Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stalin tuhosi Prokofjevin, mutta ei hänen nerouttaan – arviokooste Mikkelin musiikkijuhlien viimeisistä Prokofjev-teemakonserteista

Kulttuuri
 
Juha Metso
Pianistit Alexandr Torazde ja Denis Matsujev vertailevat tulkintojaan Prokofjevista konsertin jälkeen takahuoneessa.
Pianistit Alexandr Torazde ja Denis Matsujev vertailevat tulkintojaan Prokofjevista konsertin jälkeen takahuoneessa. Kuva: Juha Metso

Mikkelin musiikkijuhlat. Pietarin Mariinski-teatterin kuoro ja orkesteri. Kapellimestarina Valeri Gergijev tiistaina ja keskiviikkona, solistina pianistit Denis Matsujev ja Aleksandr Torazde sekä mezzosopraano Julia Matotškina. – Prokofjev, Stravinsky, Ljadov.

Mikkelin musiikkijuhlien neljän Prokofjev-teemakonsertin jälkeen on myönnettävä: 125 vuotta sitten syntynyt Sergei Prokofjev ei menettänyt nerokkuuttaan, vaikka hän palasi vuonna 1935 vapaaehtoisesti lännestä Stalinin Neuvostoliittoon.

Nimi: Mikkelin musiikkijuhlat: Prokofjev

Laji: Klassinen musiikki

Säveltäjä: Prokofjev

Esittäjä: Denis Matsujev, Valeri Gergijev

Paikka: Mikkeli

Tasapainoilua se vaati, sillä hän noudatteli osin myös stalinismin vaatimuksia täyttäessään valtion häneltä tilaamia sävellyksiä. Silti hän menetti etuoikeutensa ja kuoli köyhänä ja puolueen talutusnuorassa.

Jotain menetettiin myös musiikillisesti. Vanha Prokofjev ei tehnyt mitään niin ravisuttavaa kuin toinen pianokonsertto vuodelta 1913, jossa nuori säveltäjä purki ystävänsä itsemurhan aiheuttamaa traumaa. Käsikirjoitus katosi, ja säveltäjä uusi konserton ulkomuistista Pariisissa 1923. Mestariteoksessa yhdistyvät nuoren Prokofjevin vimma ja kypsän Prokofjevin mestarillisuus.

Konserton esitti Denis Matsujev. Hän soitti jykevästi rymistellen, mutta yksiulotteisesti. Matsujev löysi hivelevät sävyt vasta ylimääräisissä, jotka olivat Sibeliuksen etydi ja Ljadovin Soittorasia.

Prokofjev ei myöskään tehnyt Neuvostoliitossa mitään niin rietasta ja syvällistä kuin Tulienkeli-ooppera, jossa luostarin nunnat vallan villiintyvät. Valeri Gergijev johti oopperan materiaalista muokkautuneen kolmannen sinfonian unohtumattoman väkevästi.

Gergijev johti kiitettävästi myös harvemmin kuultuja mestariteoksia. Niihin kuuluu Prokofjevin Pelurit-oopperaan perustuva upea Neljä muotokuvaa ja loppuratkaisu 1930-luvun vaihteesta.

Prokofjev muutti Neuvostoliittoon ehkä myös siksi, että lännessä häntä uhkasi Igor Stravinskyn varjoon jääminen. Pianomusiikin suhteen tästä ei ollut pelkoa. Aleksandr Toradzen hienosti tulkitsema Stravinskyn pianokonsertto on mestariteos, mutta kyllähän Prokofjevin pianokonsertot ovat jopa puhuttelevampia, samoin toisen maailmansodan aikana syntyneet suuret sonaatit.

Venäläinen alkusoitto on siirtymäkautta ja syntyi pian Neuvostoliittoon palaamisen jälkeen vuonna 1936. Prokofjev yritti jo ottaa huomioon kommunistisen puolueen typerät ohjeet, mutta hurja luonto pilkahtelee yhä partituurissa. Gergijevin johtama esitys olisi kaivannut lisää harjoitusaikaa, kun taas tiistain ylimääräisenä kuultu Ljadovin Lumottu järvi oli tällaisenaan uskomattoman sensuelli esitys.

Historian dilemman kiteyttää Kantaatti Aleksanteri Nevski vuodelta 1939.

Prokofjev oli tehnyt musiikin Sergei Eisensteinin elokuvaan, jossa vihjailtiin Saksasta nousevaan vaaraan. Molotov–Ribbentrop-sopimuksen vuoksi Hitler ja Stalin olivatkin hetken kamuja, ja elokuvaa ei tänä aikana esitetty, joten Prokofjev muokkasi siitä kantaatin.

Osin kantaatissa on tyhjien tynnyrien nationalistista kolinaa. Mutta esimerkiksi osissa Taistelu jäällä ja Kuoleman kentät on jälleen villeimmän Prokofjevin neroutta. Kuoron sointi oli pääosin upea, vaikka tenorien korkeimmat sävelevt vähän kirahtelivat.

Solisti Julia Matotškina on Mariinski-teatterin mezzosopraanojen uutta kärkeä: upea ja kaunis ääni!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat