Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanha taidepunkkari Yari lämmitti myrskyn runteleman festivaalin

Myrsky ja sade veivät Sideways-festivaaliyleisön sisätilojen pienille lavoille

Kulttuuri
 
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Yari esiintyi Sideways-festivaaleilla lauantaina sisätiloissa, hämyisessä Kellohallin lihadiskossa.
Yari esiintyi Sideways-festivaaleilla lauantaina sisätiloissa, hämyisessä Kellohallin lihadiskossa. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HS

Sideways-festivaali Mara Balls, Yari ja Lush Teurastamolla.

Teurastamon Sideways-festivaali kutistui huonon sään takia lauantaina odotettua pienemmäksi, mutta jäljelle jääneestä musiikista oli kesämyrskyn keskellä paljon iloa.

Laji: Rock

Esittäjä: Mara Balls, Yari, Lush

Paikka: Sideways-festivaali

Jukka Nousiaisen lyhytikäiseksi jääneen Jukka ja Jytämimmit -kokoonpanon basisti Maria Mattila polkaisi jo viime vuonna käyntiin oman Mara Balls -kokoonpanonsa. Se on Nousiaisen yhtyeen tavoin perinteinen, Hurriganes-mallinen rocktrio, mutta omassa yhtyeessään Mattila on lauluntekijä, kitaristi ja laulusolisti.

Mara Ballsin sointi on 1970-luvulta, myöhemmillä stoner-sävyillä rikastettuna. Mattila soittaa kitaraa tummalla fuzz-soinnilla ja pelaa hienosti juuri ja juuri käsistä riistäytyvällä feedbackilla. Yhtye kuulosti sitä paremmalta mitä nopeammassa tempossa se soitti. Hitaampiin hippiblueseihin olisi toivonut lisää dynamiikkaa ja kontrasteja.

Sideways on Helsingin suurista festivaaleista eniten vaihtoehtorockiin kallellaan, ja siksi oli loogista, että sen ohjelmistossa oli myös kotimaisia lajin uranuurtajia.

Yari eli Jari Knuutinen oli 1970-luvun lopussa sankari kaikille niille, jotka tunsivat itsensä ulkopuolisiksi jopa ulkopuolisten temmellyskenttänä pidetyssä punkissa.

Yarin johtama Se-yhtye teki vuosina 1979–1984 monta kappaletta, jotka ovat yhä elinvoimaisia. Yari ei esiinny nykyään kovin usein, mikä kuului lähinnä rönsyilevissä välispiikeissä. Alun perin kosketinsoittajana tunnettu punkveteraani jupisi muun muassa pianon puuttumisesta, mutta säesti itseään säröisellä kitaralla sävykkäästi.

Parasta oli kuitenkin laulaminen. 58-vuotiaan Yarin äänessä on tallella hämmästyttävän paljon nuoruuden särmää ja sitä notkeaa angloamerikkalaista fraseerausta, joka erotti hänet muista ensimmäisen aallon punksolisteista.

Juurista muistutti myös se, että Yarin cover-valinnat olivat muilta ulkopuolisilta: omaa sukupolvea edustavalta Kumma heppu & Lopunajan voidellut -yhtyeeltä sekä vasta viime vuonna ensilevynsä julkaisseelta Litku Klemetiltä.

Keikan loppupuolella kuultiin hieno sarja Se-yhtyeen parhaita singlekappaleita, ja Varjot-klassikon jälkeen silmäkulmiaan pyyhkivät yleisössä kaikenikäiset runotytöt ja -pojat.

Sidewaysissa suljettiin lauantain myrskyssä turvallisuussyistä päälava ja kaksi pienempää tuulelle altista lavaa. Avauspäivästä huomattavaksi pienemmäksi kutistunut yleisö ohjautui Teurastamon alueen suojaisampaan eteläpäähän, varsinkin sisätilojen pienemmille lavoille.

Myrskyssä huojuvien puiden siimeksessä esiintyi lopulta myös päälavan yllätysesiintyjäksi hankittu Lush.

1990-luvun shoegazing-koulukuntaa edustava brittiläinen indieyhtye oli keski-ikäisine olemuksineen sympaattinen mutta vaisu kuin rakastetun draamasarjan pitkään odotettu jatko-osa. Ehkä myös Lush olisi tehnyt voimakkaamman vaikutuksen lämpimänä alkukesän iltana suurella lavalla, mutta nyt sellainen ei vain käynyt.

Suljettujen lavojen esiintyjiä sijoiteltiin myös Suvilahden festivaalialueen puolelle Kattilahalliin.

Muutokset tehtiin ripeästi ja tieto levisi hyvin. Järjestäjille sääongelmat tuottavat aina rahanmenoa. Yleisölle ja Helsingin kesän musiikkitarjonnalle parasta olisi, jos Sideways selviäisi ensi vuoteen.

Ville-Veikko Kaakinen / HS
Sidewaysia koetteli tänä vuonna poikkauksellisen surkea sää.
Sidewaysia koetteli tänä vuonna poikkauksellisen surkea sää.
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Tamperelainen Mara Balls esiintyi Plaza-lavalla hetken ennen kuin lavoja alettiin sulkea pois käytöstä huonon sään vuoksi.
Tamperelainen Mara Balls esiintyi Plaza-lavalla hetken ennen kuin lavoja alettiin sulkea pois käytöstä huonon sään vuoksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat