Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elämä hehkuu julmuuden keskellä

Leoš Janáčekin viimeiseksi jäänyt teos vangitsee rajulla realismillaan

Kulttuuri
 
Soila Puurtinen
Adrian Thompson (Šapkin) ja Christian Juslin (Suuri vanki).
Adrian Thompson (Šapkin) ja Christian Juslin (Suuri vanki). Kuva: Soila Puurtinen

Savonlinnan oopperajuhlat. Leoš Janáčekin ooppera Kuolleesta talosta. Musiikinjohto Tomáš Hanus. Ohjaus David Pountney, uudelleenohjaus Caroline Glegg, lavastus ja puvut Maria Bjornson, valaistuksen suunnittelu Chris Ellis, kuoron valmennus Matti Hyökki, maskeeraus Susana Martinez Nykänen. Savonlinnan oopperajuhlakuoro ja oopperajuhlaorkesteri.

Jokaisessa olennossa on jumaluuden kipinä. Näin uskoi syvästi uskonnollinen ortodoksi Fjodor Dostojevski silloinkin, kun hän joutui poliittisten mielipiteittensä vuoksi vankileirille Siperiaan.

Nimi: Kuolleesta talosta

Laji: ooppera

Säveltäjä: Leos Janacek

Esittäjä: solistit, Savonlinann oopperajuhlaorkesteri ja -kuoro, joht. Tomas Hanus

Paikka: Olavinlinna

Katolinen Leoš Janáček luki Dostojevskin vankileiriajoista kertovan kirjan Muistelmia kuolleesta talosta ja inspiroitui 62-vuotiaana vuonna 1928 säveltämään oopperansa Kuolleesta talosta, viimeisen luovan voiman purkauksensa. Hän kuoli kesken sävellystyön.

Myös Janáček oli Dostojevskin lailla vakuuttunut siitä, että jumaluuden kipinä piilee kaikissa. Hänen oopperansa Kuolleesta talosta maalaa musertavan vankilaelämän kauhut ja julmuuden järisyttävän voimaperäisesti, mutta vieläkin väkevämmin elinvoimaa hehkuva musiikki välittää kaiken kurjuuden ja sorron keskellä humaanisuuden ja myötätunnon suurta sanomaa.

Kun kuuntelee oopperassa raakojen murhamiesten kammottavia tarinoita, törmää piinalliseen eettiseen ongelmaan. Pitäisikö todella uskoa, että jumaluutta on leirin pahimmissakin rikollisissa – tai vankileirin sadistisessa komendantissa ja vartijoissa.

Jumaluuden vastakohtaa, pahuuttahan nuo pahimmat tapaukset edustavat, eivät toki absoluuttista tai demonista pahuutta, vaan ennen kaikkea julman yhteiskunnan ja sen epäinhimillisten olojen synnyttämää väkivaltaa.

Englantilaisen huippuohjaajan David Pountneyn produktio on siirretty Palermon Teatro Massimosta Olavinlinnaan. Teatterin näyttämölle rakennettu kaksikerroksinen vankilalaatikko on ollut ilmeisen helppo istuttaa Olavinlinnan kolkkojen muurien suojiin.

Näyttämökuva on synkän ja rajun realistinen. Kahleitaan kalisuttava vankijoukko on kasvotonta ja likaista rääsyläismassaa, turtunutta, raaistunutta ja toivotonta. Ohjauksen karakerisointi, rytmitys ja jäsentely ovat kokeneen teatterimestarin työtä.

Oopperassa ei ole varsinaista juonta. Päähenkilö on kollektiivi, josta nousee valokeilaan yksittäisten vankien purkauksia. Valaistuksella huomio kiinnitetään oopperan edetessä eri vankeihin ja heidän persooniinsa. Tosin mitä kauempana katsoja istuu, sitä heikommin yksilölliset piirteet erottuvat.

Täytyy ihmetellä, miten taitavasti Janáček rakensi libretossaan Dostojevskin päiväkirjamaisen vankilamuistelon mosaiikkimaisista palasista dramaattisen organismin.

Jännitekaari pysyy murtumattomana ja tihentyy jokaisen kolmen näytöksen lopussa.

Kuolleessa talossa on 21 roolia. Kaikki ovat miehiä, paitsi prostituoitu, joka tekee vankilaan pikavierailun uskonnollisena juhlapäivänä. Aljejan poikaroolin laulaa Olavinlinnassa Hanna Rantala, joskin Aljeja sopii myös miehen laulettavaksi.

Ooppera vaatii vahvoja miesääniä. Niitä Suomessa on runsaasti omasta takaa, ja kolme on hankittu ulkomailta.

Koska laulajissa riittää hurjaa voimaa, tšekkiläisen Tomáš Hanusin johtama orkesteri saa usein soittaa niin lujaa kuin se pystyy.

Musiikki on vuolasta motiivi-, sointi- ja elämänvirtaa, jossa erottuvat kaikki vankilamaailman äänet: kärsimykset, väkivalta, sorto, ohimenevät hassut juhlahetket, ortodoksiset hymnit ja toivon valoisat sävyt.

Kiehtovaa on, miten Janáček yhdistää vankilan konkreettiset äänet, ketjujen kalinat, kahleitten takomiset ja erilaisten yksitoikkoisten töiden rytmit elimelliseksi osaksi sykkivää ja pursuilevaa kokonaisuutta.

Polttopisteessä ovat viiden vangin kertomukset, joissa tappojen päämotiivi on mustasukkaisuus. Verityöt on tehty yleensä humalapäissä.

Kaikkein karmein on Šiškovin vaimontappotarina, joka kuullaan viimeisenä, kolmannessa näytöksessä. Pöyristyttävintä on se hirvittävä väkivalta, jolla niin isä kuin Šiškov Alkuka-morsianta kertomuksessa käsittelevät.

Jykevä-ääninen, räjähtelevä baritoni Claudio Otelli tekee Šiškovin pitkästä tarinasta jännitysnäytelmän, jonka raakuuteen yhdistyy sadunomaisen kirkkaita sointeja.

Janáček käyttää musiikissaan paljon venäläisen kansanlaulun aiheita, jotka synnyttävät musiikkiin romanttisen nostalgista viritystä.

Tarinoissa ja niiden musiikissa on paljon raakaa huumoria, joka liittyy viinan vaikutukseen.

Vankilaelämässä vangit ovat niin tottuneita väkivaltaan, että ottavat senkin usein huumorin kannalta. Vartijat hakkaavat vankeja, ja vahvemmat vangit hakkaavat heikompiaan.

Vaikkei pystyisi tuntemaan myötätuntoa oopperan murhamiehiä ja raakalaisia kohtaan, on kuitenkin pakko ihmetellä ja ihastellakin sitä valtavaa energiaa ja voimaa, joka vyöryy esiintyjien lauluilmaisusta. Laulu nousee jostain syvältä koko ruumiista ja mielen syvyyksistä, vieteistä ja vaistoista.

Joskus vangit sulautuvat solidaariseksi yhteisöksi, jonka surullisen hartaassa laulussa voi ehkä kuulla tuota jumaluuden kipinää.

Soila Puurtinen
Raa’at murhamiehet kertovat oopperassa kammottavia tarinoita, mutta heistäkin löytyy ihmisyyden kipinä.
Raa’at murhamiehet kertovat oopperassa kammottavia tarinoita, mutta heistäkin löytyy ihmisyyden kipinä.
Soila Puurtinen
Alexandr Petrovič Gorjančikovin roolin lauloi Ville Rusanen.
Alexandr Petrovič Gorjančikovin roolin lauloi Ville Rusanen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat