Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sokolov vaati Musiikkitaloon flyygelin Espanjasta ja maalasi sointeja pehmein värein

Pianon titaanille ei kelvannut yksikään Suomesta löytyvä flyygeli

Kulttuuri
 
Esko Keski-Oja
Grigori Sokolov on usein nähty vieras Suomessa. Kuvassa hän konsertoi Naantalin kirkossa kesällä 2013.
Grigori Sokolov on usein nähty vieras Suomessa. Kuvassa hän konsertoi Naantalin kirkossa kesällä 2013. Kuva: Esko Keski-Oja

Klassinen musiikki Grigori Sokolov Musiikkitalossa tiistaina. – Schumann, Chopin.

Mestaripianisti Grigori Sokolov ihastui äskettäin Steinway-flyygeliin, jolla hän konsertoi Espanjassa. Sen jälkeen yksikään Suomesta löytyvä Steinway-flyygeli ei kelvannut, vaan Sokolovin ihannesoitin tuotiin Steinway-edustajan pakettiautolla Granadasta Musiikkitaloon.

Laji: Klassinen musiikki

Säveltäjä: Schumann, Chopin

Esittäjä: Grigori Sokolov

Paikka: Musiikkitalo

Mestari soitti sillä pehmein värein ja muutenkin ehkä koloristisemmin kuin koskaan ennen. Paljon puhutaan Sokolovin ainutlaatuisista sormista ja ”käsivarsien kryptoniitista”, mutta sointivärien punninnoissa myös pedaalien nerokas käyttö on oleellinen osa kokonaisuutta.

Kyseinen flyygeli syttyy herkästi soimaan ja kuiskimaan hiljaisia sävyjä. Niinpä Robert Schumannin Arabeski opus 18 kehräsi mitä kauneinta sointia.

Tässä teoksessa fraasit alkavat usein päättäväisesti, mutta haihtuvat sitten kuin ilmaan. Onkohan kukaan soittanut noita fraasien päätöksien diminuendoja eli äänenvoimakkuuden vähittäistä hiljenemistä kauniimmin kuin tämä pianistilegenda?

Hän jatkoi Schumannin valtavalla, Franz Lisztille omistetulla Fantasialla opus 17. Sitä ei ole helppo saada toimimaan, sillä teoksen ääriosat ovat äärimmäisen introvertteja. Vain keskiosassa nyökätään sankarillisemmin Beethovenille.

En muista tätäkään teosta soitetun paremmin. Silti täytyy myöntää, että Schumann myös koettelee kuulijan kärsivällisyyttä laveudellaan. Kolmannessa taitteessa intensiteetti laski hitusen jopa Sokolovilla, vaikka kaunista, kaunista kaikki oli niin.

Tämä on oleellinen puoli pianon titaania, joka teki läpimurtonsa 50 vuotta sitten voittaessaan vain 16-vuotiaana Moskovan Tšaikovski-kilpailun. Vaikka Sokolov on halutessaan voimapianistien ykkönen, paljon useammin iso mies kuulostelee herkimpiä sävyjä.

1830-luku oli ihmeellistä aikaa. Schumann sai esitellä musiikkikirjoittajana Lisztin, F. Chopinin ja monien muiden mestarien uutuuksia, jotka osoittautuivat kuolemattomiksi siinä missä Schumannin omat teokset. Chopinilta Sokolov valitsi konserttiohjelmaan kaksi nokturnoa sekä sonaatin numero 2 (Surumarssi).

Tätä sonaattia olen kuullut hänen soittavan konserteissa jo neljällä eri vuosikymmenellä. Uusi mieliflyygeli sai hänet entistäkin selvemmin ikään kuin imitoimaan urkujen, sellojen ja samettisimpien käyrätorvien sointeja.

Vaikka kaikki herkkä onnistui, vähän vastustuskykyisempi flyygelin koneisto olisi voinut tuoda jäntevämmin laulavan soinnin sonaatin melskeisempiin kohtiin. Ehkä Sokolov yritti hieman pinnistellen kompensoida tätä ihanneflyygelinsä ainoaa puutetta, koska harvat lyöntivirheet osuivat juuri huipennuksiin.

1830-luvun mestarit tekivät kuolemattomien melodioiden lisäksi rohkeita kokeiluja. Niihin kuului Chopinin sonaatin finaali, joka on kuuluisan surumarssin jälkeen aivan huikea tuhon- tai tuulenpyörre. Tässä Sokolov on aina parhaimmillaan, niin nytkin.

Sokolov rakastaa ylimääräisiä ja valitsee ne usein edellisistä ohjelmistoistaan. Kun viime vuonna Musiikkitalossa kuultiin ”varsinaisessa ohjelmassa” Schubertin 1820-luvulla säveltämät Moments musicaux -kappaleet, nyt saman teoksen osat 2–6 soivat ylimääräisinä. Kaikkiaan ylimääräisiä oli kuusi, sillä mukaan livahti myös Chopinin masurkka opus 30 nro 2.

Täytyy myöntää, että vielä huimemmille matkoille Sokolov on räjäytellyt tajuntaani viime vuosina soittaessaan Beethovenin sonaatteja, varsinkin Hammerklavieria opus 106 ja viimeistä sonaattia opus 111.

Mutta en todellakaan valita.

Huipputason pianoresitaaleja ei Helsingissä kuule liikaa, mutta Musiikkitalossa on kuultu tänä vuonna jo ronskisti soittanutta Daniel Barenboimia, sunnuntaina kriitikot hurmannutta András Schiffiä ja nyt yleisön ikisuosikkia Grigori Sokolovia. Fantastista!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat