Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ravennan festivaali toi Savonlinnaan hienojen laulajien Falstaffin

Baritoni Kiril Manolov loistaa Verdin viimeisen oopperan nimiroolissa

Kulttuuri
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Falstaffin pääroolin esittää Kiril Manolov, Alice Fordin roolin Eleonora Buratto.
Falstaffin pääroolin esittää Kiril Manolov, Alice Fordin roolin Eleonora Buratto. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Savonlinnan oopperajuhlat. Ravennan festivaalin Falstaff-vierailunäytös. Orchestra Giovanile Luigi Cherubini, Coro del teatro municipale di Piacenza sekä Dazactori di Ravenna Festival, kapellimestari Nicola Paszkowski. Ohjaus Cristina Mazzavillani Muti, visuaalinen suunnittelu Davide Broccoli, puvut Alessandro Lai, valaistus Vincent Longuemare, kuoron valmennus Corrado Casati. Rooleissa Kiril Manolov, Federico Longhi, Giovanni Sebastiano Sala, Giorgio Trucco, Matteo Falcier, Graziano Dallavalle, Eleonora Buratto, Damiana Mizzi, Isabel de Paoli, Anna Malavasi, Ivan Merlo ja Michael D’Amamio.

Ravennan festivaali aloitti Savonlinnan-vierailunsa komeasti Giuseppe Verdin myöhäisteoksella Falstaffilla, joka on mainio teosvalinta: sitä ei esitetä aivan niin usein kuin Verdin tunnetuimpia hittioopperoita, mutta se on silti kokeneen oopperasäveltäjän hieno teos. Verdin lähes 80-vuotiaana säveltämä Falstaff on monin tavoin hänen uransa huipentuma, hänen viimeinen oopperansa.

Nimi: Falstaff

Laji: ooppera

Säveltäjä: Giuseppe Verdi

Esittäjä: Ravennan festivaali

Paikka: Olavinlinna

Tätä italialaisen oopperaperinteen merkkiteosta saatiin Olavinlinnaan esittämään lavan täydeltä toinen toistaan hienompia laulajia. Suurimpana tähtenä loisti nimiroolissa Sir John Falstaffina esiintynyt bulgarialainen baritoni Kiril Manolov. Hän on loistava laulaja juuri tähän rooliin, niin täyteläisen ja teräksisen äänensä kuin lavaolemuksensa puolesta.

Manolov hahmotteli taidokkaasti nautintoja metsästävän ikääntyvän elostelijan, jolla on aluksi suuret puheet omasta viehätysvoimastaan, mutta joka myöntää lopulta itselleenkin oman haavoittuvuutensa.

Falstaff on siinäkin mielessä harvinainen Verdin teos, että se on koominen ooppera – toisin kuin vaikkapa Nabuccon, Macbethin tai Otellon kaltaiset suurhitit. Cristina Mazzavillani Mutin ohjauksessa Verdin ja libretisti Arrigo Boiton huumorista irtosi paljon hauskuutta varsinkin toisessa ja kolmannessa näytöksessä, joissa muutenkin tarina lähtee kunnolla kulkemaan. Ensimmäistä näytöstä kuormittaa jonkin verran tarinan alustamisen pakko, jolta toki on vaikea välttyäkään.

Mazzavillani Mutin ohjaus on toimiva epookkitulkinta ilman sen kummempaa modernisointipakkoa. William Shakespearen Henrik IV:een ja Windsorin iloisiin rouviin perustuva tarina etenee luontevasti renessanssiympäristössä ja sopii totta kai hyvin Olavinlinnan kivimuureihin. Ezio Antorellin lavastuksessa muureihin heijastetaan oopperan kohtauksia tukevia kuvia, jotka varsinkin toisessa ja kolmannessa näytöksessä ovat komeita ja silti tarpeeksi neutraaleja, etteivät ne vie liiaksi huomiota tapahtumilta.

Olavinlinnan lavan epätavallista ominaismuotoa ohjauksessa ja lavastuksessa käytetään kekseliäästi: solistit istuvat lavan reunan hämärissä aina silloin kun eivät ole laulamassa ja astelevat sieltä tarpeen tullen tapahtumien keskipisteeseen. Siitä syntyy viehättävää oratoriomaista etäännytystä. Kuoro ja tanssijat tuovat samalla tavoin runsautta näyttämökuvaan.

Kiril Manolovin lisäksi solisteista tekivät vaikutuksen Fordin roolin laulanut baritoni Federico Longhi, hänen vaimoaan Alicea esittänyt sopraano Eleonora Buratto ja varsinkin nuortaparia Nannettaa ja Fentonia esittäneet sopraano Damiana Mizzi ja tenori Giovanni Sebastiano Sala. Mizzin ja Salan duetoissa oli lyyristä herkkyyttä, jonka vuoksi oli helppo uskoa heidän rakkaustarinaansa.

Fordin mustasukkaisuusaaria toisen näytöksen puolivälissä on tämän teoksen verdimäisintä Verdiä, ja Federico Longhin laulusta välittyi terävää tunneilmaisua. Muuten tarina etenee paljolti ensemblekohtauksissa, joissa Bardolfon ( Matteo Falcier ), Pistolan ( Graziano Dallavalle ) ja tohtori Cajuksen ( Giorgio Trucco ) kohtauksissa oli suoraviivaista äijähuumoria, kun taas Alice ( Eleonora Buratto ), Meg ( Anna Malavasi ), rouva Quickly ( Isabel de Paoli ) ja Nannetta ( Damiana Mizzi ) punoivat viekkaampia juonia Falstaffin nolaamiseksi.

Laulajat ja lavatapahtumat pysyvät niin tiukasti huomion keskipisteessä, että orkesterin rooliksi jää tukea tarinan etenemistä, varsinkin kun Verdi kirjoitti viimeisessä oopperassaan orkesterille monesti hienovaraisemmin kuin dramaattisissa varhaisteoksissaan. Kapellimestari Nicola Paszkowski piti joukot hyvin hallinnassaan, vaikka ainakin taaemmille penkkiriveille Olavinlinnan ympäristön äänet peittosivat paikoin hiljaisimpia hetkiä. Orchestra Giovanile Luigi Cherubini eli Luigi Cherubini -nuoriso-orkesteri soitti sujuvasti ja kauniisti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat