Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viisi tuntia Prokofjevia on hyvä alku

Mikkelin musiikkijuhlat käynnistyi kahden konsertin ja yhteensä viiden tunnin maratonilla Sergei Prokofjevin musiikkia säveltäjän juhlavuoden kunniaksi.

Kulttuuri
 
Parasta lapsille? Supertähti johti Pekan ja suden Mikkelissä
Parasta lapsille? Supertähti johti Pekan ja suden Mikkelissä
Tähtikapellimestari Valeri Gergijev sanoo lastenkonserttien olevan tärkeimpiä kaikista. HSTV seurasi kuinka venäläismaestro eläytyi myös suden rooliin Sergei Prokofjevin Pekan ja suden esityksessä Mikkelin musiikkijuhlilla.

Mikkelin musiikkijuhlat: Pietarin Mariinski-teatteri joht. Valeri Gergijev, solisteina Aleksei Malofejev, piano, ja Jonathan Roozeman, sello. Prokofjev.

Mikkelin musiikkijuhlat käynnistyi kahden konsertin ja yhteensä viiden tunnin maratonilla Sergei Prokofjevin musiikkia säveltäjän 125-vuotisjuhlan kunniaksi.

Nimi: Mikkelin musiikkijuhlat

Laji: Klassinen musiikki

Säveltäjä: Sergei Prokofjev

Esittäjä: Pietarin Mariinski-teatteri, Valeri Gergijev, Jonathan Roozeman, Aleksei Malofejev

Paikka: Mikkeli

Pietarin Mariinski-teatterin pääjohtaja, kapellimestari Valeri Gergijev saapui paikalle kuusi minuuttia ennen konsertin alkua, joten perheen pienimmillekin tarkoitettua avajaiskonserttia ei harjoiteltu lainkaan.

Hyvin ensimmäinen sinfonia (Klassinen) kuitenkin meni – onhan orkesteri soittanut sitä tänä vuonna Syyrian Palmyraa myöten. Teos on nuoren Prokofjevin päähänpisto. Hän oli aikansa radikaali, mutta sävelsikin esikoissinfoniansa ilkikurisesti Joseph Haydnin tyyliin kesällä 1917.

Prokofjev vietti 1920-luvun kiertämällä maailmaa, mutta palasi vapaaehtoisesti Neuvostoliittoon 1930-luvulla saatuaan tukun sävellystilauksia ja lupauksen erivapauksista.

Keväällä 1936 hän sävelsi Pekan ja suden vajaassa viikossa. Ihastuttava musiikkisatu on sittemmin saanut kertojikseen levyillä Alice Cooperin ja David Bowien kaltaisia legendoja. Mikkelissä kertojana oli näyttelijä Marjaana Viitanen , ja hienostihan musiikkisatu taas esitteli orkesterisoittimia lapsille.

Gergijev luotti avajaisten toisessa konsertissa nuoriin solisteihin. Vuonna 2001 syntynyt Aleksei Malofejev soitti kolmannen pianokonserton uskomattoman puhtaasti ja jäntevästi. Erinomaisesti meni myös ylimääräisenä kuultu Toccata opus 11.

Aivan toisenlaista Prokofjevia on viimeisten vuosien Sinfonia concertante. Valtava teos syntyi, kun sellisti Mstislav Rostropovitš maanitteli huonokuntoiselta säveltäjältä vielä yhtä konserttoa. Stalin oli murskannut säveltäjän maineen vuonna 1948, kun kaikkea vähänkin edistyksellistä kutsuttiin ”formalismiksi”.

18-vuotias Jonathan Roozeman on noussut uudelle tasolle sitten viime vuoden Tšaikovski-kilpailun finaalipaikan. Hän soitti teoksen uudella syvyydellä jo toukokuussa Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin konsertissa. Mariinskin venäläinen soittokulttuuri kuitenkin rikasti soittoa entisestään, vaikka pientä puhdistettavaa löytyi niin hänen kuin orkesterinkin soitosta.

Pitkän illan päätti väkevä tulkinta viidennestä sinfoniasta. Vuonna 1945 sävelletty teos on säveltäjän suosituimpia. Tuntuu käsittämättömältä, että vielä samalla vuosikymmenellä hänet tuomittiin ”formalistiksi” Neuvostoliitossa. Formalistisyytökset jouduttivat Prokofjevin loppua. Hän kuoli vuonna 1953 samana päivänä kuin Stalin. Prokofjevin haudalle ei riittänyt yhtäkään kukkaa.

Juha Metso
Nuori pianisti Alexander Malofejev (s.2001) on tulevaisuuden kyky. Kapellimestari Valeri Gergijev (vas.) keskusteli Malofejevin kanssa ennen Mikkelin musiikkjuhlien avajaiskonserttia.
Nuori pianisti Alexander Malofejev (s.2001) on tulevaisuuden kyky. Kapellimestari Valeri Gergijev (vas.) keskusteli Malofejevin kanssa ennen Mikkelin musiikkjuhlien avajaiskonserttia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat