Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lupaava Waltteri Torikka elosteli pikatiellä helvettiin – enää nuori mies ei laula kuin kuuma peruna suussa

Yleisö kiitti seisaaltaan, kun tylsähkö Don Giovanni -ohjaus palasi kiinnostavalla miehityksellä.

Kulttuuri
 
Näin Waltteri Torikka laulaa oopperaa Savonlinnassa
Näin Waltteri Torikka laulaa oopperaa Savonlinnassa
Baritoni Waltteri Torikka esiintyi Mozartin Don Giovannin ensi-iltamiehityksessä Savonlinnan oopperajuhlilla lauantaina. Torikan tyylinäyte on oopperan kenraaliharjoituksista. Ensi-illan arvio julkaistaan maanantain kulttuurisivuilla.

Savonlinnan oopperajuhlat

Mozartin Don Giovanni. Ohjaus Paul-Emile Fourny. Oopperajuhlakuoroa ja -orkesteria johtaa John Storgårds. Pääosissa mm. Waltteri Torikka, Jussi Merikanto, Gisela Stille, Helena Juntunen, Tuomas Katajala, Tapani Plathan, Tuuli Takala ja Jaakko Ryhänen.

Savonlinnan oopperajuhlien toinen ensi-ilta oli aika samanlainen kuin ensimmäisen. Taas nähtiin varsin mitäänsanomaton, mutta sujuva ohjaus, joka jätti tilaa hienolle musiikille ja luotti syystäkin Olavinlinnan jyhkeiden muurien tehoon lavastuksessa.

Sekä Verdin Otello että nyt kuultu Mozartin Don Giovanni sopivat erinomaisesti vanhaan linnaan. Mutta ”taiteellista särmää” jäi kyllä puuttumaan. Taiteellinen johtaja Jorma Silvasti varoitti jo etukäteen, että sitä saadaan vasta Leoš Janáčekin Kuolleesta talosta -ohjauksessa.

Sen katson mielelläni kesälomalla televisiosta, kiitos Yleisradion lähetyksen 28. heinäkuuta.

Miksi vanhoista ohjauksista sitten elvytettiin juuri Paul-Emile Fournyn Don Giovanni -ohjaus, kun parempiakin on nähty?

”Tahdon Mozartin oopperan ohjelmistoon joka vuosi”, taiteellinen johtaja Silvasti vastasi väliajalla. Se johtuu siitäkin, että Mozart-rooleihin löytyy hyviä suomalaisia laulajia, joille raskaimmat dramaattiset roolit eivät käy.

Soila Puurtinen
Tapani Plathan oli poikamainen palvelija Leporello ja Waltteri Torikka naisia kaatava Don Giovanni.
Tapani Plathan oli poikamainen palvelija Leporello ja Waltteri Torikka naisia kaatava Don Giovanni.

Konstailematon Don Giovanni -ohjaus toimii toki vastapainona suomalaisohjaajien viime vuosien hurjasteluille ja sopii varmasti ensikertalaisille, joita Waltteri Torikan viihdemaine tuo Don Giovannin ensi-iltamiehityksen esityksiin.

Torikka on vasta 31-vuotias ja hänen parhaat vuotensa Don Giovannina ovat vielä edessä, jos huomattava viihdejulkisuus ei kampea häntä oopperauralta. Lavakarismaa riittää, ja ääniaines voisi tästäkin kehittyessään olla huomattavaa kansainvälistä tasoa.

Taannoiset tekniset ongelmat ovat uskoakseni väistymässä. Enää nuori mies ei laula kuin kuuma peruna suussa tai puske ääntään tässä hänelle tutussa roolissa väkisin suuremmaksi.

Hän vangitsee yleisön, vaikka kysymysmerkkejäkin oli. Kannattiko hypätä liikkuvaan lavasteeseen tärkeän ja nopealiikkeisen aarian aikana? Löytyisikö muutaman vuoden takainen rytminen tarkkuus yhä ryhtiä tuomaan, vaikka sointi onkin muhevoitunut?

Torikka on kiinnostava tapaus, joka aikoo käyttää kassamagneetin kykyjään ensi vuonna ainakin kahden suomalaisen oopperan (Sillanpää Hämeekyrössä ja Mannerheim Ilmajoella) kantaesityksissä. Erinomaista!

Don Giovanni -miehityksen kruunu oli Dresdenin Semperoperin kiinnittämä nuori sopraano Tuuli Takala. Hän sai maalaisneito Zerlinan roolissa kriitikon höpertyneen hymyn valtaan. Miten kaunista ja luontevaa Mozart-laulamista! Ja hyvää näyttelemistä!

Tuomas Katajala oli myös kansainvälisesti hyvää tasoa Don Ottaviona. Hän on tavattoman terve lyyrinen tenori. Sointi on pakoton ja kantaa vaivatta isossakin linnassa.

Sopraano Helena Juntunen on suuri persoonallisuus ja vahva lavahahmo. Hän ei enää ole soinniltaan ilmeisin Donna Elvira, kun kalenteriin pukkaa maailman dramaattisimpia sopraanorooleja Strasbourgissa kuultavasta Richard Straussin Salomesta lähtien. Mutta laulu ja lavatyöskentely pelasivat yhä Mozartissakin.

Soila Puurtinen
Luotettava Jussi Merikanto lauloi Masetton ja erinomainen Tuuli Takala Zerlinan roolin.
Luotettava Jussi Merikanto lauloi Masetton ja erinomainen Tuuli Takala Zerlinan roolin.

Jussi Merikanto oli luotettava Masetto ja Tapani Plathan hauskan poikamainen Leporello, mutta Donna Annan roolin laulanut Gisela Stille sai ajoittain vähän huolestumaan. Hän kujersi kuin undulaatti. Vähän kauniimpi ja suorempi sointi ei tuossa roolissa olisi pahitteeksi, mutta näytteleminen sujui.

John Storgårds johti oopperajuhlakuoron ja -orkesterin Mozartin tyyliin varmaotteisesti. Yhtään ei turboiltu, mutta säpinää riitti.

Detaljityössä riittäisi yhä kohennettavaa. Enemmän sinfonioita kuin oopperoita tehnyt Storgårds keskittyi välillä orkesteriin niin, että laulajat putoilivat tahdista. Osin siihen vaikutti myös ohjauksen sinänsä terve liikunnallisuus.

Lisää kapellimestarin ja laulajien katsekontaktia ja yhteistä hengitystä tarvitaan, jotta hyvästä esityksestä tulee täsmällisyyden puolesta erinomainen.

Illan kruunasi legendaarinen loppukohtaus, jossa vaikuttavasti jylissyt Jaakko Ryhänen vie murhattuna ja kivipatsaana palanneena miehenä elostelijan helvettiin.

Hannu Luostarinen
Jaakko Ryhänen on vaikuttava komtuuri, joka palaa haudan takaa Don Giovannin ”kiviseksi vieraaksi”.
Jaakko Ryhänen on vaikuttava komtuuri, joka palaa haudan takaa Don Giovannin ”kiviseksi vieraaksi”.

Tämä kohtaus on esimerkiksi metallimusiikkia soittavan Children of Bodomin Alexi Laihon mukaan ”niin raskasta kamaa, että siinä jää pahansuopuudessa Burzumit ja Mayhemit kauas taakse” (HS 7.11.2008).

Muuten niin perinteinen ohjaaja Fourny vallan villiintyi. Don Giovannin viimeisen juhla-aterian pöytäliinan alta paljastui kiemurteleva alaston nainen, joka muiden manalan hengettärien kanssa teki Waltteri Torikasta lopun.

Yleisö taputti seisaaltaan, toisin kuin edellisenä iltana Verdin Otellon ensi-illassa.

Soila Puurtinen
Manalan hengettäret vievät Waltteri Torikan helvettiin Don Giovanni -oopperan vaikuttavassa loppukohtauksessa.
Manalan hengettäret vievät Waltteri Torikan helvettiin Don Giovanni -oopperan vaikuttavassa loppukohtauksessa.

Hyvä mieli jäi lauantaina myös Mustakallio-voittajien konsertista. Sopraano Sanna Matinniemi ja basso Markus Suihkonen esittivät pianisti Tuula Hällstörmin kanssa esimerkiksi dueton Mozartin Don Giovannista niin hyvin, että Mozart-tehtäviä voi siunaantua pian lisää. Matinniemi lauloi erityisen mieleenpainuvasti Dvořákia ja Suihkonen venäläistä ohjelmistoa.

Molemmilla on oikein kiinnostava ääniaines ja mahdollisuus kehittyä kaikessa rauhassa kohti suuria, dramaattisiakin tehtäviä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat