Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Meidän festivaali on nyt vaiheessa

Tänään päättyvän festivaalin ohjelman teemat ovat kehittyneet päivästä toiseen

Kulttuuri
 
Maarit Kytöharju
Angela Hewitt esiintyi keskiviikkoiltana Kallio-Kuninkalan Leonora-salissa.
Angela Hewitt esiintyi keskiviikkoiltana Kallio-Kuninkalan Leonora-salissa. Kuva: Maarit Kytöharju

Klassinen Meidän festivaalin konsertit keskiviikkona Aino-salissa ja Kallio-Kuninkalan Leonora-salissa.

Tuusulassa ja Järvenpäässä järjestettävällä Meidän festivaalilla on tänä vuonna jopa yllättävän vahva teema. Ehkä vahvuus tulee siitä, että teema kiteytyy yhteen, sinänsä melko harmittomalta näyttävään sanaan: vaiheessa.

Laji: klassinen

Esittäjä: Angela Hewitt

Paikka: Kallio-Kuninkalan Leonora-sali

Tästä sanasta festivaalin taiteellinen johtaja Pekka Kuusisto on kuitenkin punonut koko viikon kestävän konserttiverkoston, jossa tutkitaan sanan eri merkityksiä. Viime lauantaina kuultiin Steve Reichin vaiheensiirtotekniikkaa New York Counterpoint -teoksessa, ja muissa konserteissa on paneuduttu esimerkiksi polyfonian kehityksen eri vaiheisiin.

Tästä johtuen yksi kehityskaari on tyypillisesti jakautunut useisiin konsertteihin, joten satunnainen konserttivieras on kuullut vain yhden vaiheen pidemmästä jatkumosta. Vakiokävijät taas saanevat aiheesta irti eniten, jos ja kun he seuraavat saman teeman kehittymistä päivästä toiseen.

Keskiviikkona saatiin näkymiä J. S. Bachin suoraviivaisimpaan ja monimutkaisimpaan polyfoniaan, kun kanadalaispianisti Angela Hewitt soitti omassa resitaalissaan Bachin kaksi- ja kolmeääniset inventiot. Sitä ennen aiemmassa konsertissa oli kuultu viimeinen osa Bachin kontrapunktitaidon kruunaavasta Die Kunst der Fugesta.

Harjoituskappaleiksi kirjoitetut kaksiääniset inventiot ovat hankalia konserttiteoksena, vaikka asialla on niin kovan luokan Bach-taituri kuin Hewitt. Hän kyllä karakterisoi ne taidokkaasti ja tyylikkäästi, mutta silti ne jäivät paljaudessaan konsertin muiden teosten varjoon.

Kolmiäänisissä inventioissa on jo paljon enemmän sointimassaa ja sen myötä myös laajempia sointimahdollisuuksia, joita Hewitt hehkutteli tyylikkäästi.

Hewittin konsertin kohokohtia olivat kolme Domenico Scarlattin sonaattia, varsinkin D-duurisonaatti K. 29, jossa Hewittin laaja tulkinta-asteikko pääsi hyvin oikeuksiinsa.

Ludwig van Beethovenin Myrsky-sonaatissa hän teki vahvoja kontrasteja heti alusta asti, tyyneyden ja tuiverruksen korostaessa toinen toistaan.

Vaikka Meidän festivaalin peruslähtökohta on alun perin ollut klassisessa konserttimusiikissa, ei viime vuosina musiikin- tai taiteenlajien välisille rajoille ole pantu suurtakaan painoa. Hyvä niin, sillä näin syntyy hienoja rinnastuksia.

Keskiviikkoiltana Kallio-Kuninkalassa ruotsalainen kansanmuusikko Ale Möller ja jazzpianisti Mats Öberg esittivät ensin Charlie Chaplinin Smilen ja Beatlesin Here Comes the Sunin kaltaisia standardeja hurmaavan omaperäisesti ja taidokkaasti.

Multi-instrumentalisti Möller soitti viihdyttävästi milloin mitäkin.

Kaikkein hauskin soitinvalinta oli ruotsalaisen maantien sivusta haettu merkkikeppi, jota Möller soitteli Lång leve Statens trafikverk -kappaleessa, kuinkas muuten.

Toinen rinnastus tuli heti perään, jonglööri Jay Gilliganin, elektronisten soittimien taiturin Brian Crabtreen ja klarinetisti Matthew Huntin osuudessa, jossa tutkittiin äänen ja liikkeen vuorovaikutusta.

Sen perään Kamus-kvartetin tulkinta Schubertin Tyttö ja kuolema -jousikvartetosta soi pimenevässä yössä tuimana.

Maarit Kytöharju
Multi-instrumentalisti Ale Möller (oik.) soitti vaikka mitä soittimia.
Multi-instrumentalisti Ale Möller (oik.) soitti vaikka mitä soittimia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat