Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voi Saulia ja Jenniä: Tuuli tuhosi Kultarannan äänentoiston

Balanssiongelmia oli vaihteeksi myös Naantalin kirkossa.

Kulttuuri
 
Esko Keski-Oja
Tuuli vei Naantali Cello Ensemblen soinnin ytimen mennessään.
Tuuli vei Naantali Cello Ensemblen soinnin ytimen mennessään. Kuva: Esko Keski-Oja

Klassinen Naantalin musiikkijuhlat. Naantali Cello Ensemble, Tapiolan kuoro ja Key Ensemble Kultarannassa ja Topi Lehtipuu sekä Naantalin musiikkijuhlien taiteilijoita Naantalin kirkossa.

Onpa kivaa, että Naantalin musiikkijuhlat järjestää konsertin myös presidentin kesäasunnon Kultarannan puutarhassa!

Laji: klassinen

Säveltäjä: Almila, Debussy, Mahler, Schumann

Esittäjä: Naantali Cello Ensemble, Tapiolan kuoro ja Key Ensemble ja Topi Lehtipuu sekä Naantalin musiikkijuhlien taiteilijoita

Paikka: Kultaranta, Naantalin kirkko

Viime kesänä sade kuitenkin siirsi konsertin kirkkoon ja tällä kertaa sunnuntaikonsertin tuhosi suurelta osin napakka ja paikoin aika hyinen tuuli, joka vei taivaan tuuliin sellojen soinnin ytimen Naantali Cello Ensemblen taitavasta soitosta.

Vielä pahemmin kävi Atso Almilan Aapine-kuoroteokselle Heli Laaksosen teksteihin. Vain osa jokaiseen aakkoseen liittyvistä sanallisista ja musiikillisista vitseistä välittyi yleisön takariville, kun tuuli huokaili omiaan myös mikrofoneihin.

Puhurien keskellä aakkosten eteneminen tuntui piinaavan hitaalta. Lähes 40 minuuttia on aikamoinen mitta kepeälle ja vitsejään toistelevalle kuoroteokselle muutenkin, saati näissä olosuhteissa. Mutta ei se omistautuneiden esittäjien vika ollut!

Luulenpa, että presidenttipari sai aivan lavan edessä paremman vaikutelman. Taaempaa paikan saaneille kävi näin.

Naantalin kirkossa kaikki sentään toimii. Tai ainakin melkein.

Taitavan Patrick Gallois’n hiljalleen sokeroituva huilusointi viehätti yhä sekä Claude Debussyn Syrinx-huiluteoksessa että Faunin iltapäivässä, josta kuultiin nyt kulmikas kamariversio Arnold Schönbergin ohjein hänen oppilaansa Benno Sachsin kynästä.

Gustav Mahlerin Vaeltavan kisällin lauluista muokatussa kamariensemblesovituksessa ( Andreas N. Tarkman vuodelta 1998) Michel Lethiecin klarinetti suuntasi sointinsa juuri kohdalleni, ja Helsingin juhlaviikkojen nykyinen toiminnanjohtaja Topi Lehtipuu jäi paikoin jalkoihin. Kaunis ja musikaalinen hänen hyvin kevyt ja lyyrinen tenorinsa kyllä yhä oli.

Tähän päivään osui kaikenlaisia sovituksia jo enemmän kuin makuuni mahtuu. Ehtaa säveltäjän tarkoittamaa kokoonpanoa kuultiin kuitenkin esimerkiksi Robert Schumannin iki-ihanassa pianokvintetossa Es-duuri.

Tässä teoksessahan piano dominoi niin, että kvintettoa kutsutaan joskus pianokonsertoksi jousikvartetin säestyksellä. Nyt kävi toisin, koska Juhani Lagerspetzin flyygelin sointi suuntautui paikalleni selvästi pehmeämmin kuin Ralf Gothónin flyygelin sointi edellisenä iltana.

Hyvän esityksen ainoaksi häiriöksi jäi huikean uran tehneen 72-vuotiaan alttoviulistin Bruno Pasquierin raapiva sointi. Oliko instrumenttiongelmia, vai onko hänen paras aikansa kamarimusiikissa jo ohi?

Sen ratkaisee Naantalin musiikkijuhlien 74-vuotias taiteellinen johtaja Arto Noras miettiessään ensi kesän alttoviulisteja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat