Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neil Youngin Helsingin-keikalla kuultiin mestarillista soittoa ja tehomaatalouden arvostelua

Yli kolmen tunnin mittaisella keikalla Young osoitti olevansa vielä 70-vuotiaana kovassa vedossa, vaikka konsertin jännite ei kantanut aivan loppuun asti.

Kulttuuri
 
Juha Metso
Neil Young esiintyi sunnuntaina Hartwall Areenalla Helsingissä.
Neil Young esiintyi sunnuntaina Hartwall Areenalla Helsingissä. Kuva: Juha Metso
Konsertti: Neil Young + Promise of the Real Hartwall Areenalla

Kolme tuntia ja kymmenen minuuttia. Se oli Neil Youngin ja hänen uuden taustayhtyeensä Promise of the Realin konsertin kesto.

Valehtelisin, jos sanoisin, että konsertti meni yhdessä hujauksessa. Yli kolme tuntia on kauan jopa Youngin kaltaiselle huipputuotteliaalle artistille.

Samaan aikaan on sanottava, että tämä konsertti oli kyllä sellainen soiton ja jammailun mestariteos ettei paremmasta väliä.

Laji: Rock

Esittäjä: Neil Young

Paikka: Hartwall-areena

Ehkä uusi nuori yhtye ja parisuhde Daryl Hannahin kanssa ovat toimineet jonkinlaisena virkistysruiskeena 70-vuotiaalle Youngille. Hän oli lavalla elämänsä vedossa.

Oikeastaan tällä keikalla nähtiin kolme erilaista osiota: Youngin puolituntia kestänyt soolosetti, akustisvoittoinen hittipaketti ja viimeisen runsaan tunnin jamihenkinen, pitkistä, yli kymmenminuuttisista versioista punottu sähköinen psykedeelinen rocksetti.

Youngin yleisö oli pääasiallisesti keski-ikäistä ja miespuolista, mutta joukkoon mahtui ilahduttavan paljon nuoria naisia ja eri-ikäisiä hippejä.

Jälkimmäinen yleisösegmentti reagoi kannustavilla aplodeilla avauskappaleena kuullun After the Goldrushin ”And I felt like getting high” -riviin. Muutenkin yleisö taputti myrskyisästi innostuessaan – muun muassa bändin laulaessa stemmoja.

Kitaristit Lukas ja Micah Nelson, countryartisti Willie Nelsonin pojat, paitsi kuulostavat isältään, myös laulavat harmonioita kuin enkelit. Heidän roolinsa konsertissa oli muutenkin aivan keskeinen. Young hymyili leveästi jammaillessaan heidän kanssaan.

Konsertin ensimmäinen megapitkä versiointi oli täysin omissa kosmisissa sfääreissään leijaillut Down By the River, joka kesti yli kaksikymmentä minuuttia.

Miksauskopin reunassa seissyt mustaan huppariin pukeutunut Daryl Hannah kuvasi sen kokonaan kännykällään. Youngin manageri, amerikkalaisen musiikkiteollisuuden veteraani Elliot Roberts seurasi konserttia hänen vieressään.

Verrattuna kolmen vuoden takaiseen Kaisaniemen puiston keikkaan tämä oli paljon monipuolisempi esitys.

Konsertissa kuultiin muun muassa sellaisia liveharvinaisuuksia kuin Walk On varsin tehokkaasti groovaavana pophenkisenä vetona. Promise of the Realin perkussionistin Tato Melgarin soitto antoi siihen ja muihin tuttuihin kappaleisiin uutta syvyyttä ja draivia.

Young soitti ison osan konsertin alkupäätä Hankilla, vuoden 1941 Martin-kitarallaan, joka kuului aiemmin Hank Williamsille. Young soitti lopun myrskyisän setin kokonaan ikonisella Les Paulillaan, Old Blackilla.

Ympäristötuho ja Monsanton kaltaisten agribisnesjättien tuhovoima olivat konsertin pääasialliset teemat, mutta tunnelma katsomossa ei ollut lainkaan apokalyptinen, koska lukuun ottamatta kourallista uusia kappaleita koko keikka koostui käytännössä eriasteisista hiteistä.

Youngin konsertille epäluonteenomaisesti mukaan oli eksynyt myös hiukan teatraalisuutta: ennen kuin Young itse aloitti konsertin, saapui lavalle kaksi pienviljelijöiksi pukeutunutta naista, jotka kylvivät siemeniä ja kastelivat niitä.

Ennen kuin bändi saapui lavalle puoli tuntia myöhemmin, lavalle asteli miehiä hazmat-suoja-asuissa, jotka suihkuttivat koko lavan. Young kiitteli suomalaisia siitä, että olemme pitäneet maastamme huolta.

Ihan loppuun saakka konsertin jännite ei säilynyt, osin koska Youngin 2015 ilmestyneen The Monsanto Years -levyn sävy on niin voimakkaan poliittinen. Sen nimikappaleessa lauletaan tärkeästä asiasta, mutta se ei ole niin kiinnostava kappale, että yli vartin versio siitä jaksaisi pitää yleisön kiinnostusta yllä.

Young lopetti varsinaisen konsertin odotetusti yli 20-minuuttiseen Love & Only Love -kappaleeseen, mutta yllättäen esitti encoressa parikin kappaletta, Cinnamon Girlin ja symmetrisesti avauskappaleena kuullun After the Goldrushin kanssa saman levyn When You Dance I Can Really Loven.

Oikaisu 4. heinkuuta kello 10.07: Neil Young esitti ensimmäisenä encorenaan Cinnamon Girl -kappaleen, ei Cowgirl in a Sand -kappaletta, kuten arviossa aluksi todettiin.

Juha Metso
Neil Young esiintyi sunnuntaina Hartwall Areenalla Helsingissä.
Neil Young esiintyi sunnuntaina Hartwall Areenalla Helsingissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat