Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neil Youngin keikalla sukupolvet kohtaavat pitkään ja hartaasti – sunnuntain Helsingin-konsertilta voi odottaa countryrock-maratonia

Vanha rocksankari soitti uuden, nuoren yhtyeensä kanssa Roskilden festivaalilla kolme tuntia

Kulttuuri
 
Markus Jokela / HS
Helsingissä Neil Young on esiintynyt aikaisemmin muun muassa Kaisaniemen puistossa vuonna 2013.
Helsingissä Neil Young on esiintynyt aikaisemmin muun muassa Kaisaniemen puistossa vuonna 2013. Kuva: Markus Jokela / HS

Neil Young & Promise of the Real Roskilden festivaalilla

Euroopan festivaalit ovat täynnä eläkeikäisiä rocklegendoja, jotka esittävät vanhoja hittejään turvallisesti entiseen tapaan.

Laji: Rock

Esittäjä: Neil Young

Paikka: Roskilde

Neil Youngin, 70, kanssa asiat eivät ole olleet ihan näin yksinkertaisia.

Young tekee uutta musiikkia kiivaaseen tahtiin, ja viime vuonna hän otti yhtyeekseen itseään yli 40 vuotta nuoremmista soittajista koostuvan Promise of the Realin. Kantritähti Willie Nelsonin pojan Lukas Nelsonin johtama yhtye soitti Youngin The Monsanto Years -albumilla ja nyt myös kiertueella.

Sunnuntaina Helsingissä Youngin keikalle menevät voivat varautua pitkään iltaan. Perjantaina hän soitti Roskilden festivaalilla Tanskassa kolmetuntisen keikan. Kiertueen aiemmilla keikoilla esitykset ovat kestäneet joskus vieläkin pidempään.

Roskildessa Young aloitti yksin pianon, akustisen kitaran ja polkuharmoonin kanssa ja soitti vanhaa tuotantoaan. 1970-luvun alun tunnelma jatkui, kun yhtye astui lavalle. Youngin omista yhtyeistä tunnetuin on Crazy Horse, mutta hän on keikkaillut muidenkin kokoonpanojen kanssa.

Promise of the Realin kanssa Youngin kappaleiden, niin vanhojen tuttujen kuin uusienkin, sointi sai viehättävän retrosävyn. Vahvat stemmalaulut lämmittivät kertosäkeitä Out on the Weekendissä ja Powderfingerissä, ja nuorten soittajien otteessa kuului syvä kunnioitus pohjoisamerikkalaisen countryrockin juuria kohtaan.

Helpolla Young ei päästä yhtyettään tai yleisöään. Roskildessa kappaleet venyivät helposti yli kymmenminuuttisiksi, kun Young soitti kolme kitarasoolosäkeistöä yhtä laulettua kohti.

Keikan päätteeksi kuultiin Love And Only Love, sekin pitkään ja hartaasti tulkittuna. Youngin paksulla soinnilla puristamien kitarasoolojen alla sykki Promise of the Realin pehmeä, mutta intensiivinen komppi, joka toi mieleen Talking Headsin.

Young julkaisi vastikään kappaleesta Tidal-suoratoistopalvelun kautta 28-minuuttisen uuden version. Sillä on hyvä lämmitellä korvia sunnuntain keikkaa varten.

Oikaisu 2.7.2016 klo 12.10: Neil Young esiintyi Roskildessa perjantaina, ei torstaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat