Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mezzosopraano Elīna Garanča avautui vihdoin ja otti riskejä Turun musiikkijuhlien konsertissa

Suosikkilaulajan Brahms vain nukutti, mutta väliajan jälkeen kuultiin erinomaisia esityksiä.

Kulttuuri
 
Vesa-Matti Väärä
Elīna Garanča valloitti yleisönsä Turun musiikkijuhlilla. Varsinkin väliajan jälkeen kuultiin laulun juhlaa.
Elīna Garanča valloitti yleisönsä Turun musiikkijuhlilla. Varsinkin väliajan jälkeen kuultiin laulun juhlaa. Kuva: Vesa-Matti Väärä

KLASSINEN Turun musiikkijuhlat. Elina Garanča, mezzosopraano, ja Malcolm Martineau, piano Turun konserttitalossa lauantaina. – Brahms, Duparc, Rahmaninov.

Turun musiikkijuhlat tekee jotain oikein. Lied-iltoja saadaan vuodesta toiseen huippulaulajilta Karita Mattilasta Jonas Kaufmanniin. Asiaa auttaa, että konsertteja voidaan järjestää myös itse elokuisten festivaaliviikkojen ulkopuolella.

Nyt ”varaslähtökonsertin” piti latvialainen mezzosopraano Elīna Garanča (s. 1976), jonka ääni on kovasti kasvanut ja tummentunut sitten Mirjam Helin -laulukilpailun voiton vuonna 1999.

Hän on nykyisin oopperatalojen juhlituimpia mezzosopraanoja, joka ehtii Suomeen enää harvakseltaan. Helleillan tunnelma oli Turussa perin lämmin ja suosionosoitukset tähden astellessa lavalle riemukkaat.

Garanča itse viilensi tunnelmaa ensimmäiset kolme varttia väliaikaan asti. Hän lauloi Johannes Brahmsin liedejä totisesti. Ääni pelasi kuin unelma hiljaisissa kohdissa, mutta huipennuksissa hän ei heti saanut kontrollia pelaamaan. Ehkä siksi hän rauhoitti ilmaisuaan entisestään. Aloin nuokkua pahemman kerran, mikä toki sopikin hivelevän tuutulaulumaisen Ruhe, Süssliebchenin aikana.

Muistelen, että nuorempana Garanča viehätti äänellään, mutta eläytyminen ei aina ulottunut silmiin asti. Nyt tämä ongelma oli onneksi vähäisempi. Esimerkiksi oopperamaisemmassa O, liebliche Wangenissa hän sai ilmaisuun jo hieman irtonaisuutta.

Väliajan jälkeen Garanča oli kuin uudestisyntynyt. Henri Duparcin Au pays où se fait la guerre soi aivan unohtumattomasti ja löi laudalta monet kuuluisat levytykset. Nyt hän oli hereillä, nyt hän rakensi draamaa! Kaksi muuta Duparcin suosikkilaulua menivät myös hyvin, mutta eivät nousseet samalle tasolle.

Sergei Rahmaninovin nuoruusvuosien lauluissa Garanča vakuutti myös: löytyi aivan herkullisia sävyjä ja tunnelmointia, vihdoin jopa riskinottoja.

Ylimääräisissä Brahmskin alkoi vapautua ja Bizet’n Carmen-oopperan Habanerassa tähden ilo ulottui silmiin asti. Bizet’n musiikki tuntui istuvan äänelle jo paremmin kuin tässä vuoden 2010 New Yorkin Metropolitan-oopperan taltioinnissa.

Kokenut Malcolm Martineau oli konsertin alkupuolella lähinnä kohtelias ”säestäjä” kuten häntä käsiohjelmassakin kutsuttiin, ei tasaveroisen luova lied-pianisti. Ehkä alun Brahms-osasto olisi toiminut paremmin, jos hän olisi haastanut ja inspiroinut laulajaa rohkeammalla ja sävykkäämmällä soitolla.

Onneksi myös Martineau sai väliajan jälkeen musisointiinsa kipeästi kaivattua kipinää.

Vesa-Matti Väärä
Aplodien aika: Elīna Garanča ja Malcolm Martineau kumartavat Turun konerttitalossa. Yleisö taputtaa seisaaltaan.
Aplodien aika: Elīna Garanča ja Malcolm Martineau kumartavat Turun konerttitalossa. Yleisö taputtaa seisaaltaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat