Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuoret esittäjät ja nuoruudenteokset pääsivät ääneen Kuhmossa

Festivaalin ensimmäinen kantaesitys oli Juha T. Koskisen toinen jousikvartetto

Kulttuuri
 

Klassinen Juha T. Koskisen 2. jousikvarteton kantaesitys Kuhmon kamarimusiikissa tiistaina.

Juha T. Koskisen toinen jousikvartetto oli ensimmäinen Kuhmon kamarimusiikin kahdesta tämänvuotisesta kantaesityksestä. Toisen J.T.:n eli Jukka Tiensuun teos Kuuhiomo kantaesitetään toisen festivaaliviikon tiistaina eli 19. heinäkuuta.

Laji: Klassinen

Säveltäjä: Juha T. Koskinen, Debussy, Sibelius, Saariaho

Esittäjä: Kuhmon kamarimusiikin taiteilijoita

Paikka: Kuhmon kamarimusiikki

Tämän viikon tiistai-illan konsertissa Koskisen kvartettoa ympäröivät sade- ja puutarhateemaiset kappaleet, kuten hyvin nuoren Jean Sibeliuksen säveltämä Vesipisaroita ja Claude Debussyn Puutarhoja sateessa.

Siksi ehkä voidaan tehdä melko rohkeitakin tulkintoja Koskisen musiikin luonteesta juuri tämän konsertin kontekstissa, vaikka jossain muussa ympäristössä tulkinnat olisivat epäilemättä erilaisia. Kun Koskisen teoksen alaotsikko on Under a Ginkgo Tree in Tiergarten, voi toisen osan pizzicatot hyvinkin kuulla vesipisaroiden tippumisena puun lehviltä, tai ensimmäisen osan värikkäät pyörteet tuulen pyörähtelynä niillä samoilla lehvillä.

Kvarteton sävelkieli on viehättävän valoisaa ja optimistista. Aforististakin: osat eivät pääty selkeisiin loppueleisiin vaan jäävät avoimiksi, kuin vastausta odottaviksi kysymyksiksi.

Jousikvartettonsa esittäjiksi Juha T. Koskinen oli saanut nuorten muusikkolupausten muodostaman Borea-kvartetin. Yhtye tulkitsi teoksen päällekkäin kerrostuvat ja limittyvät aiheet selkeästi ja annosteli kokonaisuuteen herkkävireisiä sointivärejä.

Konsertin teokset täydensivät hyvin toisiaan, vaikka joskus tiukalla teosten aiheen mukaisella ryhmittelyllä voi syntyä musiikillisesti hajanaista jälkeä. Tällä kertaa yhtenäisyys ja monipuolisuus olivat hyvässä tasapainossa.

Muiden teosten väliin sirotellut osat Kaija Saariahon lyömäsoitinteoksesta Six Japanese Gardens toivat jännittävän kihiseviä sointimaailmoja Tuija-Maija Nurmisen, Harri Lehtisen ja Kazutaka Moritan soittamina, ja Debussyn ja Toru Takemitsun pianoteokset soivat kuulaasti Andrea Ruclin, Natacha Kudritskajan ja Naoko Ichihashin tulkitsemina. Joukosta erottui eniten Mavis Lamin kiinalaisella perinnesoittimella pipalla tulkitsema kansansävelmä Dragon Boat, mutta esitys oli niin vangitseva että konsertin jännite säilyi.

Vuodet vierivät ja nuoret lupaukset nuorentuvat siihen malliin, että pian on jo normaalia kuulla 2000-luvulla syntyneiden taiteilijoiden tulkintoja. Esimakua tästä antoi vuonna 2001 syntynyt viulisti Saki Tozawa, joka tulkitsi Sibeliuksen kymmenvuotiaana säveltämän Vesipisaroita sellisti Martti Rousin kanssa. Mikään valtava haaste Sibeliuksen pizzicatokappale ei liene kummallekaan, mutta pirteä välipala siitä tuli Saariahon musiikin lomaan.

Sibeliuksen melodraama Metsänhaltija on sekin laskettavissa säveltäjän varhaistuotantoon, vaikka ikää säveltäjällä oli sitä tehdessään jo noin 30 vuotta. Harvoinpa sitä missään kuulee, ja siksi olikin hauska kuulla se nyt kamariversiona. Sekin tavallaan sukupolvenvaihdoksen läpikäyneenä, sillä ensilevytyksellä parikymmentä vuotta sitten kertojana oli Lasse Pöysti, nyt puolestaan hänen pojantyttärensä Alma Pöysti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat