Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tähtikapellimestarin orkesteri soitti Savonlinnassa varovaisen hienostuneesti

Luigi Cherubini -oppilasorkesteri ei pystynyt kaikessa toteuttamaan Riccardo Mutin tahtoa.

Kulttuuri
 
Todd Rosenberg
Riccardo Muti on kuuluisin Savonlinnan oopperajuhlilla vieraillut kapellimestari.
Riccardo Muti on kuuluisin Savonlinnan oopperajuhlilla vieraillut kapellimestari. Kuva: Todd Rosenberg

Klassinen Savonlinnan oopperajuhlat. Orchestra Giovanile Luigi Cherubini Olavinlinnassa. Kapellimestari Riccardo Muti. – Beethoven, Schubert.

Riccardo Muti on kuuluisin Savonlinnan oopperajuhlilla vieraillut orkesterinjohtaja, tähtikapellimestari kansainvälisen klassisen musiikkimaailman huipulta.

Laji: Klassinen

Säveltäjä: Beethoven, Schubert

Esittäjä: Orchestra Giovane Luigi Cherubini, Riccardo Muti

Paikka: Olavinlinna

Jos Mutilla olisi ollut Savonlinnassa johdettavanaan kansainvälinen huippuorkesteri, Olavinlinnassa olisi varmaan koettu yksi oopperajuhlien historian suurimmista tähtihetkistä.

Nyt Muti johti vuonna 2004 Ravennan oopperajuhlille perustamaansa Luigi Cherubini -oppilas- ja koulutusorkesteria. Sen jäsenet ovat alle kolmekymmentävuotiaita, ja orkesterin soittajisto vaihtuu kokonaan kolmen vuoden välein.

Taitavinkaan orkesterikouluttaja ei tee nuorista soittajista kolmessa vuodessa varsinaista huippuorkesteria. Tiukka valintaseula takaa tietysti soittajien korkean tason.

Mutin orkesteripaletin tunnusmerkkejä ovat latinalainen muotokirkkaus, dramaattinen briljanssi, läpikuultava arkkitehtoninen tasapaino, motiivikudoksen terävyys, laulava melodinen kaunopuheisuus ja samettimainen sointi.

Kaikki tunnusmerkit olivat luettavissa Mutin joustavan elegantissa, luontevassa ja fraaseja tarkasti muotoilevassa työskentelyssä: muotojen, linjojen, kaarien ja kontrastien rakentelussa. Tosin orkesteri ei pystynyt jäännöksettömästi toteuttamaan maestronsa tahtoa.

Partituuriuskollisuuden nimeen vannova Muti saattaa pitää niin kovaa kontrollia, että sillä voi olla tukahduttava vaikutus orkesteriin. Cherubiniläisten soitossa oli tiettyä varovaisuutta ja spontaaniuden puutetta. Voi olla, että he hieman pelkäävät ankaraa maestroaan.

Orkesteri teki kaiken kaikkiaan sopusuhtaisen ja tasapainoisen vaikutelman. Sen vahvin ja rohkein ääniryhmä ovat loistavat vasket. Puupuhaltajat ovat taitavia, mutta soolot jäivät persoonattomiksi.

Jousisto on parhaimmillaan silloin, kun se saa soittaa dynaamisen asteikon voimakkaammalla puolella. Kun tehtävänä on pianissimo, sointi haurastuu. Nopeissa kuluissa jousiston yhtenäisyys hieman hajoilee, ja viuluista puuttuu tulista iskuvoimaa.

Niin vivahteikkaasti ja vaihtelevasti kuin orkesteri soittikin, värikkäästä ja hehkuvasta sointilumouksesta ei voi puhua. Muti on koulinut orkesterin soinnin sangen hienostuneeksi, mutta erityisen säteilevästi se ei syty resonoimaan.

Mitä jalompi ja hehkuvampi orkesterin sointi on, sitä enemmän siinä on yleensä vanhoja arvosoittimia. Nuorilla soittajilla niitä tuskin on paljon käytössään.

Savonlinnassa Cherubiniorkesteri oli parhaimmillaan Verdin Macbethin esityksessä. Macbeth edustaa varhaista ”primitiivistä” Verdiä, ja sen sotaiseen iskevyyteen nuoret soittajat heittäytyivät innokkaasti Nicola Paszkowskin johdolla.

Ketterää taituruutta vaativassa Falstaffissa orkesteri aloitti kaleidoskooppimaisen eloisasti, mutta esityksen edetessä erityisesti jousisointi kutistui ja vaimeni. Voimavarat alkoivat ehtyä.

Mutin johtama konsertti sujui nousujohtoisesti ja päättyi komeaan voitonjuhlaan Beethovenin viidennen sinfonian finaalissa. Vallankumouksellisen energian ja liikkeen purkausta viidennestä ei kehkeytynyt, vaan kohtuullinen klassinen tasapaino hallitsi Mutin näkemystä.

Monet kapellimestarit tähtäävät viidennen sinfonian avausmotiivin kohtalonkolkutuksesta lähtien finaalin melskeiseen herooiseen riemuun.

Kasvavan jännitteen ja odotuksen lataaminen ei tuntunut kuuluneen Mutin strategiaan. Sitä paitsi orkesterin taidot eivät aina oikein riittäneet jäntevien ylimenojen ja siirtymien tekemiseen.

Kohtalon rattaat eivät pyörineet ja jyskyttäneet kolmessa ensimmäisessä osassa dramaattisesti, vaikka Muti halutessaan dramatisoi sinfonioita verdimäisestikin. Kun orkesteri vihdoin finaalissa sai päästää pellit auki, teho oli vapauttava ja mukaansatempaava.

Muti aloitti konsertin Beethovenin Coriolan-alkusoitoilla. Siinä hän antoi näytteen kyvystään luoda joka teokselle sille ominainen sointi. Peräänantamaton tumma karheus kuuluu Coriolan-musiikin uhmakkaaseen luonteeseen.

Muti kuuluu niihin maestroihin, joilla on taito saada orkesteri laulamaan. Schubertin kahdeksas sinfonia, ”Keskeneräinen”, lauloi kauniisti, mutta hieman vaimeasti.

Schubertin sinfoniassa Muti taikoi lyyrisistä hetkistä usein kuin yllättäen dramaattisia nousuja, jotka usein melkein siinä samassa haihtuivat taas ilmaan. Unenomaisen laulun ja kohisevien ja jykevien nousujen jatkuvassa orgaanisessa vaihtelussa oli runollista magiaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat