Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Gothónin pääteos ei aiheuta enää närää

Vielä 1990-luvulla kirkkoesitys sai vastaansa mielen­osoituksen ”Buddha ulos, Jeesus sisään”.

Kulttuuri
 
Jenni Leppänen
Solistit Jaakko Kortekangas (keskellä) ja Soile Isokoski ottivat kiitokset vastaan kapellimestarina toimineen Ralf Gothónin ja instrumentalistien kanssa kantaatin lopuksi.
Solistit Jaakko Kortekangas (keskellä) ja Soile Isokoski ottivat kiitokset vastaan kapellimestarina toimineen Ralf Gothónin ja instrumentalistien kanssa kantaatin lopuksi. Kuva: Jenni Leppänen

Klassinen Naantalin musiikkijuhlat. Ralf Gothónin 70-vuotisjuhlakonsertti Naantalin kirkossa maanantaina. Ralf Gothóni ja Naantalin musiikkijuhlien taiteilijoita. – Dvořák, Gothóni.

Pianisti, kapellimestari ja säveltäjä: Ralf Gothóni esitteli kaikki keskeiset musiikkiroolinsa Naantalin musiikkijuhlien ”ensimmäiset 70 vuotta” -juhlakonsertissaan.

Laji: Klassinen

Säveltäjä: Dvorak, Gothóni

Esittäjä: Naantalin musiikkijuhlien taiteilijoita

Paikka: Naantalin kirkko

Konsertti koostui kahdesta teosjärkäleestä. Ensin kuultiin kolmen vartin melodinen ja kuohuvan romanttinen pianokvintetto A-duuri Antonín Dvořákilta.

Kvinteton soittajiin mahtui vain yksi alle 70-vuotias muusikko eli Hagai Shaham. Esimerkiksi Regis ja Bruno Pasquier ovat yhä oikein hyviä, mutta eivät toki aivan samalla tasolla kuin viisikymppisinä, ja sama koskee osin myös Gothónin pianismia.

Arto Noras soitti moitteettoman kultivoituneesti, mutta kokonaisuutena esitys oli aika paahteinen eikä Naantalin historian puhtaimpia. Elinvoimaa riitti sitäkin enemmän.

Säveltäjänä ja kapellimestarina Ralf Gothóni esittäytyi Härkä ja hänen paimenensa -kantaatin harvinaisessa esityksessä.

Zen-buddhismiin liittyvään tarinaan tehty kantaatti herätti vuonna 1992 hienoisia ristiriitoja, kun Rauman kantaesitys jouduttiin siirtämään pois kirkosta.

Savonlinnan esityskin sai aikaan pienen mielenosoituksen, jossa toivottiin Buddhaa ulos ja Jeesusta sisään.

Naantalin kirkossa kantaatti ei tuntunut yhtään pyhäinhäväistykseltä. Rauhallisen filosofisia ajatuksiahan Gothóni on kantaattiinsa valinnut.

Gothóni kertoi haastattelussa äskettäin, että sävellys on hänelle vain harrastus, jossa hän oppii musiikkia syvemmin. Aika kiehtovasti hän silti yhdisti pääteokseensa Schubertia, Einojuhani Rautavaaraa, orientalismia ja jopa amerikkalaistyylistä minimalismia.

Yksi Naantalin ulkomaisista huippumuusikoista kutsui häntä jopa ”Suomen Philip Glassiksi ” ihan arvostavassa mielessä.

Kantaatin ensilevytyksessä 1994 lauloivat Soile Isokoski ja Jorma Hynninen. Isokoski oli jälleen mukana ja hänen ihana äänensä paljasti solistisen kunnon säilyneen erinomaisena, vaikka hän haluaakin suuntautua yhä enemmän opetukseen.

Mainoksissa baritoniksi mainittiin Tommi Hakala, joka kuitenkin perui ison tehtävän pari viikkoa sitten. Jaakko Kortekangas selviytyi nopeasti eteen tulleesta haasteesta hienosti. Ja aivan mainiosti soittivat myös kamarimuusikot Gothónin johdolla.

Toki voi miettiä olisiko Gothónin nyt hieman restauroimassa teoksessa vielä tiivistämisen varaa, onhan mitta viitisenkymmentä minuuttia. Mutta pitkä teksti tulee kerrottua sujuvasti, ja Gothóni vilauttaa ilkikurisuuttaan teoksen lopussa.

Kun härkää etsinyt paimen on jo luovuttanut minuutensa ja valaistunut, hän piilottaakin valaistuneen olemuksensa ja sallii itsensä ”poiketa poluilta, joita vanhat kunnianarvoiset viisaat astuvat”.

Hän pistäytyy viinituvassa, ottaa välillä hevosen ja aasin kasvot ja elää ”mahtava nauru kasvoillaan”.

Sama heijastuu musiikissa. Mainio loppukevennys!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat