Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lasiharmonikka antoi Suvisoiton avajaiskonsertille teeman

Yleisö sai Porvoossa kokea soiton iloa ja ihmetellä erikoista instrumenttia.

Kulttuuri
 
Jukka Isopuro
Heikki Tuuli
Kuva: Heikki Tuuli

Klassinen musiikki. Porvoon Suvisoitto. Avanti Porvoon Taidetehtaassa, johtaja Dima Slobodeniouk, Jörg Widmann, klarinetti, Wiener Glasharmonika Duo. – Widmann, Masek, Mozart, Bartók.

Suvisoiton taiteellinen suunnittelija Dima Slobodeniouk halusi "vain olla" ja luopui festivaaliteeman pakkopaidasta. Avauskonsertista voi kuitenkin tunnistaa selvän teeman. Sen symboli oli 1700-luvulla keksitty lasiharmonikka. Sen vaimealla ja lasisesti ujeltavalla soinnilla oli yhtymäkohtia konsertin kaikkiin teoksiin.

Böömiläisen Vincenc Masekin konsertosta oli tehty sovitus lasiharmonikalle ja sen nykyversiolle verrofonille. Kun alkuperäissoittimessa riviin asetetut lasimaljat pyörivät vaaka-akselissa, voimakkaammassa verrofonissa lasiputket ovat pystyasennossa. Kostein sormin lasin reunaa sivelemällä syntyy ääni, joka syttyy tyhjästä ja haihtuu tyhjyyteen.

Wieniläinen lasiharmonikkaduo Christa ja Gerald Schönfeldinger olivat kuin illusionistitaikureita. Pehmeät liikkeet ja aineeton sointi loivat epätodellisen tunnun. Ihmeen sulavasti kehräytyi wieniläisklassista melodiaa trilleineen, juoksutuksineen ja murtosointuineen. Vaikka soolosoittimia hiukan vahvistettiin, orkesteri joutui hipsuttelemaan hipihiljaa. Vaikka lasiharmonikan äänessä ja soittotavassa riitti ihmeteltävää, pitkä teos tuntui muutoin vaisulta.

Avantilaisen hengen mukaisesti painavinta antia oli moderni teos, Jörg Widmannin Armonica. Sen innoittaja on lasiharmonikka, joka myös avasi teoksen ja sai seurakseen harmonikan ja koko orkesterin hitaasti paisuvat ja äkisti katkeavat ääniaallot. Pianon, celestan, harpun ja lyömäsoittimien kilinät antoivat eloa pinnoille, jotka dramaturgisesti tehokkaassa kultaisessa leikkauksessa pirstoutuivat rajuiksi iskuiksi.

Säveltäjävieraasta kuoriutui solisti Mozartin klarinettikonserttoon. Jörg Widmann on nimittäin erinomainen klarinetisti. Pehmeä, hiljaisuudesta esiin kasvava ja yläsäveliltään lempeä soitin sopi hyvin lasiharmonikkateemaan. Ihmetystä herätti vain se, että ei kuultu uudelleen löydettyä ja jo tavaksi tullutta basettiklarinettia, jolle teos alun perin sävellettiin.

Béla Bartókin Musiikkia kieli- ja lyömäsoittimille sekä celestalle oli teemaa lähinnä hitaassa osassa, yhdessä monista Bartókin lumoavista yömusiikeista. Oli jännä kuulla alttoviulujen bulgarialaisrytminen melodia hyvin korostuneena ja puhtaana ilman vibratoa, vaikka voimaa oli paljon enemmän kuin partituuri sallisi.

Hiljaisuudella ja utuväreillä herkuttelu ei ole Dima Slobodenioukin ykkösprioriteetti. Bartókissa oli sitäkin enemmän rytmistä energiaa, kompleksisten rakenteiden auki kerimistä, väriasteikon räväkämpää päätä ja huumaavaa soiton iloa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat