Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verdin verinen Macbeth sopii hyvin Olavinlinnaan

Verdin Shakespeare-tulkinta on kuin oopperakirjallisuuden Game of Thrones, ja solistikunnassa oli väkevää lauluvoimaa

Kulttuuri
 
Soila Puurtinen
Macbeth (Vladislav Sulimsky, vas.) musertuu lopulta syyllisyyteensä.
Macbeth (Vladislav Sulimsky, vas.) musertuu lopulta syyllisyyteensä. Kuva: Soila Puurtinen

Ooppera Savonlinnan oopperajuhlat. Ravennan festivaalin tuotanto Giuseppe Verdin Macbeth-oopperasta Olavinlinnassa. Orchestra Giovanile Luigi Cherubini, Coro del teatro municipale di Piacenza sekä Danzactori di Ravenna Festival, kapellimestari Nicola Paszkowski. Ohjaus Cristina Mazzavillani Muti, visuaalinen suunnittelu Davide Broccoli, lavastus Ezio Antonelli, puvut Alessandro Lai, valaistus Vincent Longuemare. Rooleissa mm. Vladislav Sulimsky, Daniel Giulianini, Vittoria Yeo, Antonella Carpenito.

Ravennan festivaalin toinen vierailuteos Savonlinnassa, Giuseppe Verdin Macbeth, on aivan yhtä vaikuttava kuin heidän Falstaff-tuotantonsakin. Tämä johtuu suureksi osaksi samoista syistä: laulun taso on kiitettävän korkeaa ja Cristina Mazzavillani Mutin ohjaus, Davide Broccolin visuaalinen suunnittelu sekä Ezio Antonellin lavastus toimivat hyvin.

Ravennan festivaalin vierailu Savonlinnassa onkin varsin onnistunut. Vierailijat toivat mukanaan kaksi keskeistä Verdin oopperaa konstailemattomina ja hyvin toimivina tuotantoina, ja vierailu päättyy vielä sunnuntaina Riccardo Mutin johtamaan konserttiin.

Macbeth on Falstaffia dramaattisempi teos, varsinainen oopperakirjallisuuden Game of Thrones. Tapahtumia ajaa Macbethin ja hänen vaimonsa hillitön hinku Skotlannin valtaistuimelle, vaikka jo alusta asti on selvää, että kohtaloa vastaan on paha pullikoida ja hukka perii pyrkyrit väistämättä. Kovasti Macbethit silti yrittävät estää ennustusten toteutumista, keinoinaan lähinnä kilpailijoidensa listiminen.

Ravennalaisten Macbeth istuu Olavinlinnaan hyvin. Visuaalinen ilme syntyy yksinkertaisilla mutta vahvoilla keinoilla. Videoprojisoinneilla ja valoilla syntyy tehokasta jälkeä, eikä miljöön ja tunnelman luomiseksi useinkaan tarvita muuta kuin ikkunaruudukon heijastaminen kiviseinään. Myös metsämaisema syntyi yhtä vaikuttavasti ja elegantisti. Sen sijaan Macbethin syyllisyydentunnossaan näkemät haamut olivat videoprojisoinneissa hieman kömpelöitä, mutta toki asia tuli selväksi.

Kapellimestari Nicola Paszkowskin johtaman Orchestra Giovanile Luigi Cherubinin Verdi-soitto oli sopusuhtaista. Hyvin lauloi myös Corrado Casatin valmentama kuoro, joka loi kohtalonomaista tunnelmaa tärkeissä paikoissa. Esimerkiksi kuoron miesäänet ennakoivat toisessa näytöksessä Banquon salamurhaa laulamalla pimeässä, ja naisäänten vastaava kohtaus kolmannessa näytöksessä oli yhtä vaikuttava.

Soila Puurtinen
Vittoria Yeo lauloi Lady Macbethin roolin.
Vittoria Yeo lauloi Lady Macbethin roolin.

Solistijoukossa oli väkevää lauluvoimaa. Macbethin roolissa lauloi Mariinski-teatterin solisti Vladislav Sulimsky, joka korvasi tehtävään aiemmin kiinnitetyn Matias Tosin. Sulimsky ja Lady Macbethina laulanut korealaissopraano Vittoria Yeo muodostivat väkivahvan parin. Äänissä oli roolien vaatimaa dramaattista voimaa, ja he myös kuvittivat rooliensa pyrkyryyttä, ylpeyttä ja lankeemusta niin laulullisesti kuin näyttämötyöskentelylläänkin. Syyllisyys murhatöistä musertaa lopulta kummankin.

Ennustusta pelkäävä Macbeth murhaa rehdin Banquon, jonka luonteenpiirteitä basso Daniel Giulianinin vaivattomasti soiva ääni hyvin kuvasti. Macduffin hyvisroolissa tenori Alessandro Scotto di Luzio oli mies paikallaan hyväsointisine italialaistenoreineen, samoin Malcolmia esittänyt tenori Giovanni Sebastiano Sala.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat