa nro 16 C-duuri, jonka Mozart tarkoitti aloittelijoille ja jota pianonsoiton opiskelijat ovat kuluttaneet kaikkialla maailmassa.

Schiffin käsissä teos ei kuulostanut lainkaan kuluneelta. Sen yksinkertaiset teemat, kuviot ja kulut lauloivat, juoksivat ja sykkivät rakastettavan kauniisti ja iloisesti.

Avausnumerossaan, Haydnin pianosonaatissa C-duuri nro 60 Schiff osoitti, miten Haydn osasi yhdistää hypähtelevää leikkisyyttä ja Beethovenia enteilevää rohkeaa kokeilumieltä.

Schubertin myöhäisessä c-molli-pianosonaatissa Schiffin sointi oli orkestraalisimmillaan. Kaksi ensimmäistä osaa olivat pehmeän pateettisia fantasiamatkoja outoihin romanttisiin harmoniamaailmoihin, kun taas kaksi viimeistä osaa tanssahtelivat viehkeästi ja lystikkäästi.

Kaikkein fantastisin kappale oli ensimmäinen ylimääräinen, Schubertin myöhäisen A-duuri-sonaatin hidas osa, jonka keskivaiheilla Schubertin tajunta tuntui räjähtäneen kohti tulevaisuutta.

Toinen ylimääräinen oli Bachin Goldberg-variaatioiden soma teema. Goldberg-variaatiot on ollut Schiffille tärkeä hänen uransa alkuajoista lähtien. Siinä tunnelma olikin hieman nostalginen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat